Februártól kötelező a Covid-19- elleni oltás Ausztriában
Vissza

Februártól kötelező a Covid-19- elleni oltás Ausztriában

Megszavazta az osztrák parlament: februártól kötelező lesz az oltás. Aki nem veszi fel, azt megbüntetik. Európában Ausztria az első olyan ország, amely ezt meglépte – közölte az M1 Híradója.

Az előző, mindössze 52 napig hivatalban lévő kancellár, Alexander Schallenberg tavaly november 19-én jelentette be, hogy kötelezővé akarják tenni a koronavírus elleni védőoltást. Ausztriában akkoriban javában tombolt a járvány negyedik hulláma, a kórházak megteltek, ezért három hétre az egész országban teljes zárlatot vezettek be.

„A tartományi vezetőkkel közösen meghoztunk egy nehéz döntést, amelynek értelmében az egész országban kötelezővé tesszük a védőoltás felvételét 2022. február 1-től. Egyetértettünk abban, hogy az átoltottság növelése az egyetlen kiút a fertőzési hullámok és a lezárások ördögi köréből” – fogalmazott Alexander Schallenberg.

December közepén feloldották a zárlatot, ám az oltatlanok számára érvényben maradtak a korlátozások. Időközben hivatalba lépett az új kancellár, aki folytatta az elődje által bejelentett döntés előkészítését. A szövetségi kormány végül múlt vasárnap este ismertette a végleges törvényjavaslatot.

„A törvényben előírt oltási kötelezettség minden Ausztriában élő, 18 évesnél idősebb állampolgárra vonatkozik. Kivéve a várandós nőket, és azokat, akik egészségügyi okok miatt nem olthatóak” – közölte Wolfgang Mückstein az egészségügyi miniszter.

Bár a felmérések szerint az osztrákok többsége elfogadja a döntést, sokan tiltakoznak a vakcina kötelezővé tétele ellen. Rendszeressé váltak a tüntetések, január 8-án például Bécsben csaknem 40 ezren vonultak az utcára.

Tüntetők gyülekeztek a fővárosban csütörtökön is, miközben a parlamentben a kötelező oltásról szóló törvényjavaslat végső vitája zajlott. Az ülés előtt néhány órával a kancellár az ellenzéki szociáldemokraták vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány országos lottóval kívánja oltásra ösztönözni az osztrákokat.

„Több mint egymilliárd eurót különítettünk el a vakcinalottóra, amely jutalom és ösztönzés is egyben. Szeretném hangsúlyozni, hogy azok is nyerhetek, akik már korábban beoltatták magukat. Nem szokás ilyet mondani, de úgy vélem, hogy ezt a pénzt teljes mértékben indokoltan fogjuk elkölteni” – fogalmazott Karl Nehammer.

Minden tizedik szelvénnyel ötszáz eurós ajándékutalványt lehet nyerni, amelyeket boltban, étteremben, szállodában vagy akár edzőteremben is beválthatnak a szerencsés nyertesek. Aki viszont a kötelezettség ellenére sem hajlandó beoltatni magát, annak fizetnie kell, a bírság végső összege akár az egymillió forintot is meghaladhatja.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ