Figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok
Vissza

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok

Bérköveteléseik nyomatékosítása érdekében kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek szerdán a pedagógusok Romániában.

A Pedagógusok Szabad Szakszervezetébe és a Spiru Haret Oktatási Szakszervezetbe tömörült tanárok szerdán 11 és 13 óra között országszerte felfüggesztették az oktatást, mindössze az osztálytermekben lévő diákok felügyeletét látták el. A statisztikai intézet alkalmazottai 10 és 12 óra között vonultak a PSD bukaresti székháza elé. Mindkét ágazat dolgozói a bérek (részleges) befagyasztása ellen tiltakoztak, és azt nehezményezték, hogy a kormány ismét elhalasztotta a 2017-es bértörvény által előírt béremelések és pótlékok folyósítását.

A pedagógusok elégedetlenek az idei évben számukra előirányzott 4 százalékos béremeléssel, és azzal, hogy nem kapnak túlórapénzt, olyan körülmények között, amikor decemberben Romániában már meghaladta a 8 százalékot az éves inflációs ráta.

Szintén tüntettek a statisztikusok is, akik egyebek mellett a munkaerőhiányra panaszkodnak, a 2000 állás közül 400 ugyanis betöltetlen.

Az elszabadult energiaárak és a növekvő infláció közepette Romániában egymást érik a szakszervezeti megmozdulások az állami szektorban, miután az idei költségvetés megtervezésekor az államháztartási hiány leszorítása érdekében a kormány elnapolta a korábban tervezett közalkalmazotti béremelések egy részét.

Szerdán a bukaresti tömegközlekedést üzemeltető vállalat alkalmazottai is tüntettek a bérek emeléséért, hétfőn pedig a rendőrszakszervezet és a börtönőrök érdekképviselete állt sztrájkőrséget a pénzügyminisztérium épülete előtt, tiltakozásul a korábban előirányzott béremelések elnapolása miatt.
 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ