Férfi kézilabda Eb-selejtezők: magyar remi, román vereség
Vissza

Férfi kézilabda Eb-selejtezők: magyar remi, román vereség

A magyar férfi kézilabda-válogatott 23–23-as döntetlent játszott Oroszországgal az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában, vasárnap Érden, ezzel újabb nagy lépést tett a továbbjutás, egyben a csoportelsőség felé.

A két csapat 17. alkalommal találkozott, tíz orosz és öt magyar győzelem mellett ez volt a második döntetlen. Csütörtökön Asztrahánban 25–19-re győztek a magyarok.

A magyarok a meccs elején 3–2-re vezettek, de ezután pontatlan lövéseik miatt hat percig nem találtak a hálóba, így az oroszok három góllal elhúztak. A folytatásban is mozgékonyabb, hatékonyabb volt a vendégcsapat támadójátéka, így a szünetben néggyel vezetett. A második felvonás elején némileg javult a magyar válogatott védekezése, ezt kihasználva egy 3–0-s sorozattal sikerült felzárkóznia, ám az egyenlítésre nem volt esély, mert egyrészt több büntető is kimaradt, másrészt a mezőnyjáték során az oroszok rendezték a soraikat. A hajrában is küzdött az egyenlítésért a hazai csapat, a Mikler Roland helyére beálló Székely Márton az utolsó 12 percben nem kapott gólt, és mivel Lékai Máté értékesítette az időn túli hétméterest, a magyaroknak sikerült döntetlenre menteniük a meccset, amelyen csak egyetlen alkalommal vezettek.

Az utolsó két júniusi fordulóban a magyarok Vágsellyén Szlovákia vendégei lesznek, majd a sorozatot Kecskeméten az olaszok ellen zárják.

Visszavágott a román válogatottnak Litvánia, amely Klaipedában egy góllal jobbnak bizonyult ellenfelénél. Csütörtökön Târgoviştén Románia 28–23-ra nyert.

Az első félidőben többször is vezettek a vendégek (6–5-re, 7–6-re, 8–7-re, 9–8-ra és 10–9-re), szünetben mégis a balti gárda volt egygólos előnyben (12–11). Románia fordulás után már nem tudta magához ragadni a kezdeményezést, sőt a litván csapat a 46. percben már 20–17-re, majd az 51-ben 22–18-ra is meglépett. Negyvenegy másodperccel a végső dudaszó előtt a román válogatott egy gólra csökkentette hátrányát, ám többre már nem tellett tőle. A vendégek legjobbja Ionuţ Iancu kapus volt.

Júniusban Románia Portugáliát fogadja, majd Franciaországban zárja a sorozatot.

Eredmények, férfi Európa-bajnoki selejtező, 4. forduló:

7. csoport: • Magyarország–Oroszország 23–23 (11–15) – a magyar gólszerzők: Lékai Máté 6, Bánhidi Bence, Bóka Bendegúz és Vasic Marko 3–3, Balogh Zsolt, Ligetvári Patrik és Máthé Dominik 2–2, Ancsin Gábor és Szita Zoltán 1–1; szövetségi kapitány: Csoknyai István; a vendégek legeredményesebb játékosa Timur Gyibirov és Hleb Kalaras volt, egyaránt hat találattal • Szlovákia–Olaszország 23–26 (11–12). A csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 7 PONT, 2. Oroszország 5, 3. Olaszország, 4. Szlovákia 0.

6. csoport: • Litvánia–Románia 24–23 (12–11) – a román góldobók: Demis Grigoraş 6, Csog Vencel 5, Adrian Rotaru és Gabriel Bujor 4–4, Dan Racoţea 2, Dragoş Soare és Marius Szőke 1–1; szövetségi kapitány: Manuel Montoya Fernandez (Spanyolország); a házigazdák legeredményesebb játékosa Povilas Babarskas volt 5 találattal • Franciaország–Portugália 33–24 (16–15). Az állás: 1. Franciaország 6 pont (133–105), 2. Portugália 6 (102–96), 3. ROMÁNIA 2 (85–99), 4. Litvánia 2 (99–117).

A csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik vehet részt a jövő januári, norvég–osztrák–svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Jereván és Tbiliszi: nyolc nap alatt az ...
Magyar filmek is indulnak a szarajevói ...
Folyó menti szeméthegyek miatt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ