Felújítanák a Kalányos utcai parkot és környékét
Esőkertet és amfiteátrumot is terveznek a zöldövezetbe
Esőkertet és amfiteátrumot is terveznek a zöldövezetbe
Vissza

Felújítanák a Kalányos utcai parkot és környékét

Huszonöt százalékkal több zöldövezetet terveznek a Monostor lakónegyedi Kalányos/Primăverii utcai parkba, amikor felújítják azt. A közösségi tér korszerűsítésére vonatkozó elképzelés részét képezi az is, hogy a közelben található benzinkutat felszámolnák, miután annak szerződése hamarosan lejár. Ugyanakkor a Bazsarózsa/Ion Meşter és az Emil Cioran utca járdáját egy szintre emelnék az úttesttel, úgynevezett shared space (megosztott/közös tér) típusú megoldást alkalmazva a gyalogos- és gépjárműfogalom számára – ismertették a terveket a Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) soros közvitáján, április 6-án. Az online eseményen az is kiderült: a megbízott építészek már dolgoznak a park felújításának megvalósíthatósági tanulmányán. A projekt a Zöld Kolozsvár beruházási program része, és európai alapokból finanszíroznák. De arról, hogy mikor kezdődhet el a megvalósítása és mennyi időt vesz majd igénybe, nem esett szó.

Felújítaná a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Kalányos/Primăverii utcában található parkot, illetve a környező utcákat (Bazsarózsa/Ion Meşter, Emil Cioran utcát), ez volt a témája a Lakossági Innovációs és Ötletközpont április 6-ai közvitájának is. Ovidiu Cîmpean, a CIIC igazgatója bevezetésként elmondta: 2021 a lakónegyedek éve lesz, és a Monostor lakónegyedben is több nagy méretű beruházást valósít meg a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. A kivitelezők által vállalt határidők értelmében idén befejezik a La Terenuri elnevezésű sportbázist. Elkészült a Rózsák parkjának megvalósíthatósági tanulmánya, amelynek a helyi tanács jóváhagyása után kiírják a kivitelezési pályázatát, így a munkálatok leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetnek el. Nemzetközi ötletbörzét hirdetnek meg a negyedben található Napoca Műszaki Kollégium és a Sportlíceum kibővítésére, és más negyedbeli utcák felújítására – sorolta a folyamatban lévő projekteket Cîmpean. 

– A Kalányos/Primăverii utcai park, ami méreteiben inkább hasonlít városi kertre, mint parkra, a negyed központi részén található, nagyon jó a fekvése. A parkot úgy hozták létre, hogy a Kalányos/Primăverii utca és a Kálvária patak közötti szintkülönbséget feltöltötték – kezdte bemutatóját Vlad Sebastian Rusu építész, a megvalósíthatósági tanulmány egyik készítője, aki szerint a park és környéke soha nem képezte városrendezési terv tárgyát. – 1994 tájékán a terület egy részét átengedték az ortodox egyháznak, hogy templomot építsen. Tervben volt ugyan még egy épület megépítése a templomtól keletre, de arra végül nem került sor. Így most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy változtathatunk a terület arculatán – fogalmazott az építész.
 
A szakember a terület erősségei közé sorolta a természeti környezetet, amely lehetővé teszi, hogy a korszerűsítés után a negyed „zöld tüdőjeként” funkcionáljon. Összeköti a La Terenuri sportbázist a Kálvária templom körüli zöldövezettel, illetve tágabb értelemben a Bükköt a Iuliu Haţieganu Sportparkkal és a Kis-Szamos partjával. – A Kalányos utcai park és környéke nagyon látogatott, játszótere, sportpályája, szabadtéri fitnesz gépei miatt. A Bazsarózsa/Ion Meşter és az Emil Cioran utca járdáját egy szintre hoznák az úttesttel, az Almás/Almaşului utcát pedig kétirányúvá tennék – részletezte a tervezett változtatásokat Rusu. Az építész javasolta, hogy a közelben található benzinkutat költöztessék el, az élő sövényt vágják ki, mert az már egy letűnt kor maradványa. A zöldövezet nagyságát az eddigi 15,5 ezer négyzetméterről 21 ezer négyzetméterre növelnék, ami 25%-os bővítést jelent. Másik fontos javaslat egy esőkert létrehozása, amely a park központi elemét képezi, ide vízi növényzetet is telepítenének.

A felújított park központi részén esőkertet alakítanak ki (látványterv)
A tervek szerint az esővíz elvezetésére új vízelvezető árkokat hoznának létre. Az építész megjegyezte: szerencsére a parkban sok (1038) értékes fa van. Ezt a faállományt egészítik ki további 400 fával, amelyeket a parkba és a környező utcákba ültetnek. Emellett 680 cserje ültetését is tervezik. Az elszáradt, illetve az ellenőrizetlen fákat viszont kivágják. A Bazsarózsa/Ion Meşter és az Emil Cioran utcába fasorokat ültetnének. – A park elején szocializálódásra alkalmas teret alakítanának ki, középen kapna helyet a játszótér, a végén pedig a sportpálya – magyarázta a park tagolását az építész, aki szerint a kosárlabdapályát is elköltöztetnék. A közvilágítást LED-es égőkkel valósítanák meg, a köztéri bútorzatot kicserélnék, és a lakónegyed bronzból készült makettje is helyet kap. De nem feledkeznek meg az elektromos biciklik és autók töltőállomásáról sem. Ugyanakkor a terv részét képezi egy szabadtéri amfiteátrum létrehozása, amely koncertek és színielőadások helyszínéül szolgálhatna.
 
A hozzászólók építő jellegű kritikát fogalmaztak meg. Rámutattak, hogy a zöldövezet folyamatos karbantartása nem csak öntözésből áll. Megjegyezték, hogy nem kellene virágokat ültetni a parkba, mert azt a gyerekek letépnék. Emellett javasolták még a közelben álló bódék lebontását vagy elköltöztetését azok esztétikátlansága miatt. A hozzászólók nem tartották jó ötletnek az tömbházak élő sövényeinek kivágását, mert a földszinten lakók nyugalmát jobban zavarnák a hangoskodók. Úgy vélték, az élő sövényt a park és a játszótér közelében sem kellene kivágni, mert ezáltal is biztonságosabb szabadidős helyszín a gyerekek számára.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)

Helyszíni fotóriportunkat ide kattintva nézhetik meg. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Keddtől lehet igényelni a harmadik ...
Hahahalep!
Koronavírus – Kolozs megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ