Felmérés: nőtt a PNL előnye a PSD-vel szemben
Vissza

Felmérés: nőtt a PNL előnye a PSD-vel szemben

Nőtt a PNL előnye PSD-vel szemben - derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet szeptemberi felméréséből, amelyet ma ismertetett a bukaresti sajtó.

A PNL-re a megkérdezett biztos választók 34,7 százaléka szavazna, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A kormánypárt támogatottsága több mint egy százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

Ezzel szemben a PSD-t támogatók aránya augusztus óta több mint egy százalékponttal 19,6 százalékra csökkent.

Az augusztusi 18,3-ról 17 százalékra csökkent a - centrista PLUS-szal egyesült - jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatottsága is, amely arra készül, hogy a PNL-vel közösen kormányozzon a decemberi választásokat követően.

A baloldal alternatív pártjaként számon tartott, Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Romania párt is több mint egy százalékponttal visszaesett: szeptemberben a biztos voksolók 9,5 százaléka támogatta.

Továbbra is az ötszázalékos parlamenti küszöb fölött mérték a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), a magyar érdekképviseletnek most 5,3 százalékot jósolt az IMAS, az augusztusi 5,7-hez képest.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága (4,5 százalék) néhány tizedet emelkedett ugyan, de továbbra a parlamenti küszöb alatt van.

A kormány december 6-ára tűzte ki a parlamenti választásokat. Romániában megyei pártlistás arányos rendszerben választják meg a kétkamarás parlament képviselőit és szenátorait.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Camerimage-díj – Tizenkét film ...
Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ