Gázár-liberalizáció: egyes háztartási fogyasztók akár 60-150 lejt is spórolhatnak
A versenytanács javasolja, figyelmesen olvassuk el a szerződéseket
A versenytanács javasolja, figyelmesen olvassuk el a szerződéseket
Vissza

Gázár-liberalizáció: egyes háztartási fogyasztók akár 60-150 lejt is spórolhatnak

A földgázzal fűtő lakosok esetében a gázszámla havi összege akár 60-150 lejjel csökkenhet, amennyiben a fogyasztók megfelelően változtatnak a szerződésükön, vagy más szolgáltatóval kötnek szerződést – vélte a versenytanács, miután lezárult a háztartási fogyasztóknak szolgáltatott gázár-liberalizáció elemzésének első szakasza. A versenytanács a fogyasztók védelme érdekében szabvány szerződés kidolgozását is javasolja.

A versenytanács becslései szerint egyes fogyasztók akár még nagyobb árcsökkenéssel számolhatnak, amelyek télen meghaladhatják a 200 lejt havonta. Erre olyan háztartások esetében kerülhet sor, amelyek több földgázt fogyasztanak, például az ország hidegebb régióiban található a lakásuk. 
Következtetésképpen a versenytanács azt ajánlja a földgázzal fűtő magánszemélyeknek, hogy gondolják meg szerződésük vagy szolgáltatójuk cseréjét, és válasszák a számukra legelőnyösebb változatot, még a hideg időszak beállta előtt. Ugyanakkor a versenytanács arra is felhívja a figyelmet, hogy a fogyasztók minden esetben figyelmesen elemezzék a szolgáltatók által kibocsátott szerződések záradékait.

A versenytanács elemzése szerint a földgáz árának liberalizálása nem váltott ki rendkívüli érdeklődést a lakosok körében: a liberalizálás első hónapjában a magánszemélyek többsége passzívnak bizonyult és nem változtatta meg addigi gázszolgáltatóját.

Nagyon kevesen váltottak szolgáltatót

A gázár-liberalizációs eljárás elkezdése előtt, 2020. júniusának végén, a fogyasztók 12,1%-a tartozott azon ügyfelek közé, akiknek versenyhelyzetben biztosították a földgáz-szolgáltatást, júliusban ez az arány 19%-ra nőtt. Ennek ellenére csak 2% volt azon fogyasztók aránya, akik a szabad piaci helyzetben egyúttal szolgáltatót is váltottak ahhoz képest, amikor árszabályozott rendszer szerint fizették a földgázt. „Úgy gondoljuk, hogy ez a tény számlaösszesítés eredménye. Egyrészt a nyár folyamán a kevesebb földgázfogyasztás nem generál rendkívüli érdeklődést a szolgáltatók cseréjét illetően, ez inkább bekövetkezhet a hideg időszakban, amikor a fogyasztókat jobban fogja érdekelni a földgáz ára, valamint a különböző szolgáltatók árai közötti különbség. Másrészről a piacnyitás elején közzétett gázár-ajánlatok nem biztos, hogy kellőképpen vonzóak voltak arra, hogy a fogyasztó megváltoztassa a gázszolgáltatóját.  Nem utolsó sorban, a vártnál alacsonyabb szintű volt a fogyasztók tájékoztatása a gázár-liberalizációra és különösképpen a gázszolgáltatók megváltoztatására vonatkozóan” - nyilatkozta Bogdan Chirițoiu,  a versenytanács elnöke.

Folytatni kell a tájékoztatási kampányt

Következtetésképpen a versenytanács úgy ítéli meg, hogy 2021. júliusáig átfogó, több irányú tájékoztatási kampányt kellene lefolytatni (például a földgáz területén aktív operátorok szerepére, a földgáz végső ára alkotóelemeire, a földgáz-szolgáltató megváltoztatási módjára és hasonlókra vonatkozóan). Úgyszintén fokozni és folytatni kell a gázár-liberalizáció kezdetén megvalósított tájékoztatási és népszerűsítési erőfeszítéseket, hiszen a liberalizáció sikere nagymértékben függ a jól tájékozódott fogyasztók által gyakorolt nyomástól is.    

A liberalizáció alkalmával a versenytanács elemezte a szabadalmak birtokosai által kibocsátott gázár-ajánlatok egy részét és a javasolt szerződésmintákat, amelyeket a magánszemélyek részére bocsátottak ki a versenyhelyzetben.

A szolgáltatók jó része beillesztett az ajánlatába egy bérletet, amely tartalmazott egy napi fix összeget minden fogyasztási helyszínre.  Ez elméletileg lehetővé teszi a szolgáltatónak, hogy a magánszemélyeknek alacsonyabb és egységes gázárat ajánljon azokhoz képest, amelyekben nem írták elő a bérletkötési kötelezettséget, illetve más szolgáltatók által javasolt árakhoz képest. Ennek ellenére a bérletes földgázárak előnyösebbek azoknak a fogyasztóknak, akik bizonyos gázmennyiséget használnak el, viszont egyes magánszemélyek esetében (akik relatív kevesebb földgázt használnak) ez hátránynak minősülhet. Következtetésképpen a fogyasztóknak választaniuk kell a szolgáltatók ajánlatai között, miután elemezték egyrészt azt, hogy ők mennyit fogyasztanak átlagban, másrészt ennek alapján tisztázták a bérlet kifizetésével járó előnyöket és hátrányokat. 

Figyeljünk a szerződésekre! Akadályozó záradékok lehetnek benne

{Tovább olvasható még 378 szó.}
Az elemzés során a Versenytanács megállapította: habár a gázszolgáltatók többsége betartotta az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) specifikus szabályozásait (amelyek előírják a szerződés megkötése előtti vagy utáni időre azt a minimális információmennyiséget, amelyet közölni kell az ügyfelekkel), egyes ajánlatok és szerződések olyan zárad
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ