Fegyverszünetre várva
Vissza

Fegyverszünetre várva

Mintegy három hét alatt két bizalmi szavazáson esett át pártjában Liviu Dragnea, aki mindkét csatát megnyerte. A PSD mindenhatónak tűnő elnöke azonban csak rövidtávon aratott győzelmet, hiszen a jogi helyzetével kapcsolatos fő kérdőjelek továbbra is maradnak.

Pillanatnyilag Dragnea megőrizte pártelnöki székét, a képviselőház éléről sem tűnik valószínűnek a leváltása annak ellenére, hogy a liberális ellenzék tegnap bejelentette: kezdeményezni fogja az elmozdítását az alsóház éléről. Ebben a pillanatban a házszabály nem teszi lehetővé, hiszen a házelnök leváltását csak az a frakció kezdeményezheti, aki a házelnököt adja. Márpedig a PSD-sek, ha nem szavazták meg Dragneának a párt éléről való leváltását, akkor a képviselőházi elnöki tisztségből sem fogják kirúgni, a két tisztség ugyanis ebben az esetben csomagban jár.

Azt már tudni lehet, hogy október 8-án kezdődik Dragnea második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalása. Ennek kimeneteléről lehetetlen jóslatokba bocsátkozni, csak valószínűsíthető Dragnea szavai alapján is, hogy hatalmas nyomás nehezedik a legfelsőbb bíróság bíráira, akik amúgy is ritkán hoztak felmentő ítéletet. A per elhúzódásáról szintén nehéz latolgatásokba bocsátkozni, mert Romániában fél év alatt is le lehet bonyolítani egy pert, de öt-hat évig is elnyúzható. Másodfokú tárgyalásról lévén szó talán nem várható több éves jogi hercehurca, de már olyat is láttunk, amikor másodfokról visszaküldték az aktát első fokra újratárgyalásra.

Dragnea az év végéig vélhetően pártja élén marad, így januártól valóságos teszt lesz az EU soros elnöksége, amit Románia tölt be a következő év első felében. A PSD-vel és a Dăncilă-kormánnyal együtt az ellenzék és Klaus Johannis elnök is vizsgázni fog, hiszen amennyiben ugyanilyen éles belpolitikai viták lesznek, mint most, Románia csúfosan levizsgázhat, hiszen hazánk amúgy sem integrálódott kívánatos mértékben az EU-ba, a hazai intézmények felkészültsége a nagy uniós témák tekintetében meglehetősen hiányos. A központi közigazgatás szakemberállománya is sok kívánni valót hagy maga után, nem beszélve a miniszterekről, akik közül egy kezünkön is megszámolhatjuk azokat, akik el mernek utazni brüsszeli tanácskozásokra és képviselik az ország érdekeit. Ennek egyik legfőbb akadálya az idegen nyelvek megfelelő ismeretének hiánya.

Ha januárig nem sikerül leváltani a kormányfőt vagy Dragneát, akkor 2019-ben erre már nem nyílik lehetőség, kivéve akkor, ha esetleg időközben a PSD elnöke számára kedvezőtlen ítélet születik a korrupciós perében. De azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a bíróságnak nem fog érdekében állni a jövő év első felében ítéletet hirdetni, hiszen az államérdek megköveteli, hogy ne pont a román soros EU-elnökség idején ítéljék el az ország legbefolyásosabb politikai vezetőjét, mert az mégis vállalhatatlan az ország külföldi megítélése szempontjából.

Éppen ezért az idén intenzív három hónapra számíthatunk, ez idő alatt az ellenzék utolsó fegyvereit is beveti majd, hogy meggyengítse a PSD-t a jövő év első felében várhatóan beálló viszonylagos fegyverszünet előtt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Elment a New York-i emberünk
  Elment a New York-i emberünk
 • Halál élőben
  Halál élőben
 • A város bombái
  A város bombái
 • Lángoló katedrálisok kora
  Lángoló katedrálisok kora
 • Intő jel?
  Intő jel?
 • Bevágott budiajtó
  Bevágott budiajtó
 • Szegény betegek, gazdag egészségesek
  Szegény betegek, gazdag egészségesek
 • Kampánytrollkodás
  Kampánytrollkodás
 • Óh, Angela…
  Óh, Angela…

ROPOGÓS ROPOGÓS

Köröstárkányon az 1919-es román ...
A Kreml nem nevezi meg a ...
Polgár Zsuzsa ötvenéves

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ