Fiatalok bravúrjai, bravúros fiatalok
Vissza

Fiatalok bravúrjai, bravúros fiatalok

Alig egy éve – a Mozart Fesztivál idei műsorfüzete szerint 2018-ban – alakult a Transylvanian Piano Trio három, kiváló tehetséggel megáldott román fiatallal: Aurelia Vișovan (zongora), Vlad Răceu (hegedű) és Octavian Lup (cselló). Emlékszem egy tavalyi koncertjükre, amikor azon töprengtem: a már európai hírnévvel rendelkező Vișovan találhat-e magának méltó partnereket. Talált, és úgy tűnik, hogy a fiatalok lendülete nem hagyott alább, még a földrajzi távolság sem akadályozza meg őket az együttmuzsikálásban.

A több mint huszonöt első díjjal rendelkező Vișovan jelenleg a Nürnbergi Zeneművészeti Egyetem és a Bécsi Zeneművészeti Egyetem oktatója és aktív szólista. Vlad Răceu a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertmestere, a Gh. Dima Zeneakadémia társult oktatója és a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szólistája. Octavian Lup a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem és a Párizsi Kontervatórium végzettje, már megszerezte doktori címét, emellett a bukaresti opera hangszerese és a bukaresti Dinu Lipatti Zenei Főgimnázium tanára. Nyilvánvaló, ilyen sokrétű feladatkör ellátása és a kamarazene kiváló szintű művelése  nagy erőbefektetést, szervezést és persze tehetséget igényel a trió tagjaitól.

Hozzá kell tennem: láttam elég példát arra, hogy a nemzetközi porondra kikerült fiatal művész, vagy az országos hírű előadó elfeledkezik gyökereiről. Már nem fontos számára az a földrajzi tér, ahonnan származik, hanem megfeszülten igyekszik beilleszkedni az új helyére. Ennek a  triónak a tagjai viszont  nem akarják elfeledni származási helyüket, feltehetően ezért döntöttek a Transylvanian Piano Trio név mellett. Választhattak volna számos elnevezés közül. Úgy tűnik, a fiatal, világlátott művészek  számára még jelent valamit ez a mi kis térségünk. Ezért is rokonszenvesek.

November 19-i, keddi zeneakadémiai hangversenyük műsorán Leopold Mozart A-dúr triója, Ludwig  van Beethoven D-dúr op. 70. Triója és Franz Schubert Esz-dúr nr. 2. Op. 100 D.929 Triója szerepelt. A három fiatal tökéletes technikával, muzikálisan szólaltatta meg a műveket. Öröm volt őket azért is hallgatni, mivel mindhármójukon látszott, hogy számukra a muzsika örömforrás. És ez is üzenet volt általában a közönség, most pedig a kolozsváriak felé: a hozzáértéssel és örömmel végzett munka élmény az előadónak. Közönségként hozzátehetjük: mi, akik ott voltunk, átéreztük és megértettük ezt, továbbá  mi is részeseivé váltunk örömüknek.   

(Borítókép: A Transylvanian Piano Trio: Vlad Răceu, Aurelia Vișovan és Octavian Lup. Fotó forrása: a Transylvanian Piano Trio Facebook-oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elnapolják a Transilvania Nemzetközi ...
Közel 200 halott az új koronavírus ...
Gazdálkodóké a főszerep, hiszen a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ