Február 1-jén kezdődik Fiumében az Európa Kulturális Fővárosa program
Vissza

Február 1-jén kezdődik Fiumében az Európa Kulturális Fővárosa program

Február 1-jén 500 művész részvételével, 70 produkcióval 30 helyszínen nyitják meg a horvátországi Fiumében (Rijeka) az Európa Kulturális Fővárosa programot – jelentette be Vojko Obersnel, Fiume polgármestere sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: Fiume a nyitás napján egyike lesz a „legszórakoztatóbb és a legélénkebb városoknak”, nemcsak Horvátországban, hanem egész Európában. Örömének adott hangot a polgárok lelkesedése miatt, valamint reményét fejezte ki, hogy sikerül bemutatniuk azt az energiát, amelyben Fiume élni fog egész évben, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat alatt.

Emina Visnic, a Rijeka 2020 projekt szervezője elmondta: a programok már január 31-én elkezdődnek és egész hétvégén tartanak. A megnyitó napján számos zenés és táncos fellépéssel, performansszal és kiállítással várják az érdeklődőket a Kvarner-öböl partján elterülő város utcáin és terein.

A hivatalos megnyitót délután rendezik a fiumei Horvát Nemzeti Színházban (HNK), ahol az Európai Bizottság képviselője átnyújtja Fiumének az Európai Kulturális Fővárosa plakettjét. Az eseményen számos diplomata, a horvát kormány, valamint a korábbi és a leendő Európa Kulturális Fővárosa címet viselő települések képviselői is jelen lesznek.

A megnyitó központi programja a kikötőben zajlik majd. Az „Opera Industriale” című produkciót Dalibor Matanic rendezte, két zeneszerző, Josip Marsic és Zoran Medved műve alapján, amelyet Fran Djurovic hangszerelt. Az előadás hangok, zenék és zajok együttese, amelyet a fény és a sötétség effektjei kísérnek, és amelyhez olyan erős szimbólumokat használnak fel, amelyek Fiumére és Európára jellemzőek. A produkcióban 120 előadóművész vesz részt: táncosok, énekesek és zenészek. Az egyik szerző szerint a zene kamaraművek keveréke, amely hangos és kellemetlen elemeket is tartalmaz.

A produkció rendezője leszögezte: a fiumei megnyitó sokkal összetettebb, mint bármelyik korábbi megnyitó volt más európai kulturális fővárosban.

„Arra számítunk, hogy szinergiát teremtünk az előadóművészek és a közönség között, hogy az emberek az eddiginél jobban megszeressék a kultúrát” – mondta, majd hozzátette: a céljuk az, hogy a kikötőt egy kitörő vulkánná alakítsák a produkció alatt.

Fiumében 2020-ban mintegy 300 kulturális programot és 600 egyéni rendezvényt szerveznek, amelyekben 300 partnerszervezet és művész vesz részt több mint 55 európai és más országból. A programok fő témái, Fiume és a kortárs Európa identitásának összefonódása, a víz, a munka és a migráció.

A város 140 millió kuna vissza nem térítendő támogatást is kapott az Európai Uniótól különböző épületek és helyszínek felújítására, egyebek között Josip Broz Tito Galeb (Sirály) nevű hajójának múzeummá alakítására.

Előkészítés alatt áll továbbá a Frangepánok útján nevű kulturális-turisztikai útvonal projektje is, amelynek keretében 17 Frangepán-kastélyt és három szakrális helyszín újítanak fel a Tengermelléki-fennsíki megyében.

(Fotó: Rijeka2020)

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ