Garanciaalap létrehozására kötelezne az áramszolgáltató
Nagy-Bege Zoltán: csak a rosszul fizető ügyfelek érintettek
Nagy-Bege Zoltán: csak a rosszul fizető ügyfelek érintettek
Vissza

Garanciaalap létrehozására kötelezne az áramszolgáltató

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) közzétett egy tervezetet, miszerint az elektromos áramszolgáltató garanciát követelhet ügyfeleitől. A javaslatokat június 29-ig lehet eljuttatni a szakhatósághoz. Nagy-Bege Zoltán az ANRE alelnöke lapunknak elmondta: a garanciafizetési kötelezettség már évek óta létezik, a most közzétett változat pedig csak tervezet. A szakember szerint a garanciafizetési kötelezettséget eddig is csak a rosszul fizető ügyfelek esetében alkalmazták, és ez az új szabályzatban sem lesz másképp. A pénzügyi garancia összege az utolsó tizenkét hónap átlagfogyasztásának és a legnagyobb fogyasztásnak megfelelő összeg. Nagy-Bege megnyugtatott: a garanciaként befizetett összeget a szolgáltató nem használhatja fel más célra, csak amiért létrehozták. Tehát nem kell aggódnunk, hogy az elektromos áramszolgáltató a mi pénzünkön oszt prémiumot alkalmazottainak.

A villanyáramot használó lakosoknak pénzügyi garancialapot kell létrehozniuk, és az elektromos áramszolgáltató rendelkezésére bocsátaniuk, hogy a szolgáltató a számla kiegyenlítése elmulasztásakor levonhassa a befizetett garanciából a kibocsátott számla ellenértékét – jelentette be Roxana Gheorghe, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság egyik részlegének igazgatója a Regionális Energetikai Fórumon, amelyet június 10-e és 14-e között szerveztek Costineşti-en.
– Ez csak egy szabályzattervezet, amit közvitára bocsátottak. Nem teljesen új szabályzatról van szó, ugyanis ezek a garanciafizetési kötelezettségek most is léteznek azon fogyasztók számára, akik késve fizettek a szolgáltatóknak (a 2015-ös 84-es számú ANRE rendelet alapján). Június 29-ig várjuk az érintettek észrevételeit a tervezettel kapcsolatban, majd következik a tényleges közvita, amelyen azok vehetnek részt, akik észrevételeket küldenek a tervezettel kapcsolatban. Ezt követően az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság Szabályzó Tanácsában fogadják el a dokumentumot, amely a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép életbe. Jelenleg is létezik ez a kötelezettség, csak frissítjük a szabályzatot, hogy az megfeleljen a változó piaci körülményeknek. Az elmúlt két évben egyre dinamikusabb az energiapiac, egyre több fogyasztó él a jogával, hogy a liberalizált energiapiacon szolgáltatót váltson, ezért szükség van a szolgáltatásra vonatkozó szabályzatok frissítésére. Ugyanakkor a javasolt módosításokkal a szolgáltatók visszaéléseit is próbáljuk csökkenteni, valamint célunk a pénzügyi fegyelem növelése – nyilatkozta lapunknak Nagy-Bege Zoltán az ANRE alelnöke.Habár a közzétett tervezetben nem szerepel, Nagy-Bege megnyugtatott: a naprakészen fizető fogyasztóknak nem kell garanciát felmutatniuk, azaz rájuk nem fog vonatkozni a jogszabály. A szolgáltató csak abban az esetben igényelhet garanciát a pontosan fizető fogyasztótól, ha annak rövid távú szerződése van (azaz hat hónapnál rövidebb), vagy a szolgáltatás helyszínéül megjelölt ingatlan nem képezi a fogyasztó tulajdonát. Ezekben az esetekben ezúton csökkentjük a szolgáltató által bevállalt kockázatot. A garancialaphoz csak abban az esetben nyúlhat a szolgáltató, ha a fogyasztó nem fizeti be a számlákat, valamint lopás, illetve a hálózatba, vagy a mérőműszerbe való illetéktelen beavatkozás bekövetkeztekor. A szolgáltató semmilyen más esetben nem használhatja fel a garanciát. Ezt a szakhatóság bármikor ellenőrizheti, és ellenkező esetben büntetéssel sújthatja a szolgáltatókat.Roxana Gheorghe kifejtette: a tervezet a szolgáltató védelme érdekében létrehozott pénzügyi garanciaalap létrehozását, aktualizálását, végrehajtását vagy visszafizetését feltételezi.
A tervezet szerint a szolgáltatónak jogában áll a vele szerződéses viszonyban álló fogyasztóktól pénzügyi garanciát kérni. A szolgáltató térti vevényes postai küldeményben értesíti erről a fogyasztókat. A pénzügyi garanciák közé sorolható a szolgáltató rendelkezésére bocsátott bankbetét, vagy a bank által a szolgáltató javára kibocsátott garancialevél, vagy a Román Nemzeti Bank által engedélyezett bankban megőrzött állami értékpapírok, Escrow-számla stb. A pénzügyi garanciát a kibocsátó nem vonhatja vissza, és az bármikor érvényesíthető a törvényes rendelkezések betartásával. A garancia esetében kifejezetten meg kell jelölni, hogy az áramszolgáltató vállalat a kedvezményezett, és az összeg csakis az elektromos áramszolgáltatási szerződésbe foglalt szerződéses kötelezettségek garantálására szolgál; a garancia érvényessége legkevesebb 24 hónap, a meghatározott időre kötött szolgáltatási szerződés esetében pedig 90 nappal kell meghaladnia a szerződés érvényességi idejét. Az áramszolgáltató által kiküldött értesítés kézhez vételétől számított 30 napon belül a fogyasztónak el kell küldenie a szolgáltatónak a garancia létrehozására vonatkozó dokumentumot. Az áramszolgáltató ellenőrzi azt, és ha gondok merülnek fel, 5 napon belül írásban értesíti az ügyfelet, akinek 10 munkanap áll a rendelkezésére, hogy a jelzett problémát orvosolja. A már létező garanciák esetében a szolgáltató kérheti, hogy a fogyasztó aktualizálja garanciáját. Ha a fogyasztó a számlakifizetés határidejétől számított 60 napon belül nem fizet, akkor a szolgáltató érvényesítheti a garanciát. Amennyiben a ki nem fizetett összeg nagyobb a befizetett garanciánál, akkor a különbözetet az érvényes, törvényes rendelkezések értelmében hajtják be.  


KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokságról bajnokságra: Bayern-diadal ...
Továbbra sincs ítélet Dragnea perében
Feloszlatta a parlamentet az esküt tett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ