Fehér megye: festői útszakaszon új turisztikai útvonal
Vissza

Fehér megye: festői útszakaszon új turisztikai útvonal

A Fehér Megyei Tanács múlt heti sajtótájékoztatóján a Nagyenyed–Bucium útszakasz munkálatainak a megkezdését jelentette be Ion Dumitrel megyei tanácselnök.

A közel 80 km-es festői D.I 1071-es útszakasz 1000 méternél magasabb hegyeket, sűrű erdőket, kies ligeteket szel majd át, gyakorlatilag összeköti Nagyenyedet Abrudbányával és egy új (azaz eddig teljesen elhanyagolt) turisztikai útvonalat nyit meg a természet kedvelői számára. A szakasz a Bethlen-kollégium „sarkától” indul Felenyed irányába, de nem érinti Torockót, hanem a Szabaderdőn keresztül halad át, Remete (Rîmeț), Ponor és Mogos községek érintésével. A 188.150.369,29 lej összértékű projekt a 2014–2020-as Regionális Operatív Program keretében valósul meg, az uniós támogatás értéke 183.988.373,36 lej. A szerződésben foglaltak szerint a 78,420 km hosszúságú megyei utat 2023-ig kell teljes egészében felújítani. A beruházástól a kistérség gazdasági fellendülését várja a megyei tanács, hiszen jelenleg egy nagy mértékben elszigetelt és ebből kifolyólag elnéptelenedett vidékről van szó. Ugyanakkor a korszerű út lerövidíti majd az Abrudbánya, Zalatna és a Kolozsvár, Nagyenyed, Marosújvár, illetve Balázsfalva közötti távolságot. 

„Számunkra nagyon fontos, hiszen egyik legforgalmasabb, a felenyedi, nagyon rossz állapotban lévő útszakaszt újítjuk fel uniós pénzből, ugyanakkor egy csodálatos turisztikai útszakasz indul városunk központjából. Eddig lezajlott a közbeszerzés, aláírták a szerződést a nyertes céggel és most alá van írva a munkálatok megkezdésének a rendelete, ami a munkálatok tényleges megkezdését jelenti” – nyilatkozta lapunknak Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere.

Borítókép illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bundesliga: ötgólos különbségek az élen ...
Bruce McLaren autóversenyző, ...
Találkozások Máriával

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?