Filmtettfeszt – gazdag válogatással várják a közönséget
Sára Sándor kapja a Sárga Csikó díjat
Sára Sándor kapja a Sárga Csikó díjat
Vissza

Filmtettfeszt – gazdag válogatással várják a közönséget

Nagykorúvá vált idén a Filmtettfeszt – Erdélyi magyar filmszemle, a 18. alkalommal megszervezett rendezvény programjába az első kolozsvári némafilmről előkerült képek, a modern rabszolgaságról szóló dokumentumfilm, a magyar animációsmesterek alkotásai és a legújabb magyar nagyjátékfilmek is bekerültek. A 12 városban megszervezett, Kolozsváron október 3–7. között zajló filmfesztivál programját a péntek délben tartott sajtótájékoztatón ismertette Zágoni Bálint és Jakab Benke Nándor szervezők.

Nemes Jeles László Napszállta című filmjét ugyan nem hozták el – annak romániai forgalmazója 2019-ben mutatja be az itthoni mozikban a produkciót – viszont így is erős válogatással készültek, az előző évekhez képest sokkal gazdagabb a felhozatal – jegyezték meg a szervezők.

A filmes seregszemlét Turza-Ritter Bernadett Egy nő fogsában című dokumentumfilmje nyitja meg október 3-án, szerdán 17:30-tól a Győzelem moziban. „A modernkori rabszolgaságról azt gondolnánk, hogy a közelünkben nem fellelhető, pedig Magyarországon is 22 ezer ember él ilyen körülmények között. A film egyet mutat be közülük, egy nőnek az életét és kitörési próbálkozásait. Rendhagyó és bátor dokumentumfilm, kevés ilyen készül. Ezt bizonyítja, hogy szerepelt az amerikai független filmfesztivál, a Sundance versenyprogramjában”, mondta a nyitófilmről Zágoni Bálint. A vetítésen Turza-Ritter Bernadett rendező is jelen lesz.

A nagyjátékfilmes programot Jakab-Benke Nándor ismerette, kiemelve, hogy műfaji szempontból is nagy a választék, lesz történelmi dráma, musical és vígjáték is. Az alkotások közül Csuja László első nagyjátékfilmjét, a Virágvölgy című produkciót ajánlotta, a Karlovy Vary-i filmfesztiválon díjazott alkotás magyarországi premierje nemrég volt. A rendezvényen Csuja László is jelen lesz. Kiemelte továbbá Kenyeres Bálint Tegnap című rendezését is, amelynek főszerepét Vlad Ivanov román színész alakítja. Izgalmas lesz ugyanakkor Szász Attila Örök tél című történelmi drámájának vetítését követő beszélgetés is, amelyen a rendező, valamint Köbli Norbert forgatókönyvíró és Murádin János Kristóf egyetemi adjunktus, Gulág-szakértő értekezik majd a filmről.

A 80 huszárral tisztelegnek Sára Sándor előtt

A Sárga Csikó díjat idén Sára Sándor operatőr, játék- és dokumentumfilmrendező, fotográfus kapja. A 85 éves Kossuth Nagydíjas, Balázs Béla-díjas, a Nemzet Művésze, kiváló és érdemes művész az életműdíját nemcsak tévés és filmes munkásságának elismeréseként kapja, hanem az erdélyi filmesekért tett erőfeszítéseiért is. Sára Sándor nevéhez köthető a Duna Televízió, a Dunatáj Alapítvány, a Duna Műhely és a Dunaversitas Alapítvány is, amelyek nagyban hozzájárultak az erdélyi, határon túli filmek gyártásához, filmesek támogatásához, képzéséhez.

A fesztiválon levetítik Sára Sándor 80 huszár című rendezését egy 2018-ban felújított kopiáról. Mivel Sára Sándor egészségügyi állapota miatt nem tud jelen lenni, a díjat nevében Buglya Sándor rendező veszi át a fesztivál zárónapján, vasárnap délután szervezett gálán.

A Filmgaloppos rendezőkre kell figyelni

Negyedszer adják át a filmfesztiválon a Filmgalopp díjat, az erdélyi magyar rövidfilmek versenyére idén fikciós alkotásokat nevezhettek. A versenybe bekerült 8 alkotásból hat államvizsga film, a válogatást Deák Kristóf Oscar-díjas rendező, Pápai Zsolt filmesztéta, -kritikus és Osváth Gábor producer bírálja. „A versenyprogramban láthatunk dokumentarista önfilmet, román újhullámos rendezést magyarul. Erős az új filmes erdélyi generáció, rájuk kell figyelni majd a jövőben”, mondta Jakab-Benke Nándor.

A magyar rövidfilmes válogatás is erős és jó idén, több film producere is ellátogat a fesztiválra, hangzott el a sajtótájékoztatón. Jakab-Benke a válogatásból kiemelte Tóth Barnabás Van egy határ című történelmi ihletésű rövdfilmjét, amelyben Hajdu Szabolcs filmrendező színészként tűnik fel és Freund Ádám Földiek című alkotását, amelyben Dimény Áron, a kolozsvári magyar színház színésze játszik.

A fesztiválon lesz Zágoni Balázs A püspök reggelije. Márton Áron első ötven éve című dokumentumfilmjének premierje, a film forgatása 2007-ben kezdődött.

Gyerekprogramok és kísérő rendezvények

Az első kolozsvári némafilm, az 1913-ban, báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola és Hetényi Elemér rendezésben készült Az apacsnő szerelme című moziszkeccsről tart előadást Szebeni Zsuzsa színháztörténész, kutató. Az október 6-án, szombaton tartott előadáson első alkalommal láthatók a korabeli sajtóból is ismert fotók a moziszkeccsből, ám a film sajnos nincs meg – derült ki a sajtóértekezleten.

A filmfesztivál programjába egy kiállítás is bekerült, Erdély kolozsvári szemmel. Szabó Dénes és a Fotofilm válogatott képei az OSZK gyűjteményéből című tárlat kurátora, Csillag Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetést is tart a fesztivál alatt.

Az Országos Széchényi Könyvtárnak van egy fotótára, amelyben elég nagy számban vannak Erdéllyel kapcsolatos felvételek az 1930-as, 1940-es évekből. A Fotofilm Műterem neve Kolozsváron közismert, viszont képei ismeretlenek, szétszóródtak, a hagyaték egy része a Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtárban (BCU) található, ezek nincsenek feldolgozva, egy másik része Xantus Gábor tulajdonában van, míg a harmadik része az OSZK-ban, egy töredéke pedig talán a színháznál, de azt nem ismerjük. Ebben a kiállításban az lesz a rendhagyó, hogy először láthatjuk nem képeslapokon, hanem eredeti üvegnegatívokról beszkennelve ezeket a képeket, hangzott el a sajtótájékoztatón.

A gyermekprogramokról is beszéltek a fesztivál szervezői: idén is lesz animációs játszóház a 7-13 éveseknek, ahol az animációkészítésbe nyerhetnek betekintést, de a magyar animációs film mestereinek, Macskássy Gula és tanítványa, Richly Zsolt meséiből készült válogatásokkal is várják a legkisebbeket.

A vetítésekre a belépés ingyenes, viszont az esti nagyjátékfilmekre 0 lej értékű mozijegyet kell váltani a Győzelem mozi pénztáránál.

A rendezvényről további információk, a vetítések programja a www.filmtettfeszt.ro weboldalon böngészhető.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emmy-díj – Tarolt A korona és a ...
Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva