Fejetlenség az oltási platformon, lemaradtak a tanítók
B terv: várólistás megoldást terveznek a programozók
B terv: várólistás megoldást terveznek a programozók
Vissza

Fejetlenség az oltási platformon, lemaradtak a tanítók

Fejetlenség és összevisszaság –így startolt a második szakaszához érkezett oltókampány regisztrációs folyamata a napokban, temérdek bosszúságot okozva százezreknek, akik hiába vesztegették hétvégéjüket a számítógép képernyője előtt. A hétvégén már az is kiderült, hogy a feliratkozottaknak sem jut majd elég oltóanyag, ugyanis az előirányozottnál kevesebb érkezik. Hétfőn aztán folytatódott a platform megszakításokkal való működése, és hasonló kiakadásokra ezután is számíthatunk – közölték a platform kezelői. Sovány vigasszal szolgált Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, a kampány koordinátora: tervezik a regisztrációs időszak 20 nappal történő bővítését, így várólistára kerülhetnek az igénylők, és a felszabaduló időpontokra sorra bekéretik őket. Ugyanakkor aggasztó hírek érkeznek a brit hatóságoktól: a Covid-19 súlyos formájából felgyógyultak harmada súlyos szervi bajokkal tér vissza a kórházba a következő 5 hónapon belül.

Sajnos, beigazolódott, amit egyik múlt heti felmérés állított, vagyis mint kiderült, joggal tartottak sokan attól, hogy a hazai hatóságok nem lesznek képesek megfelelően lebonyolítani az oltókampányt: ezt igazolta a második szakaszhoz érkezett, péntek óta elérhető regisztrációs platform csődje. Sokan órákat töltöttek sikertelenül azzal, hogy megpróbáltak saját maguk, esetleg idősebb vagy krónikus beteg hozzátartozójuk, ismerősük számára oltási időpontot kapni a platformon. A legváltozatosabb hibaüzenetek jöttek, és még szerencsésnek érezhették magukat azok az oltatni vágyók, akiknek, ha nem is a lakhelyük szerinti településen, de legalább a megyéjükben, 30-50 km-re található másik oltóközpontban sikerült előjegyeztetniük magukat. Hogy hogyan jutnak el majd odáig, főleg az idősebbek, akiknek esetleg nincs saját autójuk? Hogy fokozott kockázatot vállalnak a tömegközlekedéssel? Erről nem szólnak a hatóságok biztonsági rendelkezései.

Hétfő délelőtt a műszaki csapat megerősítette: az Országos Elektronikus Oltási Jegyzék  nevű (RENV) alkalmazás megszakításokkal szállítja az adatokat az oltási időpontfoglaló alkalmazásnak. Még a déli harangszó előtt arról tájékoztattak, hogy a problémát megoldották, majd dél körül jelezték: ezután is számíthatunk rövidebb megszakításokra a két platform között az adatok összehangolása tekintetében. És a furcsaságok továbbra is jelentkeztek: tegnap kora este egy kolozsvári számítógépről bejelentkezve még több száz időpontra lehetett regisztrálni Aranyosgyéresen, ugyanabban a percben viszont Bánffyhunyad melletti gépen belépve a platformra, már nem jelent meg ez a lehetőség... A fennakadások dacára hétfő délutánig több mint 300 ezer személynek sikerült bejegyeztetnie magát, a Speciális Távközlési Szolgálat (STS) szerint a legtöbb szimultán látogatót hétfőn jegyezték, egyszerre 23 ezren léptek be az oldalra. Temérdek érdeklődő mégis arra ébredt, hogy szombatról hétfőre nem maradt már számára hozzáférhető helyen szabad időpont.
Az oltások beadása is elkezdődött hétfőn, ott további cifra problémák adódtak: több előjegyzett személyt például nem sikerült az oltóközpont személyzetének megtalálnia a platformon. Már vasárnap az is kiderült, hogy nem lesz elég oltóanyag sem, mindezek hatására most a hatóságok azon igyekeznek, hogy három héttel meghosszabbítsák a regisztrációs időszakot, várakozási jegyzékre kerülhetnek az érdeklődők, és mihelyt felszabadul egy időpont, az érintett személyt erről értesítik.

Valeriu Gheorghiţă katonaorvos, az oltási kampány koordinátora mindazonáltal azt nyilatkozta, nem lesznek kihagyások az oltóanyag-szállítmányokkal, hetente érkezik majd az előjegyzett mennyiség, az e heti kiesést február második felében fogják pótolni. Különböző engedélyek megszerzése miatt csökkentette szállítmányait a Pfizer, jövő hétfőtől visszatérnek az eredeti mennyiséghez, majd február 15-től kezdődően növelik az ellátmányt.

Oltás nincs, de gyors­tesztelik a diákokat, tanárokat február 8-tól

Miután a nyilvános térben sok elmarasztalás érte a tanárokat amiatt, hogy nem kívánják mindannyian beoltatni magukat, az oltást igénylő több oktató most azzal szembesült: minden próbálkozás ellenére sem bír időpontot foglalni a platformon. A tanügyminisztérium felszólította az iskolákat, hogy jelöljenek ki „oltásfelelőst”, aki regisztrálja az adott iskola dolgozóit a platformon és az időpontokról is gondoskodik, elsősorban az óvodai személyzet esetében, ahol a gyerekek részére a maszkviselés nem kötelező, és a február 8-tól visszatérő osztályok oktatói esetében (az elemi osztályok vörös forgatókönyvvel is járnak majd iskolába, csak 6 ezrelék feletti esetszám esetén mennek át virtuális tanításba).

Katasztrófának nevezte az egész regisztrációs elképzelést a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora, Daniel David. Az egyetem több száz alkalmazottja egész hétvégén azon dolgozott, hogy a 4000 alkalmazottjuk oltatni szándékozó 70%-át regisztrálják és programálják, ehhez persze mindenkivel külön kellett telefonon egyeztetni, hogy ki mikor ér rá oltatni és melyik oltóközpont felel meg neki.

A szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum dolgozói közösségét hétfőn sikerült regisztrálni, de időpontot már nem kaphattak, ugyanis a platform szerint február 6-ig nincs szabad időpont, tehát ha a platformnak hinni lehet, az addig előirányzott oltásadagokra már mind akadt igénylő. Remélhetőleg felkerülnek arra a bizonyos tervezett várólistára. Ironikus, hogy a szamosújvári oltóközpont éppen a magyar líceum korszerű sporttermében működik, itt hétfőn már a város legidősebb polgára, a 105 éves Iosif Rusu is megkapta az oltást.

– Nagyon szeretném, ha február 8-án visszatérhetnénk az iskolába, és a biztonság növelése érdekében szerettem volna kérni az oltást, ám a napokban nem sikerült sem telefonon, sem a platformon regisztrálni, hétfőre pedig már elfogytak az adagok, így az iskolába való visszatérés előtt nem valószínű, hogy sorra kerülünk. Pedig én kötöm a cipőt s gombolom a kabátot, 20 centire a gyerek arcától – mondta Fodor Emőke, az első osztály tanítója.

Ha oltás nem is lesz, hogy még a nagy visszatérés előtt megkaphassák, de a nyitás után antigéngyorstesztet végeznek az iskola orvosi rendelőjében azon tanárok és diákok esetében, akiknek közvetlen kapcsolatuk volt Covid-fertőzöttekkel, vagy vírusfertőzésre utaló tüneteik vannak. Erre a második félévtől kerül sor, amikor az iskolák (a helyi fertőzöttségi arány függvényében részben vagy teljesen) ismét megnyitnak – jelentette be hétfőn Andreea Moldovan, az egészségügyi minisztérium államtitkára. A minisztérium pontos tájékoztatást küld majd az oktatási intézményekhez ezzel kapcsolatban, a tervek szerint az iskolaorvosokra hárul a feladat ezek elvégzésére, hiszen az eljárás nem bonyolult – magyarázta a Pro TV-nek adott nyilatkozatában. Arról az apróságról megfeledkezni látszik vagy nincs is tudomása, hogy egyetlen iskolaorvos még a Kolozsvárhoz hasonló nagyvárosokban is több iskolát szolgál ki, vagyis a diákok-tanárok reggeli érkezésekor nem lehet jelen mindegyik intézményben. Az antigéntesztelés így alighanem további logisztikát jelent az iskoláknak és az azokat ellátó orvosoknak.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, akit a replica.ro idéz, elmondta azt is: ha egy diák pozitívnak bizonyul, az egész osztályt tesztelni fogják. A tárcavezető hangsúlyozta: amennyiben sor kerül az iskolák újranyitására, az továbbra is szigorú higiéniai szabályok tiszteletben tartása mellett lehetséges, a maszkviselés ezután is kötelező marad.

Amint arról korábban tudósítottunk, február 8-tól azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány 1–1,5 ezrelék közötti, valamennyi diákot visszavárnak az óvodákba, iskolákba. Ha ez az arány 1,5–3 közötti, az óvodások, elemisták, illetve a vizsgák előtt álló nyolcadikosok és a végzős tizenkettedikesek tanulhatnak hagyományos formában. A vörös zónában, ahol tehát a fertőzöttségi arány meghaladja a 3 ezreléket, az óvodásokon és elemistákon kívül minden osztály online folytatja a tanulást. Amennyiben a fertőzöttségi ráta 6 ezrelék feletti, az illető település karanténba kerül, mindenki online tanul.

Sorban álltak az oltásért Kolozsváron

Kolozs megyében 30 oltóközpont lesz, ám ezekből hétfőn csak kilencet nyitottak meg (hatot Kolozsváron, egyet-egyet Tordán, Désen, Szamosújváron, a tizedik Aranyosgyéresen orvoshiány miatt csak szerdán nyit), a többit fokozatosan fogják működésbe helyezni az oltást igénylők száma és a rendelkezésre álló oltóanyag-mennyiség függvényében. Az oltást igénylők számával nincs különösebb gond, egyelőre azoknak sem sikerül időponthoz jutni, akik már „léteznek” a platformon.

Tegnap délután Kolozs megyében már csak Aranyosgyéresen volt szabad időpont február 6-ig
Hétfő reggel a sokmínuszos fagy ellenére több kolozsvári oltóközpontnál sorok, csúszások alakultak ki.
– Reggel tele volt itt emberekkel, nem tudtuk, mit csináljunk velük. A hatósági szigorítások és az egészségügyi óvintézkedések miatt csupán egy részüket sikerült beengednünk az előtérbe, a többieknek a hidegben kellett várakozniuk. Nem a mi hibánk, ugyanis sokan már 7 óra 30 perckor megérkeztek, holott csupán fél kilencre vagy 10 órára voltak beütemezve. Nehezen értem meg ezt a hozzáállást – nyilatkozta a Szabadságnak az egyik oltóközpont vezetője. Tudatta: a magánklinikán nem voltak fennakadások, csúszások, napi 60 személyt sikerült beoltani. Felvetettük: egyes idős házaspárok aggódnak, mert a rendszer ugyanarra az időpontra ütemezte be őket. – De hát 60 perc alatt hat személyt sikerül beoltani, egyáltalán nem hosszas a folyamat. Gondoljunk csak az influenza elleni vakcina beadására. A különböző formanyomtatványok kitöltése miatt most valamivel hosszabb a folyamat, de így sem tart sokat. A bejárati ajtótól a kijáratig maximum fél óra, az oltás utáni 15 perces pihenővel együtt. Van már gyakorlatunk az orvosi személyzet beoltása kapcsán, ezért gördülékenyen zajlik a folyamat – nyilatkozta, hozzátéve: nem felelősek az oltási platform rendszerhibái miatt. – Mi kapunk egy jegyzéket, s aki rajta van, azt beoltjuk. Eddig mindenki jelentkezett és senki sem próbálkozott soron kívül bekerülni. Nálunk nem volt lefizetési kísérlet sem – tette hozzá az orvosnő, aki ugyanakkor tehetetlennek érzi magát a kialakult helyzet miatt. – Saját szüleimet nem sikerült beütemeznem. Itt az oltás a kezemben, de édesapámnak és édesanyámnak nem adhatom be, mert még mindig nem sikerült előjegyeznem őket – fogalmazott a hölgy.

Egy másik oltóközpontnál többen korábban érkeztek ugyan, de az előtérben várakozhattak. Kórház lévén, itt egy konténerben előválogatást végeztek, a beütemezettek ezután léphettek be az épületbe. – Valamivel korábban jöttünk, de nem vittük túlzásba, mert akkor kint kellene állnunk a hidegben – nyilatkozta riporterünknek egy idős hölgy.

Súlyos szervi panaszok minden harmadik covidosnál

Párhuzamosan zajlik az első szakaszban beoltottak számára az emlékeztető oltás beadása, az ezt követő hetedik naptól kialakul a védettség, vagyis nem áll fenn a súlyos koronavírus-fertőzés veszélye – erről Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balş járványtani intézet volt igazgatója beszélt azt követően, hogy vasárnap megkapta emlékeztető oltását.

Márpedig ez az, amit jó lenne elkerülni, főleg a koronavírus-fertőzés súlyos formájának hosszú távú hatásaira vonatkozó legújabb hírek tükrében, amelyek súlyos szervi panaszokról és ehhez kapcsolódó elhalálozásról számolnak be.

A Leicesteri Egyetem és a brit statisztikai hivatal tanulmánya szerint ugyanis a Covid-19 súlyosabb formájából felgyó­gyult páciensek egyharmadánál a következő 5 hónapban szívpanaszok, krónikus máj- és vesebántalmak, cukorbetegség alakult ki. Az első hullámban kezelt közel 48 ezer személyből majdnem 30% ismét kórházi ellátásra szorult a következő 140 napban, és minden nyolcadik elhunyt. A Telegraph által idézett Kamlesh Khunti orvosprofesszor, a tanulmány egyik szerzője szerint ez a legnagyobb tanulmány a Covid-19-cel kórházban kezelt és felgyógyult páciensek körében. A professzor szerint a kutatócsoportot is meglepte azoknak az egykori covidosoknak a tekintélyes száma, akik később újabb diagnózissal visszatértek. „Nem tudjuk, hogy ennek az-e az oka, hogy a Covid-19 megtizedeli az inzulintermelő béta-sejteket, ezért 1-es típusú cukorbetegség alakul ki, vagy az az oka, hogy inzulinrezisztenciát okoz és ebből fakadóan 2-es típusú diabéteszt, de meglepetéssel vesszük tudomásul ezeket a diagnózisokat” – fejtette ki. A tanulmány nyomtatásra, majd további szakemberek véleményezésére vár.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ