Generációk közötti szakadékokat áthidaló hagyatékgondozás
Vissza

Generációk közötti szakadékokat áthidaló hagyatékgondozás

Régóta tervezett és az elképzelések szerint hosszú életű, összetett projekt vette nemrég kezdetét, amelynek célja Kántor Lajos kolozsvári irodalomtörténész, filológus, kritikus kiemelkedően gazdag hagyatékának feltérképezése további kutatások előkészítésére a Láthatatlan Kollégium bölcsészeinek és a Spectator Média Kollégium média szakosainak közös projektjeként. Kántor Lajos 1937. augusztus 7-én született Kolozsváron és négy éve, 2017. július 22-én hunyt el, a Kántoresque nevet viselő projekt pedig az ő örökségének állít emléket. Összeállításunkban a kezdeményezés céljának és kitűzött terveinek bemutatása mellett a szakkollégiumok két vezetőtanára, Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, irodalomtörténész és Vallasek Júlia irodalomtörténész, irodalomkritikus, műfordító is megszólal, Mihály Kriszta Kinga, a Spectator Média Kollégium egyik tagja pedig a projektben részt vevő diákok szemszögét képviseli.

Kántor Lajos kiemelkedő szerepet vállalt a romániai rendszerváltás politikai és kulturális folyamataiban. 30 évvel a rendszerváltást követően a hagyatékkal való megismerkedés hozzásegítheti a rendszerváltás után született fiatalokat ahhoz, hogy konkrét szövegek, dokumentumok, levélanyagok, megfigyelési dossziék tanulmányozása révén szembesüljenek a történeti jelentőségű kulturális és társadalmi átalakulásokkal, korábbi nemzedékek életformájával és értékrendjével – olvasható a kantoresque.wordpress.com honlapon, amely az ImportDirect támogatásával létrejött projekt alapját képezi.

Balázs Imre József, a Láthatatlan Kollégium vezetőtanára lapunknak elmondta: az erdélyi magyar irodalom kutatásának intézményes keretekre, forrásokra, illetve szemléleti megalapozásra van szüksége, Kántor Lajos életműve és hagyatéka pedig mindkét szempontból megkerülhetetlen. „A Kántoresque olyan kísérlet, amelynek során az irodalomtörténészi-filológusi munkát, amelyik a kolozsvári BBTE Bölcsészkarán folyik, a megmutathatósága felől is végiggondoljuk. Ebben nagy segítségünkre voltak a média szakosok, akik a képi logikát és a dokumentálás innovatívabb lehetőségeit hozták be a projektbe” – fogalmazott. A Láthatatlan Kollégium tagjai filológiai és oral history típusú módszertani megközelítésben Kántor Lajos munkásságát térképezték fel a szerző hagyatékát, levelezését tanulmányozva.

Az eredeti, járvány előtti tervek szerint a továbbiakban a Spectator Média Kollégium hallgatói forgattak volna dokumentumfilmet, amelyben megszólaltatják a hagyaték kutatóit és megjelenítik a Kántor Lajos után maradt örökséget, problematizálva annak generációközi szellemi integrálhatóságának kérdését. A kialakult helyzethez alkalmazkodva a csapat újratervezést követően közös megegyezés alapján arra a következtetésre jutott, hogy honlap formájában igyekszik egybefogni és bemutatni azt a változatos és sokrétű hagyatékot, amelyet Kántor Lajos hagyott maga után.

„A Spectator Média Szakkollégium korábban is többnyire valamilyen társadalmi/kulturális jelenség filmen, fotón való megmutatására helyezte a hangsúlyt, a Láthatatlan Kollégiummal való együttműködés viszont most a korábbiaktól kicsit eltérő, mondhatni komplexebb feladattal szembesített bennünket” – fogalmazott megkeresésünkre a kollégium vezetőtanára, Vallasek Júlia. „Egy jelentős életműtől indultunk, de tágabb megközelítésben azt mondhatnám: az emlékezet működése, az emlékezési formák megmutathatósága az, amit interjúkban, fotókban, webes anyagokban szeretnénk nyilvánosság elé tárni” – tette hozzá.

A honlap tartalmi szempontból folyamatosan bővül, de már most megtalálhatók rajta a Láthatatlan Kollégium diákjaink tanulmányai, fényképek Kántor Lajos fiától, Kántor Lászlótól, a Spectator Média Kollégium 2019. december 11-én készült felvételei Kántor Lajos kolozsvári lakásáról, amikor még hagyatéka érintetlen volt, valamint Balázs Imre József és Tibori Szabó Zoltán Kántor Lajosról írt nekrológja is. Emellett a honlapon bemutatkoznak a két szakkollégium diákjai és vezetőtanáraik.

„Megtisztelő érzés ilyen projektnek részese lenni, hiszen jelentős irodalmi örökségről beszélünk, amelyet fontos a nyilvánosság elé tárni nemcsak a laikusok, hanem a fiatal generáció számára is. A mai világban pedig ez legkönnyebben a honlap és a közösségi média nyújtotta lehetőségek segítségével valósítható meg” – fogalmazta meg lapunknak Mihály Kriszta Kinga, a Spectator Média Kollégium egyik tagja.

A Facebook-oldal – www.facebook.com/kantoresque – lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy nyomon követhessék a honlap újdonságait. A csapat további tervei között szerepel egy videókonferencia a Láthatatlan Kollégium tagjainak kutatási élményeiről, valamint egy interjúsorozat, amelyben Kántor Lajos életéhez, munkásságához kötődő személyeket szólaltatnak meg, élő emlékezettel rajzolva tovább portréját.

(A fotókat Kántor Lajosról fia, Kántor László készítette)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nőnapi köszöntő az Operettissimo ...
Tasnádi: mindennek a törvény ...
Koronavírus - Meghaladta a négyezret a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ