Kormányalakítási tárgyalásokra hívta a politikai pártokat az államfő
Florin Cîțu visszaadta kormányalakítási megbizatását
Florin Cîțu visszaadta kormányalakítási megbizatását
Vissza

Kormányalakítási tárgyalásokra hívta a politikai pártokat az államfő

Újabb kormányalakítási egyeztetésre hívta péntekre a politikai pártokat Klaus Iohannis azt követően, hogy Florin Citu csütörtök délután visszalépett a miniszterelnökjelöltségtől. “Egy percet sem veszíthetünk” – hangsúlyozta az államfő csütörtökön este tett nyilatkozatában. Iohannis kifejtette: méltányolja Citu gesztusát, amely szerinte politikai érettségre vall a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben. Kiemelte, hogy a Ludovic Orban vezette ügyvivő kormány felelősségteljesen helyt állt ezekben a válságos napokban. Az államfő határozottan felszólította a parlamentet, hogy a jövő hét folyamán tegye lehetővé egy teljes hatáskörrel rendelkező kormány beiktatását. Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatt precedens nélküli helyzettel kell szembenéznie az országnak, most a legfontosabb a lakosság egészségének a biztonsága, az adott körülmények között pedig nincs értelme a politikai csatározásoknak.

Visszaadta kormányalakítási megbízását Florin Cîțu ügyvivő pénzügyminiszter – közölte csütörtökön az elnöki hivatal, alig néhány perccel a kabinet beiktatása érdekében összehívott parlamenti ülés előtt.  A miniszterelnök-jelölt visszalépését követően a kormányról szóló bizalmi szavazás miatt összehívott parlamenti ülést felfüggesztették.

A koronavírus-válság közepette a parlamenti pártok egyetértettek abban, hogy véget kell vetni a kormányválságnak, nem szabad a választások előrehozását erőltetni, az országnak teljes jogkörű kormányra van szüksége. Mivel “félő volt”, hogy a parlament csütörtökön beiktatta volna az előrehozott választások kiprovokálása érdekében, bukásra szánt “áldozati kabinetet”, a média szerint Florin Cîțu azért lépett vissza, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban alakíthassa meg a teljes jogú kormányt. Liberális források szerint a jelölte nyomászt gyakorltak a párton belül, hogy lépjen vissza.

A parlament baloldali többsége által élesen bírált Cîțut február 26-án kérte fel kormányalakításra Klaus Iohannis államfő – az ellenzék feltételezése szerint – azért, hogy beiktatását elutasítsák és a két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után  jogalapot teremtsen a parlament feloszlatására.
Visszalépését Cîțu “fegyelmezett pártkatonai” mivoltával és Románia “nehéz helyzetével” indokolta. “Ahhoz, hogy a párt sikeresen szerepeljen a választásokon, a párt elnöke kell a kormány élén álljon” – írta közösségi oldalán Cîțu. Hozzátette: jelölésére akkor került sor, amikor a pártok többsége egyetértett a választások előrehozásával, de ez ma már nem lehetséges. Cîțu ezzel közvetve elismerte: azért kellett volna a PNL régi-új kormányának névsorával a parlament elé járulnia, hogy a törvényhozás elutasítsa kabinetjét, nem pedig azért, hogy beiktassák.
Marcel Ciolacu, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD elnöke szerint Cîțu visszalépése “a legjobb dolog, ami történhetett”. A házelnöki tisztséget is betöltő ellenzéki politikus azt ígérte, hogy “megsürgeti” a kormány miniszterjelöltjeinek parlamenti meghallgatását. Ciolacu a parlament szószékéről a csütörtöki ülés berekesztése előtt arra figyelmeztette a törvényhozókat: maradjanak Bukarestben, és készüljenek fel arra, hogy szombaton és vasárnap a parlamenti szakbizottságoknak véleményezniük kell egy új kormány lehetséges tagjait.

Victor Ponta, a Pro Romania elnöke meglehetősen vehemensen reagált a kormányfőjelölt visszalépésére. Mint fogalmazott, nem hitte volna, hogy valaki ilyen felelőtlen legyen, és rövid idővel a beiktatása előtt megfutamodjon. Főleg olyan körülmények között, hogy az országban “háborús állapotok” uralkodnak egy láthatatlan ellenféllel szemben. Szerinte Cîțu úgy viselkedett, mint egy szökevény, és ezért „egy normális országban lelőtték volna őt és a hozzá hasonlókat.”

Azzal, hogy visszaadta kormányalakítási megbízását, Florin Cîţu kijelölt kormányfő a parlament iránti megvetését fejezte ki, és csúfot űz a román állampolgárokból” – vélekedett Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. „Ez szégyen a PNL-nek, szégyen Romániának” – fűzte hozzá az ALDE-elnök.

„Ezek után egyértelmű, hogy a liberálisok csak azért jelölték Cîțut kormányfőnek, hogy bukjon meg a kormány, és még közelebb kerüljenek az előrehozott választásokhoz. Erről azonban nem mertek nyíltan beszélni. Amikor viszont nyilvánvalóvá vált, hogy a parlament megszavazná a Cîțu-kormányt, akkor visszaléptek” – értékelte a kialakult helyzetet lapunknak Csoma Botond.

Az RMDSZ Kolozs megyei képviselője elmondta: az Orbán-kormány ügyvivői hatáskörben akár az őszi parlamenti választásokig is elláthatja a feladatát, ami viszont azt jelenti, hogy nem hozhat sürgősségi kormányrendeleteket. A koronavírus-járványnak azonban gazdasági következményei lesznek, ami törvények meghozatalát teszi szükségessé, ám ezeket csak egy teljes hatáskörrel rendelkező kormány teheti meg – hívta fel a figyelmet Csoma Botond. Hozzátette: az RMDSZ ezért is hozta meg azt a döntését, hogy megszavazza a Cîțu-kormány beiktatását, ami viszont a jelölt visszalépése miatt elmaradt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Otthonról színházat – online ...
A legtöbb idegenlégiós csapata a ...
Kolozsvári reptér: kétszáz alkalmazott ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ