Folytatódott az állóháború a megyei tanácsülésen
Vissza

Folytatódott az állóháború a megyei tanácsülésen

A Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér jövője kapcsán hosszú ideje zajló PNL-PSD állóháborút tegnap egyórás Alin Tişe – David Ciceo párviadal „színezte” a Kolozs Megyei Tanács mai ülésén.

A vitát a 20. napirendi pont váltotta ki, amely a repülőtér 2019-es évi költségvetését bocsátotta vitára. Ezúttal sem hiányzott a tények egyoldalú felsorolása, sem a személyeskedés, sértegetés-arzenál. Alin Tişe megyei elnök bizalmasa, a reklámkiadások és a jogi költségek felügyeletére nemrég kinevezett igazgatótanácsi tag, Daniel Perşu elmondta: nem mindegy, hogy milyen beruházásokra és milyen fontossági sorrendben kívánják elkölteni az uniós támogatást akkor, amikor a kifutópálya javításra szorul. Szerinte a költségvetésben illegális dokumentumok szerepeltek, ezért első olvasatra a bizottság nem fogadta el.

David Ciceo repülőtéri igazgató szabotázsnak nevezte, hogy 70 milliós lehívható uniós támogatást szalaszthatnak el emiatt. Alin Tişe megyei elnök kiemelte: ők is a fejlesztést támogatják, de úgy, hogy az ne fenyegessen csőddel. A sajtóban a repülőtér személyzete által terjesztett álhírekkel – hogy törököknek, vagy kínaiaknak akarja eladni a vállalatot – az ő lejáratását akarták elérni, és ez elfogadhatatlan. A bíróság dolga megállapítani, mi törvényes és mi nem. A megyei önkormányzatnak alárendelt repülőtér igazgatója azonban köteles alávetni megát a megyei tanács határozatainak, nem pedig a saját feje szerint intézkedni, és alkalmazottait a felettes szerv ellen hergelni. A tanácsosok írásban kértek választ arra, mekkora most a részvénytársaság adóssága, amire a megyei tanács adott garanciát, és mekkora új beruházási hitelt bír meg. Tişe javasolta egy különbizottság felállítását, amely a két fél közötti reális információáramlást biztosítja, ám ez megrekedt. A hosszúra nyúlt vita végén 26 igennel, 2 nemmel és 3 tartózkodással elfogadták a repülőtér idei költségvetését, amely beruházásra 135 millió lejt irányoz elő, amiből 58 millió lej saját forrás, 41 millió lej uniós támogatás, és 36 millió lej fel nem használt tartalék.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tánczos Barna szenátornál is ...
Indul magyar kilencedik osztály a ...
Varga Judit: folytatódhat az SZNT ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ