Ferenc pápa és a dák farkas meséje
Vissza

Ferenc pápa és a dák farkas meséje

Mivel jó pár éve a Facebook még az esti híreknél is nagyobb fontossággal bír, most már én is kezdek figyelni arra, hogy ki mit ír, illetve oszt meg a közösségi hálón. Eszembe nem jutott volna, hogy Ferenc pápa közelgő látogatása milyen magyarellenes felhangokat képes generálni, ám pár nappal ezelőtt szembetaláltam magam a következő riogatással: Ferenc pápa romániai látogatása alkalmával, június 1-jén tilos elénekelni a román himnuszt, illetve tilos a román trikolór használata. A poszt voltaképpen blogbejegyzés volt, amelyhez képet is mellékeltek: Ferenc pápa épp Orbán Viktor magyar kormányfővel fog kezet, miközben mindketten mosolyognak.

És ez a poszt volt az – biztos mások másféléket is láttak – ami elindította a gyűlöletlavinát.  Mintha kihúzták volna a dugót abból a bizonyos palackból. Áradtak a pápa- és magyarellenes hozzászólások. Senki fel nem tette a kérdést:  vajon a római pápa által celebrált székelyföldi misén miért kellene Románia himnuszát egyáltalán elénekelni? És miért kellene román trikolórokat lebegtetni? És ugyan vajon ki lenne az, aki „megtiltotta” volna a román himnusz eléneklését? Úgy gondolom, elég meredek volt Ferenc pápa csíksomlyói látogatását Orbán Viktort ábrázoló fotóval „illusztrálni”, de a cikk írója biztosra akart menni: a magyarok ne maradjanak ki a buliból!

És ha már állami szinten nem lehetett megakadályozni a pápa csíksomlyói látogatását, akkor nesze, használjuk ki a virtuális valóság, a Facebook és a blogok nyújtotta közlési felületet. Végigolvastam a bejegyzést, és így, visszagondolva nem is lepődtem meg olyan nagyon, mert aláírója a magyarellenességéről ismert ex-polgármester volt, akinek a nevét le sem kell írnom. Írjon ő, amit akar, de ha tizenöt évvel trónfosztása után is ennyi ember fogékony soviniszta hülyeségeire, akkor az már nagy baj. Hiszen egymást érték az olyan válaszok, miszerint: „Ne jöjjön ide a pápa, vagy ha már idejött, akkor tartsa be az ország törvényeit!” Illetve: „Menjen Magyarországra a pápa, és ne lépjen a szent román földre!”

Nagy baj ez a bejegyzés és az ezt követő lavina különösen a május 26-i EP-választás után, amikor úgy tűnt, hogy a román többség egy része egy paraszthajszállal európaibb alakulatnak szavazott bizalmat, (viszonylag) új embereknek, akik még nem járatták le a becsületüket.

A dák farkas elnevezést viselő blog és írói azonban éberek és tevékenyek.  Sajnos, még mindig akad vevő erre a kártékony portékára. Senki nem jár utána, hogy annak a sok mocsoknak, amit rólunk, romániai magyarokról leírnak, van-e egy mákszemnyi valóság-magva. Hogy Ferenc pápát a Fennvaló megvédi a dák farkashorda agyaraitól, abban biztos vagyok. Legyen nekünk is erőnk és kedvünk észérvekkel visszaverni ezt az újabb, nyíltan magyarellenes támadást. Ügyeljünk magunkra és egymásra Csíksomlyón!

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ