Fiatal művészeket díjaztak a Magyar Zene Fesztiválon
Vissza

Fiatal művészeket díjaztak a Magyar Zene Fesztiválon

Jelentős nézettséggel és nagy sikerrel zárult a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet márkanevévé vált 16. Magyar Zene Fesztivál, amelyet idén rendhagyó módon a virtuális térben rendeztek meg. Bár a közönség, a zsűri tagjai és a fellépő versenyzők személyesen nem találkozhattak, az online felületeken nagyon sokan követték a versenyszámokat, valamint a díjátadó gálát és több mint tízezren adták le voksukat a közönségszavazás során.

A fesztivál három napos döntőjén összesen nyolc magyar zeneszerzőtől választott tíz versenyszámot hallgathatott meg a zsűri és a közönség. A három „klasszikus” – Liszt, Bartók és Kodály – mellett 20. századi zeneszerzők alkotásai is jelen voltak: Dohnányi Ernő, Montág Vilmos, Járdányi Pál, az erdélyi születésű Ligeti György, valamint Pavlovits Dávid, szegedi zeneszerző művével is szerepeltek.

A 16. Magyar Zene Fesztivál első díját Vlad Rațiu nyerte el, aki a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem frissen végzett nagybőgőszakos hallgatója, jutalomkoncertjét pedig Brüsszelben fogja tartani az ottani magyar kulturális diplomáciai képviselet szervezésében. A második helyezett Alina Dragnea mezzoszoprán énekes és Tudor Scripcariu zongorista duója lett, akik a Párizsi Magyar Intézetben fognak fellépni. A harmadik díjat Filip Zsombor kapta, a brassói Transilvania Egyetem zeneművészeti karának gitárszakos hallgatója, aki jutalomkoncertjét a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tarthatja meg.

Az ACCUMM Alapítvánnyal közösen alapított Bács Lajos emlékdíjat a marosvásárhelyi Pethő Rebekának ítélték oda, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem I. éves fuvolaszakos hallgatója. Pethő Rebeka a Római Magyar Akadémián fog fellépni, illetve 2021 januárjában, Bukarestben a Bács Lajos emlékest vendége lesz.

Pethő Rebeka, a Bács Lajos emlékdíj nyertese

A közönségdíjat a temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színházművészeti Karának mesterképzős hallgatói által alkotott duó nyerte el: Paul Grosar trombitás és Bordos Nagy Csilla zongorista, akik a Bukaresti Magyar Intézet idei utolsó rendezvényén, a karácsonyi koncerten fognak fellépni.

A közönségdíjas Paul Grosar és Bordos Nagy Csilla

A zsűri tagjai között volt Tóth István, a Magyar Zene Fesztivál egyik alapítója, a maglódi Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, Verona Maier, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem prorektora, Stan Katalin zenekritikus, rádiószerkesztő, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, zenekritikus, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a közszolgálati Román Rádió zenei szerkesztője.

A versenyen, de főként a díjazott versenyszámokban – az általában tapasztalt zongoradominancia helyett – ritkán szereplő hangszerek is helyet kaptak, amely a kialakult helyzetnek köszönhető, hiszen keveseknek adatott meg a lehetőség, hogy zongorán próbáljanak a zenei intézmények zárva tartása miatt. A verseny több mint másfél évtizedes történetében második alkalommal jutalmazott a zsűri gitárost, szintén második alkalommal nyert I. díjat nagybőgős és első alkalommal nyert közönségdíjat trombita-zongora duó. Az online térnek köszönhetően olyan versenyzők is részt vehettek a fesztiválon, akik a távolság miatt személyesen ezt nem tehették volna meg: Andrian Harabaru, jelenleg az Egyesült Államokban tanul, onnan küldte jelentkezését a Magyar Zene Fesztiválra.

A Magyar Zene Fesztivál minden évben felhívja a figyelmet egy jeles magyar zeneszerzőre vagy előadóművészre: idén Fischer Annie zongoraművész, Beethoven világszinten elismert kiváló tolmácsolójára emlékeztek halálának 25. évfordulóján. A szervezők felkérésére Ionuţ Diaconu a fesztivál egykori első díjasa, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem végzős, zongora szakos hallgatója a díjátadón Fischer Annie emléke előtt tisztelegve adta elő Beethoven Apassionata című zongoraszonátájának I. tételét és Liszt Ferenc La campanella című Paganini-etűdjét.

(Borítókép: felső sor balról jobbra Vlad Rațiu, Filip Zsombor - első és harmadik helyezés, alsó sor balról jobbra Alina Dragnea és Tudor Scripcariu - második helyezett duó)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
A Madeleine McCann-ügy
Megvezetés

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ