Gergely Balázs: az idei KMN dobogós a rangsorban
Vissza

Gergely Balázs: az idei KMN dobogós a rangsorban

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elégedett az idei rendezvénysorozattal, amelynek az eddig szervezett magyar napok rangsorában dobogós helyet ítélt meg. Elmondta: a legtöbb idei rendezvény teltházas volt, így az először megrendezett egyházzenei fórum is, ami egyáltalán nem számít szokványos műfajnak. De az új helyszínek mindegyike – folkudvar, ifjúsági udvar – nagy tömegeket vonzott. Jelentős érdeklődés mutatkozott a magyar napok iránt az online térben is, hiszen a magyarnapok.ro oldalt 47 ezren látogatták, a magyar napos Facebook-oldalak változatos tartalmai pedig 1,4 millió felhasználóhoz értek el, akik 110 ezer alkalommal fejezték ki tetszésüket a programsorozattal kapcsolatban. Emellett a helyi román lakosságtól csak pozitív visszajelzések érkeztek. A 14. Kolozsvári Magyar Napokat 2023. augusztus 14-20. között szervezik meg.

– A Kolozsvári Magyar Napok (KMN) egy igényből indult, és oda jutott, hogy az egyik legmagasabban jegyzett Kárpát-medencei kulturális seregszemlévé vált. Ezt nem mi mondjuk magunkról, ezt mondják a Kárpát-medencei magyarok. A jól összerakott rendezvénysorozat Kolozsvár vonzerejével egyesülve lehetőség arra, hogy aki ide jön, az szórakozzon, művelődjön – mutatott rá Gergely Balázs, aki a helyi hatóságokkal való együttműködésről is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni, és azt is elmondta, hogy a helyi román lakosságtól csakis pozitív visszajelzést kaptak.  

– A közönség viszonyulása teljes mértékben pozitív volt, ami az új helyszíneket és az új programokat illeti. Az egyházzenei fórum is telt házas volt, pedig nem nevezhető szokványos műfajnak. A tervek szerint a fórumot kétévente szerveznénk meg. A folkudvar is nagy sikernek örvendett közel 4000 látogatóval. És itt nemcsak nézelődőkről, hanem aktívan bekapcsolódó közönségről beszélek, akik táncoltak, énekeltek, a gyerekek pedig bekapcsolódtak az udvar foglalkozásaiba. Ezért köszönet illeti a Hagyományok Háza hálózat csapatát, akikkel szépen együttműködtünk.  A Mathias Corvinus Collegiummal (MCC-vel) első alkalommal dolgoztunk együtt az ifjúsági udvar megszervezése kapcsán. Az itt zajló rendezvényeket is szerették a fiatalok – nyilatkozta a Szabadságnak Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke az új programok, helyszínek kapcsán. 

Gergely Balázs két emlékezetes rendezvényt emelt ki, a Grund vígszínházi fiúzenekar augusztus 19-i koncertjét, és egy személyes kötődésű kiállítást. – A Grund vígszínházi fiúzenekar koncertje azért volt emlékezetes számomra, mert olyan dalokat hallgathattunk, amelyek fokozták a főtéri otthonosság érzetem. A másik számomra kiemelkedő esemény pedig személyes, érzelmi vonatkozású, mert édesapám, Gergely István szobrászművész Bánffy-palotában megrendezett kiállításáról van szó. Az elmúlt tizenhárom évben többen javasolták a kiállítás megszervezését, de nem tartottam helyesnek, ha fiaként én kezdeményezem vagy szervezem meg. Gondoltam, előbb-utóbb meglesz az az intézmény vagy kívülről jövő kezdeményezés, aminek köszönhetően ez megvalósulhat – fejtette ki a főszervező, aki elmesélte, hogy idén tavasszal kereste meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ azzal, hogy édesapjának tárlatot szerveznének Sepsiszentgyörgyön, amit Kolozsvárra is elhoznának.  

A főszervező szerint számos olyan programot is sikerült szervezniük, amelyek helyszínének befogadóképessége nem bizonyult elégségesnek. – A járványhelyzet sújtotta két nehéz év után az emberek viszonyulása kiszámíthatatlanabb. Aggódtunk amiatt is, hogyan fogadják a Farkas utca ideiglenes „elvesztését” – mondta Gergely Balázs, aki szerint ha rangsorolni kellene a KMN-eket, akkor ez az idei ott van az első három dobogós helyezett között.

A 13. Kolozsvári Magyar Napokon harminc könnyűzenei koncert mellett húsz klasszikus zenei előadáson is részt vehettek az érdeklődők. A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozón, amely idén is a hagyományoknak megfelelően a magyar napokkal egy időben jelentkezett, s amelynek köszönhetően főtéri tánckavalkádra, nemzetközi táncgálára és népviseleti felvonulásra is várták a kolozsváriakat, 28 különböző tánccsoport vett részt hat országból. Ugyancsak a népi kultúra népszerűsítését és újrafelfedezését, valamint a 45 éves erdélyi táncházmozgalom megünneplését tűzte ki célul az idén első alkalommal, a Kolozsvári Református Kollégium udvarán működtetett folkudvar.

A bő egy hét során harminc kiállításra és képzőművészeti tárlatra, 18 vezetett városismereti sétára, 47 filmvetítésre, 50 gyermekfoglalkozásra és 131 ismeretterjesztő előadásra, valamint közéleti beszélgetésre várták az érdeklődőket, akiknek köszönhetően szinte mindegyik magyar napos programhelyszín zsúfolásig megtelt. Az idei programkínálat egyik különlegessége és kiemelt, ünnepi pillanata volt a felújított Szent Mihály-templom átadása és megáldása, valamint oltárának felszentelése. A Kolozsvár főterén található és a város jelképének számító templom tornya a magyar napok ideje alatt újra látogathatóvá vált, így – előzetes regisztrációt követően – 3900 személy tekinthette meg a felújított tornyot, valamint – madártávlatból – a kincses várost.

A szokásoknak megfelelően ismét a magyar napok zárónapján szervezték meg a 4. KMN-Donaton terepfutó versenyt, amelyen több mint 400 benevezett sportoló többsége részt is vett a törökvágási falumúzeumban, Kolozsvár megmentőjére, a hős Donátra emlékezve. Ugyancsak ide várták az örömfőzés után érdeklődőket is, akik 19 csapat főztjét kóstolhatták meg, a legkisebbeket pedig itt is gyermekfoglalkozások várták.

Az idei jótékonysági gyűjtés alkalmával a Házsongárdi temetőben található Dsida Jenő-kripta felújításához járulhattak hozzá az adakozó kedvű magyarnapozók. A kezdeményezés eredményeként 21 743 lej és 5500 forint gyűlt össze, amelyet a szervezők ezúton is köszönnek, és eljuttatnak a Házsongárd Alapítványhoz.  

Jelentős érdeklődés mutatkozott a magyar napok iránt az online térben is, hiszen a magyarnapok.ro oldalt 47 ezer egyéni látogató kereste fel, a magyar napos Facebook-oldalak változatos tartalmai pedig 1,4 millió felhasználóhoz értek el, akik 110 ezer alkalommal fejezték ki tetszésüket a programsorozattal kapcsolatban.

A 13. Kolozsvári Magyar Napok megvalósításában 160 önkéntes és 120 szervező segédkezett, akik köszönetüket fejezték ki mindazoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak és intézményeknek, akik támogatásukkal hozzájárultak a rendezvénysorozat sikeres lebonyolításához.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Betétdíjas rendszerrel a ...
Könnyített eljárással igényelhető az ...
Béremelést követelnek a tanügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ