First Cut: „best of” film-, fotó-, médiamustra a Sapientián
Vissza

First Cut: „best of” film-, fotó-, médiamustra a Sapientián

A nagyvállalatok személytelensége, a természettől való elidegenedés, gyermekkori félelmek, függőség, zárkózottság és traumák vagy a fóbiák által uralt képzeletbeli lakótelep – csak néhány téma azok közül, amelyeket a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet és média szakos hallgatói feldolgoztak. A diákok munkáit csütörtök délután, a III. First Cut tanévzáró bemutatón láthatták az érdeklődők.

Idén összesen tíz film, három installáció, hét hangoskép, egy hangjáték, valamint két fotókiállítás került be a First Cut programjába. A bemutatott munkákat nemcsak végzős hallgatók készítették, alap- és mesterképzős diákok díjnyertes alkotásai is bekerültek a válogatásba.

Száva Hunor Levente rádiójátéka a vállalati purgatóriumról

– Az egész First Cut azért jött létre, mert mi az egyetemen készítjük a filmeket, de legjobb esetben nem magunknak, a tanároknak kéne ezeket készíteni, vetíteni, hanem a közönségnek. Erre ad jó lehetőséget a First Cut, így be tudnak mutatkozni a diákok a szélesebb közönség előtt is – mondta el lapunknak Lakatos Mihály, a Sapientia EMTE munkatársa.

A bemutatkozási lehetőségnek a diákok is örülnek, hiszen másképp csak akkor tudják nyilvánosan vetíteni a filmjeiket, ha azokat beválogatják különböző fesztiválokra. Az érdeklődők Kovács Flóra R.E.M. fázis, Tóth Helga Áramszünet, Tóthpál Béla Blue Day, Csapó Huba Gyimesek ritmusa, Páll Adél Nagyothalló, Benő Pál-Alpár S.M.T.M., Farkas Boglárka Amit nem vettünk észre, Frunza Roland Eb gondolat, Szentpéteri Zsolt Nosztalgia, Miklós Nóra Tejjel kifli filmjeit láthatták.

– Az installációkkal, fotókiállításokkal azt akarjuk megmutatni, hogy ez nem simán film szak, hanem Fotóművészet, filmművészet és média szak. Valahogy ezt az oldalát próbáljuk az egésznek kidomborítani – mondta az egyetem munkatársa. – Két videó-installáció is szerepel a programban, ezzel azt akarjuk kiemelni, hogy a mozgókép nemcsak magát a filmet, történetmesélést jelenti, hanem a művészetnek is lehet eszköze. Amikor azt halljuk, hogy film, mozgókép, videó akkor nem feltétlenül arra kell csak asszociálnunk, hogy az egy alkotás, amit a moziban nézünk, hanem az sokkal több annál.

Csütörtökön látható volt az elsőéves mesteri évfolyam (Incze Kata, Búzási Gyopár, Frunza Roland, Gyenes-Kristófi Gergely, Török Etele, Miklós-Deák Hunor) Fourth wall, Tóth Helga Nature Bubble , valamint Tomasz Szewczyk, Erasmusos hallgató Alo-Salut című installációja is. Az érdeklődők Vadász Botond District F(ear) fotókiállítását, Dózsa Endre Az utolsó vacsora, Fazakas Bence Vízözön, Jámbor Erik Kharón, Lestyán Kata Szertartás, Mátyás Zsolt Törés, Medve Ferenc Tükör mögött és Nagy Márton Drowning című hangosképeit, valamint Száva Hunor Levente Corporate Purgatory hangjátékát is megnézhették, meghallgathatták.

Installáció az egyetem stúdiójában

– Ez a harmadik First Cut, és egyre nagyobb az érdeklődés a diákok körében az esemény iránt. Míg tavaly és tavalyelőtt alig jött ki egy másfél órás program, idén szerencsére odáig fejlődött a rendezvény, hogy vissza kellett utasítani filmeket, mert így is 160-180 perc az összműsoridő – közölte Lakatos Mihály. – Idén már arra törekedtünk, és ezentúl is arra fogunk törekedni a tanári gárdával, vezetőséggel, hogy ez ne az államvizsgafilmek nyilvános bemutatója legyen, hanem egy éves „best of”, az egyetemen készült legjobb munkákat mutassuk be a közönségnek.

(Borítókép: Tomasz Szewczyk lengyelországi cserediák fél évet töltött Kolozsváron, impressziót installációba foglalta. Fotók: Sapientia EMTE)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ