Filmen és színpadon párhuzamosan követhető a magyar színház előadása
Vissza

Filmen és színpadon párhuzamosan követhető a magyar színház előadása

Adrian Sitaru filmrendező Illegitim című előadásával indul a Kolozsvári Állami Magyar Színházban az a programsorozat, amely során filmrendezők állítanak színpadra produkciókat. A román filmrendező egyedülálló kísérletbe vágta a fejszéjét a színház társulatával közösen: a színdarabot, az előadás közben, egyszerre lehet követni a virtuális valóságban VR-szemüvegen keresztül és a színpadon is – derült ki a bemutatót megelőző sajtótájékoztatóján, hétfőn délben. Az eseményről a sajtó képviselőinek Tompa Gábor színházigazgató, Adrian Sitaru rendező, Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, Molnár Levente rendezőasszisztens és a szereposztás tagjai is megosztották gondolataikat. Az előadás február 17-én, szombaton este 8 órától látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.

A 2016-ban bemutatott Illegitim című, Adrian Sitaru által rendezett film forgatókönyvét a rendező és Alina Grigore írták. Az azonos címmel, de nem a film adaptációjaként színpadra kerülő változatról Adrian Sitaru elmondta: a történet a film első jelenetének a továbbfejlesztett változata, a szövegkönyvet szintén Alina Grigoréval együtt dolgozták ki. Az előadás alkotói arról is beszéltek, hogy hogyan készült el két szereposztásban a produkció filmes változata, VR-technológiával, illetve hogyan épül a filmre a párhuzamosan futó előadás. Adrian Sitaru szerint a technológia használatával „a valóságérzékelésünk bizonytalanságára szeretné irányítani a nézők figyelmét”.

A két változatban készült film közül valamelyiket láthatja a VR-szemüvegeken keresztül a néző, míg a színpadon párhuzamosan, szinkronban a filmmel, megy az előadás. Így, ha egy néző leveszi a szemüveget ugyanonnan tudja követni a történetet, csak színházi előadásként – derült ki a sajtátójékoztatón. Tompa Gábor kiemelte: a két változat – film és előadás – nem egyezik meg teljesen, apró részletekben eltérhetnek egymástól. A felvételek elkészítésekor Adrian Silişteanu rendező is közreműködött, operatőrként.

A sajtótájékoztatón jelen voltak a szereposztás tagjai is, akik elmondták: egyedülálló és izgalmas kísérlet volt számukra a folyamat. A színészek elárulták, míg az előadás filmes változata elkészült, kreatívan és szabadon játszhattak, ám mivel az Illegitim színpadi változata a filmmel egyidejűleg zajlik, a színpadon már kevésbé szabadok, nagyon kötött formában és ritmusban kell játszani.

Tompa Gábor szerint az egyik legizgalmasabb kérdés az, hogy vajon a produkció melyik formáját választja a néző: a filmes vagy a színpadi változatot követi az előadás alatt.

(Borítókép: Jelenet az előadásból. Fotó: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Játékosság és innováció: egyedi ...
Elnökjelölt-találós
"Álbetegek" segítenek a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ