Fehér megyében a karácsony: Istenhez és az egymáshoz való tartozás története
Vissza

Fehér megyében a karácsony: Istenhez és az egymáshoz való tartozás története

Az adventi időszakban megannyi megható gondolattal és gesztussal kedveskedtek egymásnak, szüleiknek vagy épp az idős, beteg embereknek a Fehér megyei iskolások, pedagógusok illetve az egyházak és a különböző civil szervezetek. A sokszínű kulturális programok mellett az adománygyűjtés, az idősek és a szórványközösségek meglátogatása, ajándék- és élelmiszercsomagok kiosztása, diáktalálkozók, művészeti vetélkedők egyaránt részét képezték az adventi várakozásnak majd a karácsonyi ünnepeknek.

Az első különlegesebb program az úgynevezett szórvány-mikulásjárás volt. Minden évben a Bethlen Gábor Kollégium diákjai, különböző szervezetek közreműködésével ( idén például a Dr. Brendus Gyula és a Dr. Szász Pál egyesületek támogatásával) mikulási ajándékot visznek egy szórványtelepülésre, odafigyelésüket, szeretetüket fejezve ki ezáltal. Az idén a távoli Küküllővárra és Küküllőboldogfalvára esett a választás, ahova december 8-án tettek látogatást. A találkozón nem csak egyszerűen a mikuláscsomagok átadására került sor, hanem az enyedi diákok kis színdarabbal és ünnepi verses-zenés összeállítással is megörvendeztették  a helybélieket. Ezt a műsort Bartha Melinda tanárnő állítja össze minden évben a tizedikes tanítóképző osztállyal; az idén pár nappal később Enyeden is bemutatták, ahol a képzősök az óvodásokat és az elemistákat lepték meg vele.

Az adventi várakozásba különös fényt vitt az 50 éves fennállását ünneplő Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel?  című koncertje, amelyre december 10-én  került sor a kollégium dísztermében. Az RMDSZ országos Nőszervezete által támogatott koncertsorozat Enyeden is nagy érdeklődést váltott ki, egy délután két előadást is műsorra tűzött a Kossuth-díjas magyar együttes.

A Fehér megyei óvodásokat és kisiskolásokat idén is lázba hozta a Hasselrot és a Nagyenyed máltai szeretetszolgálat csapata, akik nagyon sok településen ajándékot osztogattak hálás és boldog gyerekmosolyért cserébe.

A kicsiknek kiváló lehetőség nyílt a Rákóczi Szövetség által meghirdetett  Kárpát-medencei karácsonyi óvodai program által, amelynek célja az volt, hogy  ebben az időszakban minél több olyan közösségi eseményre kerüljön sor, ahol a szövetség – közel 20 ezer magyarul beszélő óvodás gyermek részére küldött – ajándéka ünnepélyes formában átadható, a szülőket magyar iskolaválasztásra bátorító levél kíséretében. Fehér megyében tíz óvoda nyert pályázatot és valósított meg szebbnél-szebb műsorokat.

A Bethlen Gábor Kollégium nagy családja 2018-ban is hagyományos karácsonyi együttléteivel készült az ünnepre. A harmadikos és az ötödikes diákok december 18-án, a három kilencedik osztály tanulói pedig december 19-én örvendeztettek meg bennünket szép műsorukkal. Különös érdeklődés övezte a líceumi diákok előadását, amelyben erős fokú dramatizálással, korszerű köntösbe öltöztetve igyekeztek megragadni és átadni a karácsony üzenetét. A műsorok felkészítésében közreműködtek Lázár Emőke, Kerekes Erika, Szakács Ildikó, Deák Rodica, Kerekes Ferenc, Tóth Tünde, Szilágyi Réka, Szabó Zsombor pedagógusok valamint Hajdara- Herceg Hajnalka és Hajdara Tamás Petőfi- programos ösztöndíjasok; az alkalmakon Kónya Tibor iskolalelkész szolgált.

 A délutáni oktatásban résztvevő gyerekek idén is meglátogatták ünnepi köszöntőjükkel a Nagyenyedi Református Nőegylet tagjait, a Szabó Katalin által felkészített, a vasárnapi iskolába járó gyerekek pedig Jézus születése címmel egy nagyon szép előadással kedveskedtek a közösségnek karácsony estéjén. Több gyerek is zongorajátékkal tette emelkedetté a műsort. Ugyanakkor Szőcs Noémi, Kónya Csenge, Kónya Virág, Kónya Sarolta és Kiss Andrea karácsonyi énekekkel, népdalokkal járultak hozzá a programhoz, a zárórészben pedig Zudor Mezei Mátyás és Kónya Előd hegedűn szólaltatták meg az erdélyi népzenei örökségünk néhány gyöngyszemét. Az alkalmon Tóth Tibor lelkipásztor szolgált, aki a kisgyerekek tiszta, tántoríthatatlan hitét állította példaként a felnőttek számára.

December 18-a különösen mozgalmas napnak számított Enyeden. A délelőtt folyamán a Bethlen Gábor Kollégiumban vendégül látták a megye minden magyar iskolájának nyolcadikos diákjait, akik számára bemutatták az iskolát, a 12. osztályosok „iskolába csalogató” vetített bemutatókat tartottak minden szakról, majd a közös ebédet követően megbeszélésekre, ajándékozásra, érdekes szórakoztató programokra került sor.

2018 őszén a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége fotópályázatot hirdetett meg a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium 14–18 éves diákjai számára Értékekről tanulva címmel.

A pályázók feladata az volt, hogy készítsenek minimum öt fotót Fehér megye valamely településének értékeiről, örökítsék meg a felvételek által azt, amit másoknak is szívesen megmutatnának az adott település világából. Három településről készültek felvételek: Torockó, Torockószentgyörgy és Magyarbece.

Két diáklány nyújtott be pályamunkát: Szabó Kriszta Katalin Torockóról és Torockószentgyörgyről készült fotósorozattal pályázott, Tamás Kinga Krisztina a magyarbecei tájba engedett betekintést nyerni a beküldött munkák által. Mindketten pénzjutalomban részesültek, amelyet 2018. december 18-án adták át, a kollégium V-VIII. osztályosai számára megrendezett karácsonyi műsor keretében.

A Bölcs Diákok vetélkedő keretében a Bethlen Gábor Kollégium két csapata ajándékozó akcióba kezdett. Saját készítésű díszekkel feldíszített karácsonyfát, süteményt és ajándékot vittek az általuk kiválasztott szeretett embereknek. Az OKosOK (Molnár Szilvia, Pál Armella, Nagy Ervin, Lukács-Szikra István) csapata szeretettel, boldogsággal és vidámsággal töltötte meg a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon kis lakóinak karácsonyát. A csapat tagjai a karácsonyfa mellett, amelyet közösen díszítettek fel, egy kisebb teherautónyi adományt is átadtak a gyermekeknek, amelyet nagy odaadással gyűjtöttek heteken át.

The Shadowhunters (Dunai Evelin, Rácz Csilla, Kerekes Ákos, Érsek Csongor) csapata egy nagyenyedi lakos karácsonyát tették még varázslatosabbá, még szeretetteljesebbé. Karácsonyfával, amelyet közösen díszítettek fel, és ajándékokkal kedveskedtek az idős néninek, aki nagy örömmel fogadta a diákok meglepetését.

Az adventi időszakban a kollégium diákjai és munkaközössége adományokat gyűjtött a Magyar Református Kárpát-medencei Közoktatási Alapba valamint Ingber Gizella kollégiumi véndiák megsegítésére, aki egy komoly egészségi problámával küzd és külföldi műtétre van szüksége.

Az osztályok idős emberek arcára csaltak mosolyt azáltal, hogy az adventi időszakban ajándékokkal felkeresték őket otthonukban. Így tapasztalhatták meg, mit jelent a régi igazság, hogy karácsonyi várakozásban öröm kapni, de sokkal nagyobb öröm az, hogy adni tudunk.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Főhajtás, hála és virág a magyar ...
VIDEÓ - Fáklyás menet 1956 emlékére ...
VIDEÓ - Ünnepi műsor október 23-a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ