Fehérorosz válság – Leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság gépét Minszkben
Vissza

Fehérorosz válság – Leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság gépét Minszkben

A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka személyes utasítására kellett Minszkben leszállnia egy Athénból Litvánia fővárosába, Vilniusba tartó utasszállító gépet, 170 utassal a fedélzetén. Az ok: a gépen utazott egy fehérorosz ellenzéki aktivista. A járat már majdnem elérte Litvánia légterét, amikor irányt változtatott és egy Mig-29-es vadászgép a fehérorosz főváros, Minszk repülőterére kísérte

A NATO-főtitkár és az Európai Unió intézményeinek vezetői elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának "kényszerű" minszki leszállását, az incidens kivizsgálását követelték, és valamennyi utas szabadon engedésére szólítottak fel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Kijelentette: garantálni kell minden utas biztonságát, és biztosítani, hogy haladéktalanul folytathassák utazásukat Vilniusba. A nemzetközi légiközlekedési szabályok bármely megsértésének következményekkel kell járnia - húzta alá.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék útjára a járatot és engedjék szabadon annak minden utasát. Kijelentette: az incidens ügyében elengedhetetlen a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálata.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt közölte, figyelemmel követi Raman Prataszevics előállításának fejleményeit. Magyarázatot követelt a történtek miatt, és az orosz politikai aktivista, újságíró, valamint a járat össze utasának azonnali szabadon engedésére szólított fel.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte: a fehérorosz kormány felelős az utasok és a repülőgép biztonságáért. Az EU szorosan követi a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járata és utasai helyzetének alakulását - emelte ki.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár "súlyos és veszélyes" eseménynek nevezte a járat "kényszerű fehéroroszországi leszállását", amely - véleménye szerint - nemzetközi vizsgálatot igényel. Fehéroroszországnak biztosítania kell a személyzet és az összes utas biztonságos hazatérését - közölte.

Protasevich ellenzéki blogger egy körözési listán szerepelt a tavalyi Lukasenka elleni tömegtüntetések óta, melyek a kérdéses tisztaságú választások után szerveződtek. Az Európai Unió azóta sem ismerte el Lukasenkát Fehéroroszország legitim elnökének, de az országban kialakult helyzeten ez semmit nem változtatott.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás