Felélesztették a több évtizedes farsangi hagyományt Cegőtelkén
Vissza

Felélesztették a több évtizedes farsangi hagyományt Cegőtelkén

Télűző mulatságot szerveztek február 22-én Cegőtelkén, ahol az esemény több évtizedes hagyománnyal rendelkezik. A farsangbúcsúztatáson részt vett a falu apraja nagyja, volt maskarás felvonulás, élőzene, muzsikusok és fúvószenekar, lakodalmas jelenetek, bábuégetés, néptánc, farsangi fánk és palacsinta, valamint igazi farsangi bál is.

PARTI JÁNOS

Az ősi tavaszváró ünnephez sok néphagyomány kapcsolódik, főként a farsang utolsó három napja az, amit leginkább kihasználtak a szórakozásra. Ebben az időszakban a bálok mellett voltak mulatságok külön a gyerekeknek, az asszonyoknak, a fiataloknál pedig ez az ismerkedés időszaka is volt. 

A farsang vízkereszt napjától (január 6.) a húsvétot megelőző negyven napos nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Régen a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka. Ez minden évben mozgó dátum, a legkésőbbi időpontja március 10-re eshet. Mindig attól függ, hogy mikor van húsvét vasárnapja. Hamvazószerda 2020-ban február 26-ra esik. 

Idén, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete, a Besztercei MADISZ, a Pro Hereditatem Egyesület, a cegőtelki RMDSZ, a cegőtelki Református Egyház és a cegőtelki Fúvószenekar a helyiekkel közösen újra felelevenítették a régi farsangi szokásokat, és hangulatos télbúcsúztató és tavaszköszöntő ünnepséget szerveztek. 

A felvonulás a falu alsó részéről, a „tanya végéről” indult. Felsorakoztak a Besztercei MADISZ Csipet-Csapat színjátszó csapat tagjai, a cegőtelki fúvószenekar, a zselyki Hagyományőrző csoport és a helyi lakosok, majd Fekete Leo vajdaszentiványi zenekarának muzsikálására elindultak a falu felső felében álló kultúrotthonhoz.

Menet közben a színjátszó kör humoros lakodalmi jeleneteket adott elő, amelyeket a keresztútnál csatlakozó Besztercei Vadrózsa néptánccsoport és a Zselyki Hagyományőrző csoport, különféle néptáncokkal egészített ki. De a közönségből is akadtak, akik táncra perdültek Fekete Leo zenekarának nótáira.

A cegőtelki kultúrotthon előtt, a hagyományokhoz híven a lakodalmi menet véget ért, az „ifjú párt” összeadta, annak rendje és módja szerint a pap és a polgármester, majd bábuégetés következett. Az idén a telet szimbolizáló Pistukát égették el Cegőtelkén. Az időjárás is a legszebb arcát mutatta a farsangolóknak, hiszen egész nap hétágra sütött a nap.

A Csipet-Csapat színjátszó csoport diákjai, akik az eseményen felléptek: cigányék: Dunere Ana Maria, Pap Noémi, Dohotár Szidónia, Gönczel Roland és Salak Csaba; Kormosék: Darlaczi Eliza és Kerekes-Kis Dávid; orvos: Palatkás Annamária; öregasszony: Guther Andor; özvegyasszony: Forrai Attila, avagy Julika; özvegyasszony szeretője: Ṱimbalmos Tímea; násznagy úr: Deiac Evelin; násznagy asszony: Kántor Csaba; vőfély: Orbán Leilla-Krisztina; koszorúslány: Szilágyi Tamás; plébános: Szőllősi Szilárd; bíró: Tatár Melitta; após: Szikszai Csaba; anyós: Cete Szilveszter; vőlegény: Szikszai Eliza, avagy Forró Gyula; menyasszony: Székely Hunor, avagy Lusta Marcsa; a csapat felkészítője: Zoltán-Sípos Tímea.

A kultúrotthon zsúfolásig megtelt a néptánccsoportok előadására. A napot hajnalig tartó hagyományos, jótékonysági, farsangi mulatsággal zárta, amelyen a talpalávalót a Toto-Band biztosította, Ferenczi Arnold szervezésében.

Azoknak, akik idén nem tarthattak velünk a Farsangon, azt üzenjük, ne szomorkodjanak, hisz terveink szerint jövőre is megrendezzük a télűző mulatságot. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ludovic Orban: ha nem jutnak hozzá, az ...
Nyughatatlan természetű volt Hollywood ...
VIDEÓ – Szigorú közúti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ