Férfiének – CD-bemutatóval emlékeztek Kallós Zoltánra
Vissza

Férfiének – CD-bemutatóval emlékeztek Kallós Zoltánra

Férfiének – In memoriam Kallós Zoltán címmel a Kallós Zoltán Archívum 26. lemezét mutatták be múlt héten Magyarország kolozsvári főkonzulátusának rendezvénytermében. A lemez 35 olyan hangfelvételt tartalmaz a Kallós Zoltán Alapítványnál őrzött 1200 hanganyagból, amelyen csak férfiak énekelnek. A felszólalók egyaránt hangsúlyozták: a CD-lemez elsődleges célja a Kallós Zoltán által összegyűjtött népzenei kincs nyilvánosságra hozatala.

– Meghatározó élmény volt számomra, amikor Kolozsvárra kerültem, és megismertem Kallós Zoltánt, aki nemcsak összegyűjtötte, megóvta és láthatóvá tette gyűjteményét, hanem mindenki számára elérhetővé. Ily módon a népi hagyaték ápolása során Kallós Zoltán arra is ügyelt, hogy az összegyűjtött kincs mindannyiunk közös élményévé váljon – hangsúlyozta Mile Lajos főkonzul.

–Kallós Zoltán a társadalomtól szinte semmit sem kapott, csak adott. Amit ő összegyűjtött, önzetlenül bocsátotta a közösség javára – jegyezte meg Szép Gyula, a Kallós Alapítvány alelnöke.

– Női érdeklődésből fakadóan próbáltam elképzelni, hogy a férfihangot hallgatva vajon feltárulnak előttünk a férfi lélek rejtelmei? Kallós Zoltán példájából és a hagyományból is tudjuk, hogy sokkal kevesebb a férfiénekes. De ők nem énekelnek rosszabbul vagy kevesebb lélekkel. A férfiak is énekkel fejezhetik ki érzéseiket és gondolataikat. Ezzel a CD-vel nem csak emléket állítunk Kallós Zoltánnak és hangjának, hanem példával is szolgálunk. Legyen ez a lemez mindannyiunk támasza, gyönyörködjünk a férfiénekben és az érző lelkű, mély gondolkodású férfi egyéniségekben – mondta Vakler Anna népdalénekes, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, a lemez egyik szerkesztője.

– Kallós Zoltán csodálatos örökséget hagyott ránk, amelyet közkinccsé kell tennünk. Vakler Anna ötlete volt, hogy a 26. lemezre csak olyan dalok kerüljenek fel, amelyeket férfiak énekelnek. Az eddig kiadott lemezeken ugyanis kevés a férfiének. Szükség van a férfiakra, nem azért, mert felsőbbrendűek vagyunk, hanem azért, mert mások vagyunk – vélekedett Németh István, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, a lemez másik szerkesztője.

Németh István kitért arra is, hogy a Kallós-gyűjteményben található 1200 hangfelvétel nem fér rá egyetlen CD-re, ezért született meg a sorozat ötlete. A lemez egyaránt tartalmaz balladákat, keserveseket, táncdallamokat. Ami az előadókat illeti: a fiúgyermektől az érett és az idős férfiig minden korcsoport megtalálható. A lemezen meghallgatható Kallós Zoltán is, amint énekel, illetve a Kallós Zoltán temetésén énekelt 90. zsoltár is.

És hogy a hallgatóság is megcsodálhassa a férfiéneket, a Tokos Zenekar énekkel, muzsikával bűvölte el a jelenlévőket. 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Ha nem viszik el a gyerekeket ...
Rendezvényajánló
Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ