Falutalálkozó kápolnaavatással Körösfőn
Vissza

Falutalálkozó kápolnaavatással Körösfőn

Negyedik alkalommal szerveztek falutalálkozót a Kolozs megyei Körösfőn november 3-án, szombaton. A körösfői lakosok mindennapos életét bemutató tanulmánykötet bemutatója mellett Kovács-Kuruc János történész és Péntek János nyelvész is helyi érdekeltségű előadást tartott. Ugyanakkor felavatták az új ravatalozót is, amelynek költségeit többségben a Kolozs Megyei Tanács, kisebb részben a Körösfői Polgármesteri Hivatal fedezte. A részletekről Péntek László volt alpolgármester számolt be lapunknak. Szombat délben Kántor Csaba, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspökhelyettese hirdetett igét, Vincze-Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese és Károly Károly helyi lelkipásztor is köszöntőt mondott. Az istentisztelet után a résztvevők megkoszorúzták az első és a második világháborúban elhunyt helybéliek emlékművét.

„A kápolna lelki és szellemi forrás, az Istenhez vezető utat, Isten-ember kapcsolatát jelképezi, átívelve a határokon. Az imádkozó hely spirituális útmutató, gyász színtere, ahol az elidegenült emberek is megérezhetik a közösséghez tartozás érzését. A Kolozs Megyei Tanács a továbbiakban is támogatni fogja az ehhez hasonló ésszerű és közhasznú befektetéseket.” – közölte Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke. A ravatalozó felavatásán fiatalok vallásos énekeket énekeltek. Ezt követően a helyi kultúrházban szerveztek műsort és könyvbemutatót.

Korpos Albert helyi író és költő alkotását, Kalotaszeg vándora című könyvét mutatták be, amelyből Péntek Adrienne és Korpos Bettina helyi lakosok olvastak fel részleteket. Kovács-Kuruc János történész a falu történetéről, Péntek János nyelvész a körösfői család- és ragadványnevekről tartott előadást. A műsorban közreműködött András Lóránt színművész és Ádám János operaénekes, a helyi Riszegvirág Néptánccsoport, a testvértelepülésről, Pátkáról származó Gárdonyi Géza Nyugdíjas Klub, a füzesabonyi Kaláris néptánccsoport.

Ezeket megelőzően, november 2-án, pénteken a helyi egyházközség imatermében mutatták be Farkas Tibor magyarországi egyetemi oktató és Koltay Dóra Körösfői tanulmányok című kötetét. A könyvbemutatón Farkas Tibor elmondta: a gödöllői Szent István Egyetemen több évtizedes hagyománya van a falukutatásnak. A 2017-ben Körösfőn elvégzett tevékenységbe bekapcsolódtak a kolozsvári Mezőgazdaság-tudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) kutatói és hallgatói is, ez tette az esetet különlegessé. A cél az volt, hogy felmérjék Körösfő község helyi társadalmát, gazdasági lehetőségeit, és a megszerzett ismereteket könyv formájában tárják a nagy nyilvánosság elé.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - A Szentegyházi ...
A fehér sport hírei: Cincinnati és ...
Ingyenes vizsgálatokat végez a városi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ