Fiatalít a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság
Közgyűlés fogadta el a Korzo Egyesülettel való együttműködést
Közgyűlés fogadta el a Korzo Egyesülettel való együttműködést
Vissza

Fiatalít a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság

Szombaton délelőtt tartotta meg évi közgyűlését a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT). A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa rendezvénytermében lezajlott eseményen, az ilyen alkalmakkor kötelező programpontokon kívül, Kolozsvár rejtett kincsei címmel, vetített virtuális műemlék-ismertetésre is sor került. Ugyanakkor a megjelent tagság elfogadta azt az együttműködési javaslatot, amelynek érdekében a KLMT a közeljövőben szerződést köt a Korzo Egyesülettel. A cél nyílt titok: az egész Erdélyre kiterjedő munkát végző műemlékvédő társaság mezőnye kiöregedőben van, és keresi olyan fiatalok bevonásának lehetőségeit, akik hasonló nemes közügyek szolgálatára kötelezték el magukat. A közgyűlésen bemutatták Asztalos Lajos Kolozsvár – közelről című alkotásának frissiben megjelent második kötetét, melynek szűkösnek és sikeresnek bizonyult alkalmi kínálata helyben gazdákra lelt.

Gaal György KLMT-elnök részletesen, krónikaszerűen ismertette a társaság tavalyi és eddigi idei tevékenységét. A felsorolásban a legkülönfélébb rendezvények, konferenciák, megemlékezések, kiállítások, fiataloknak szánt vetélkedők, városnéző séták, fotópályázati díjkiosztás, ünnepi könyvhéten való részvétel, Házsongárdi sétavezetés, a Kelemen Lajos-díj átadása, különböző kiadványok stb. szerepeltek. Az elnök említést tett a számítógépes adatbázis feltöltésének folytatásáról, a sajtóban tett tiltakozásukról a városban folyó műemlékrombolások ellen, a hat pályázati dossziéról, a Szabadság hasábjain Asztalos Lajos és Guttmann Szabolcs által megjelentetett műemlékvédő, tanácsadói, helytörténeti cikkekről.

Nagy a keletje Asztalos Lajos legújabb kötetének (Rohonyi D. Iván felvétele)

Maksay Ádám ügyvezető alelnök pénzügyi jelentéséből kiderült, hogy tavalyi bevételük 30 ezer lejjel haladta meg az egy évvel korábbit. A 2018-as tevékenységi tervükben szerepel a megkezdett projektek folytatása és kibővítése. Tanácsadói szerepet vállalnak abban a vállalkozásban, mely szerint az Erdélyi Református Egyház, jelentős anyaországi támogatásból, a következő két-három évben háromszáz templom felújítását kívánja megvalósítani. A hamarosan restaurálás alá kerülő Szent Mihály-templomon dolgozó szakemberek számára a KLMT fog tanácstermet biztosítani.

Virtuális séta és Korzo-együttműködés

Kolozsvár rejtett kincsei címmel virtuális műemlék-ismertetőt is vetítettek. Ez a honlapjukon régebben beindított magyar, román és részben angol nyelvű műemlék-ismertetőjükkel összekapcsolható alkotás harminc műemléképületet mutat be a közember számára ismeretlen szögekből. A Farkas utca 3D-s dokumentációját a városháza is elkérte, mert alapul akarja felhasználni az utcának gyalogos övezetté való alakításában.

Az 1990-ben megalakult KLMT vezetősége előzetesen lapunkkal is közölte, hogy kiemelt fontosságot tulajdonít a tagság fiatalításának. Most a közgyűlés egyöntetűen elfogadta azt a javaslatot, hogy még ezen a tavaszon együttműködési szerződést írjanak alá a Korzo Egyesülettel, amelyben lelkes, fiatal művészettörténészek tematikus kolozsvári műemlék-népszerűsítő sétákat találnak ki és vezetnek. Az öt évre tervezett megállapodás közös terveket, egymás pályázatai iránti kölcsönös támogatást irányoz elő, és a KLMT reméli, hogy idővel a fiatalok bizonyos feladatokat átvesznek tőlük, sőt más fiatalokat is odavonzanak. 

Kolozsvár ma

Ónody Rita Éva konzul jelenlétében Gaal György bemutatta Asztalos Lajos Kolozsvár – közelről című munkájának most a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent második kötetét. A szerzőt, a KLMT egyik alapító tagját minden kolozsvári magyar ismeri, a Szabadság hasábjain és köteteiben az egy személyben történész, geográfus, nyelvész és politikus rendszeresen közölt műemlékvédelmi, anyanyelvvédelmi, helytörténeti írásokat. Az utóbbi időkben pedig Kolozsvár eltűnőben levő történeti kincseit kutatta és tette közzé. Eme könyvének első kötete harminchét ilyen cikket tartalmaz, a másodikban kilenc tanulmány kapott helyet. Olyan témákat jelentetett meg, mint a város néveredete, az ősi római kontinuitás buktatói, a történelmi hamisítások, a célzatos félremagyarázások, a funári rémkorszakból származó felira­tok (a Mátyás-házon, Baba Novac-szobrán, a Biasini-háznál, a Mátyás-szobornál stb.), amelyeket a mai önkormányzat sem mer elmozdítani. Asztalos Lajos külön érdeme, hogy kilépett a belvárosból, és górcső alá vette a külterületeket (a Malomárok, Nádas patak, Békás patak vízfolyásainak hídjait, malmait, elágazásait stb.), amelyekkel eddig alig foglalkozott kutatómunka. Az igényes nyomdai kivitelezésű kötetet hetvenkilenc színes fotó és térképrészlet gazdagítja. Valamennyi írás a Szabadságban korábban már olvasható volt.
Gaal György azzal zárta a kötetbemutatót, hogy gondoljunk tisztelettel a súlyosan beteg szerzőre, akit az eseményen felesége, Szidónia asszony képviselt.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Felelősséget vállalt a kormány a ...
Szili Katalin:a Sapientia mindig tudta, ...
Szüreti bál szilvalekvárfőzéssel ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ