Felére csökkentette a Pfizer/BionTech a szállított oltásmennyiséget
Vissza

Felére csökkentette a Pfizer/BionTech a szállított oltásmennyiséget

A Pfizer/BionTech felére csökkentette egyes országok számára a szállított oltásmennyiséget, az érintett országok között van Románia is.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár szerint ezen a héten Románia csak a tervezett adagok felét kapta meg, a másik felét fokozatosan március végéig szállítják le az ígéretek szerint, jövő héttől pedig várhatóan visszatérnek az eredeti ütemtervhez. Ugyanez az a helyzet Lengyelországban is, ahova hétfőn csak 176 ezer adag érkezett, ami a tervezettnek csak a fele.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő egy pénteki interjúban közölte, hogy hazája jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait. Müller szerint ezt a döntést a kormány a következő hónapban hozhatja meg, „amennyiben a szállítmányokat nem egészítik ki úgy, ahogyan ezt a gyártó megígérte”. Aláhúzta, a gyártó elkötelezte magát a kiesett szállítmányok pótlására, és Varsó arra számít, hogy ez valóban meg is történik. „Ha viszont nem így lesz, akkor természetesen jogi lépéseket kell fontolóra venni”, tette hozzá. Müller fontosnak nevezte, hogy az oltóanyag-szállítmányok az eredetileg tervezett mennyiségben az első negyedév végéig Lengyelországba érkezzenek. Korábban Olaszország is jogi lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a gyógyszergyártó nem teljesíti a megrendeléseket.A Pfizer a múlt héten jelezte, február elejéig ideiglenes fennakadások lehetnek a szállítmányokban, egyúttal hangsúlyozta, hogy a belgiumi üzem bővítése következtében jelentősen nőnek majd gyártókapacitásaik. Az uniós beszerzéseket koordináló Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ennek kapcsán közölte: a gyártók garantálják, hogy 2021 első negyedévében teljesítik korábbi vállalásaikat. A gyártók szerint a szállítmányok eredeti üteme hétfőtől helyreáll, és február közepétől nagyobb lesz a szállított mennyiség. Mateusz Morawiecki kormányfő szerdán levélben fordult az európai uniós szervek vezetőihez, kérve, hogy a Covid-19 elleni oltási program megfelelő ütemezése érdekében sürgősen tisztázzák a BioNTech és Pfizer cég által gyártott vakcina szállítmányai átmeneti korlátozásának problémáját.A cseh kormány is arra számít, hogy a következő hetekben csökkentett szállítmányokban érkezik a sokak által várva-várt vakcina, ezért lassítani akarja a lakosság beoltását éppen akkor, amikor egyesek elkezdték megkapni már a második adag, emlékeztető oltást. Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter közölte, hogy a Pfizer a héten 15 százalékra csökkentette a tervezett szállítmányt, a következő két hétben pedig arra számítanak, hogy az ígért mennyiségnek alig a 30 százalékát kapják meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nőnapi köszöntő az Operettissimo ...
Tasnádi: mindennek a törvény ...
Koronavírus - Meghaladta a négyezret a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ