Friss hírekben is gazdag farsangi bált szerveztek Nagyenyeden
Az elegáns Georgia étterem zsúfolásig megtelt
Az elegáns Georgia étterem zsúfolásig megtelt
Vissza

Friss hírekben is gazdag farsangi bált szerveztek Nagyenyeden

A farsang vízkereszttől a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A farsangi időszak hossza tehát változó, attól függően, hogy mikor van húsvét vasárnapja. Ettől a naptól számolunk vissza negyven hétköznapot és szombatot (összesen a vasárnapokkal együtt 46 napot), így megkapjuk a nagyböjt időszakának kezdetét, hamvazószerdát. 2019-ben a farsangi időszak ezek szerint január 6-tól március 6-ig tart.

A népszerű tavaszváró ünnepnek régi hagyománya van Fehér megyében. A legismertebb a torockói farsangtemetés, de a nagyenyedi farsangi bál is elég hosszú múltra tekint vissza. A Fehér megyei RMDSZ és a Dr. Szász Pál Egyesület szervezésében 2019. január 19-én került sor erre az eseményre. Az elegáns Georgia étterem zsúfolásig megtelt a bálozni vágyókkal, összesen 325 személy örvendett az együtt töltött óráknak. Egy ilyen bál mindig jó alkalom arra, hogy az ismerősök találkozzanak, beszélgessenek, megtudják a friss „híreket”. Mindaddig, amíg az itteni magyarság képes ekkora arányban összegyűlni – és szép számban vannak köztük fiatalok –, addig a szervezőgárda is örömmel megtesz mindent azért, hogy mindenki jól érezze magát.

Helyi sikerekről beszéltek a felszólalók

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, aki felszólalásában több aktuálpolitikai kérdésre reflektált, elsősorban a közelgő európai parlamenti választásokra, amelyen olyan fontos dolgok fognak eldőlni, mint az unió új költségvetése, ezért arra buzdított minden jelenlévőt, hogy majd vegyen részt a választáson.

Winkler Gyula és Lőrincz Helga aktuális, a helyi közösséget érintő ügyekről is szólt

A szervezők nevében Hudácsek Éva Katalin ügyvezető elnök és Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Utóbbi megragadta az alkalmat, hogy ismertesse az újdonságokat.  „ A Fehér megyei RMDSZ egy fejlődő szervezet, ez meglátszik minden szinten”- mondta. Elsőként említette, hogy megújult a szervezet irodája, azt új bútorzattal és korszerű informatikai felszereléssel látták el. Továbbmenően, Lőrincz Helga elmondta, hogy a polgármesterrel és Nagyenyed  helyi tanácsával karöltve, igyekeznek a városhoz tartozó településeken infrastrukturális projekteket végrehajtani és a kulturális rendezvények számát is gyarapítani. Lőrincz Helga úgy gondolja, hogy most már senkinek sem kérdéses, hogy az Európai Parlament mennyire van „távol” tőlünk. Az onnan jövő pályázati összegekből a megye számos településén épületeket javítottak fel, utakat, vízhálózatokat hoztak létre, következésképp el kell menni szavazni, hogy továbbra is folyósítsák ezeket a pénzeket.  Nagyenyed önkormányzata hivatalosan felkérte az illetékes finanszírozó hatóságot, hogy a következő ciklusban figyelmet szenteljenek azokra a falvakra is, amelyek közigazgatásilag a városokhoz tartoznak.

A siker kulcsa: a töltött pulyka és az enyedi bor

A rövid felszólásokat követően Benedekffy Katalin magyar operaénekesnő fellépése kápráztatta el a jelenlevőket. A  színművészként is tevékenykedő  Benedekffy Katalin tehetsége már kisgyermek korától megmutatkozott, gyakran szavalta nagybátyja, Kányádi Sándor verseit. Sikeresen szerepelt különböző szavalóversenyeken, énekversenyeken, irodalmi esteken és kulturális rendezvényeken, amit több díjjal is jutalmaztak: Mester és Tanítvány művészeti díj (Tokody Ilona tanítványaként, 2013), Aranylemez (Csengettyű, csengettyű, 2003), Szent György Lovagrend (2017). Filmszerepei közül legtöbben talán a Barátok közt című sorozatból ismerik, amelyben Fürst Editet alakította.

Benedekffy Katalin elkápráztatta a közönséget

A jó hangulatot a Royal Team biztosította, akik - Csép Tamás miriszlói alpolgármester közbenjárásának köszönhetően - visszajáró vendégei a rendezvénynek. A 2008-ban alakult szatmárnémeti együttes hamar fejlődött, 2012-ben már a tévében is szerepeltek, önálló alkotásaik 2014-ben jelentek meg.

A farsangi bál sikeréhez természetesen a finom falatok is hozzájárultak, ezúttal a töltött pulyka jelentette a különlegességet, amihez kiválóan dukált a híres  enyedi bor.

Idén is volt tombola

A tombolán most először lehetett pénzjutalmat nyerni: az első díj 500, a második 250 lejt ért, a harmadik díj pedig két ingyen jegy volt a következő bálra, amire amúgy már most kerültek jelentkezők.

Borítókép és fotók: nagyenyed.ro


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Püspökké szentelték, és a főegyházmegye ...
Elemző: nem sikerült megoldani azt a ...
Megnyílt Vetró András első kávéházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hunguest Hotel Sóstó: idillikus ...
  • „Három évtized alatt több ezer ember ...
  • Feljelentették Băsescut újabb ...
  • Egyelőre nem bővíthető a ...
  • Ditró után