Forinttámogatás az ifi Kolozsvár Filmműhelynek és az EMIL-nek
Vissza

Forinttámogatás az ifi Kolozsvár Filmműhelynek és az EMIL-nek

Kolozsvári ifjúsági filmes alkotóműhely létrehozására 1 millió forintot költhet az EMKE, míg az Erdélyi Magyar Írók Ligája főleg partiumi irodalmi rendezvényekre nyert 900 ezer forint támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának meghívásos pályázatain.

A pályázatok fő célja a nemzeti összetartozás tudatának és a magyarlakta határon túli régiók közötti kulturális kapcsolatok erősítése. Az elnyerhető támogatás mértékének alsó határa programonként 300 ezer, felső határa 1 millió forint. A keretösszegből bővítik a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjait, támogatják a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű területeket, a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, valamint filmes műhelyek értékeinek megjelenítését, népszerűsítését, a kortárs irodalom és művészetek értékeinek széles rétegekhez való eljuttatását, valamint bővítik a határon túli művészeti műhelyek megmutatkozási lehetőségeit.

Az Irodalmi karaván című meghívásos pályázat határon túli magyar írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasó körútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megszervezéséhez és lebonyolításához nyújt támogatást. A pályázaton az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) 900 ezer forint támogatást nyert két programra: felvidéki magyar írók (A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagjai) bemutatkozása Nagykárolyban, Nagyváradon és Nagyszalontán, illetve vajdasági magyar írók bemutatkozása Kisiratoson, Pécskán és Temesváron. Az EMIL tagjai ugyanakkor hasonló bemutatkozásokon vesznek részt Ungváron, Munkácson, Beregszászon és a Nagyszőlősi járásban a kárpátaljai, Újvidéken és Zentán a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Dunaszerdahelyen, Somorján és Nagymegyeren pedig a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által elnyert pályázati program részeként.

A Művészeti karaván című pályázaton az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – Közép-Erdélyi Magyar Művelődési Intézet, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, és a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet nyert el támogatást programjainak megvalósításához.

1 millió forintot nyert filmes alkotóműhely létrehozására Kolozsváron fiatal felvidéki és kolozsvári magyar alkotók részvételével az EMKE, ezt egy dunaszerdahelyi filmes műhely létrehozására fordítják. A projekt tulajdonképpen egy korábbinak a folytatása, hiszen a középiskolásokból álló Kolozsvár Filmműhely már az idén megalakult, Házsongárdi séta című filmje (megtekinthető a Kolozsvár Filmműhely Facebook-oldalán) második díjat nyert szeptemberben a III. Hét Domb Filmfesztiválon. Az első projektben zentai fiatalokkal dolgoztak együtt a kolozsváriak, Zentán is készült egy közös film. Az újabb projektben Dunaszerdahelyen is létrehoznak egy középiskolásokból álló filmes alkotóműhelyt, a kolozsvári és dunaszerdahelyi csapatok meglátogatják egymást, a tervek szerint februárban, illetve májusban – tájékoztatott az EMKE részéről Kovács Lilla-Nóra titkárnő. Csibi László filmrendező, a műhely szakmai irányítója elmondta, bővítik a Kolozsvár Filmműhely csapatát, a film világa iránt érdeklődő fiatalokat várnak, akiknek van kedvük, idejük jókedvvel, játékosan kreatív dolgokat alkotni.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás