Fennállásának 440. évfordulóját ünnepli a Báthory
Vissza

Fennállásának 440. évfordulóját ünnepli a Báthory

Jubileumi tanév az idei a Báthory István Elméleti Líceumban, az iskola fennállásának 440.évfordulóját ünnepli, mondta évnyitó beszédében Timár Ágnes. Az igazgató köszöntötte a diákokat, szülőket és pedagógusokat, sikeres munkát, egymásra figyelést, türelmet kívánva nekik. Úgy vélekedett, az iskola legfőbb vonzereje a közösség, az együvé tartozás öröme. Ugyanakkor a sikereké is, amelyek elfeledtetik a nehézségeket, a komoly munkáé és – ezzel egyensúlyban – szórakozásé.

Timár Ágnes külön köszöntötte az idei 72 előkészítős diákot, illetve a 9. osztályok új diákjait, azt kívánta valamennyinek, hogy minél jobban sikerüljön beilleszkedniük az iskola közösségébe.  

Tolmácsolta Emil Boc polgármester üzenetét, az elöljáró jókívánságait, akinek az évnyitó alkalmával közzétett leveléből kiderül, a városi önkormányzat számára prioritást jelent, hogy megfelelő oktatási körülményeket biztosítson a diákok és tanáraik számára, a kolozsváriak adójának mintegy egynegyedét erre a célra fordítják.

A vendégek közt volt Rácz Levente, az RMDSZ városi tanácsosa, az iskola igazgatótanácsának tagja, Batiz Elly tanfelügyelő, aki szintén köszöntötte a Báthory líceum diák- és tanári közösségét. Azt hangsúlyozta: bár a fiatalok gyakran érezhetik úgy, hogy nem sikerül az elvárásoknak megfelelni, az iskola nem csak teher, hanem lehetőség is a szellemi és lelki gazdagodáshoz.

Veres Stelian plébános-helyettes is arról beszélt: a báthorys közösséget örömmel kell, hogy eltöltse, milyen nagy múltra tekint vissza iskolájuk, a Báthory István fejedelem által 1579-ben alapított jezsuita iskola utódja. A fejedelem célja az volt, hogy a hazai műveltségi szintet olyan főiskolával növelje, amely versenyképes tud lenni a korabeli nyugat-európai egyetemekkel. Mind a jezsuita, mind a piarista szellemiség összeforrt Kolozsvár történetével, az itt tanuló szerzetesek és világi tanárok, tanítók, valamint növendékeik 440 éven át meghatározták a kincses város történetét és a város kulturális életének alakulását – mondta Veres Stelian, majd egy Seneca idézettel búcsúzott: Nem az iskolának, az életnek tanulunk! Ennek felismertetése az iskola feladata ma is, üzente.

A báthorys évnyitó Simon Anna elsős kisdiák szavalatával kezdődött, aki Molnos Lajos Becsengetés című versét mondta el. A beszédeket rövid zenés összeállítás követte.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A PSD bojkottálja a bizalmi szavazást
Kolozsvári Mátyás Napok zajlanak ...
Tőkés: Fontos az RMDSZ-szel való ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ