Évet értékeltek a kolozsvári RMDSZ-tanácsosok
Vissza

Évet értékeltek a kolozsvári RMDSZ-tanácsosok

Egy év megvalósításairól számoltak be az RMDSZ kolozsvári önkormányzati képviselői pénteken. Oláh Emese hosszan sorolta azokat a projekteket, amelyek vonatkozásában kisebb vagy nagyobb előrelépések történtek az elmúlt évben. Rácz Levente a kórházak, illetve sportegyesületek finanszírozásáról beszélt. A „szívügyének” tekintett jégpálya-terv egyelőre csak az ígéretek szintjén mozog, derült ki, mint ahogy Fugel Edina visszautasított gólyacsomag-projektje sem az RMDSZ-en múlott. Rácz Béla-Gergely többek közt elmondta: az RMDSZ-nek nagy része van abban, hogy a helyi adók és illetékek csak kismértékben növekedtek. Az önkormányzati frakcióvezető egy „rögtönzött” nyári felmérésnek az eredményeit ismertette, amely során a kolozsvári magyarok véleményét kérték ki a város működésével kapcsolatban.

Az RMDSZ fiatal önkormányzati csapata ezúttal is hangsúlyozta, a rendszeresen tartott fogadóórák és egyéb fórumok alkalmával rendelkezésére állnak mindazoknak, akiknek ügyes-bajos dolgaik rendezésben segítségre van szükségük.

Oláh Emese emlékeztetett: sikerült elérni, hogy magyar szinkronos rajzfilmeket is vetítsenek szombat, illetve vasárnap délben a Dacia és a Marasti mozikban. Szeptembertől magyarul is hozzáférhető a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) Tranzy nevezetű applikációja. Szintén a közszállítással kapcsolatos a „zöld péntek” bevezetése, ezen a napon ingyen lehet közlekedni a CTP járművein.  

A kampányban tett ígéreteknek híven a helyi RMDSZ negyedfelelősöket nevezett ki helyi és megyei tanácsosai köréből azzal a céllal, hogy a Kolozsvár különböző lakónegyedeibe élő magyarok minél közvetlenebbül tudják jelezni a környezetükben észlelt gondokat, legyen, akitől útmutatást, segítséget kérni. A cél, hogy a „kisvárosok a nagyvárosban” koncepciónak megfelelően ezek a lakónegyedek minél élhetőbbé váljanak – magyarázta.

Az alpolgármester elmondta: mintegy ezer pléhgarázst bontottak le a Tóközben, a Monostor és a Györgyfalvi negyedben új parkolóhelyeket és biciklitárolókat hozva létre, ugyanakkor átadták a 320 férőhelyes parkolóházat a Hasdeu utcában. Igyekeznek tovább növelni a süllyesztett szeméttárolók számát is. Folyamatban van több utca felújítása a negyedekben és a városközpontban, a Magyar/1989. December 21. utcán elkezdett munkálatok befejezésének határideje jövő év májusa.

Beszámolt több nagyobb felújítási projektről: megújul az Armatura park, a Hunyadi és a Hétvezér tér, a Rózsák parkja, a La terenuri szabadidős övezet esetében is folynak a munkálatok.

A kolozsvári önkormányzat megduplázta a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek támogatását, köztük több magyar szervezet is van. A kulturális intézményeket illetően a Kolozsvári Magyar Opera is támogatásban részesült az OperaNapok megszervezésére.

Továbbra is fut az iskolatáska, az élelmiszertámogatási, illetve a fűtéstámogatási program. A Gyimes utcában új tömbházat adtak át 12 szociális lakással. Bővült és továbbra is bővítenék az iskolabusz programot.

A bölcsődei helyek és azon belül a magyar csoportok számának növelése a legfontosabb projektek közé tartozik. Oláh Emese elmondta: a Mézged/Meziad utcai bölcsőde 90 hellyel bővül, a Békás negyedi Martinel 60 hellyel indult be, itt magyar csoport is van. További helyekre lehet számítani az épülő, kibővítés alatt álló bölcsődék esetében is. A tervek szerint a Negoj/Negoiu utcában és a Vasutaspark utcában is lesz bölcsőde.

Rácz Levente elmondta: közel 8 millió lejt különített el az önkormányzat a sportegyesületek támogatására. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben több magyar érdekeltségű egyesület is igényli majd a szubvenciót.

Sajnálattal, de a helyzet megoldásában reménykedve tájékoztatott arról: a Kolozsvárra tervezett jégpálya komplexum megvalósítása iránt jelenleg „kevés a nyitottság”. A különben tapasztalt fiatal üzletember szerint egy ilyen létesítmény magánvállalkozás formájában már rég létrejött volna – tette hozzá értetlenkedve.

Ami pedig a Sétatéren létrehozandó jégpályát illeti, amely szintén évek óta téma a kolozsváriak körében különösen a korcsolyaszezon kezdetekor, úgy tűnik, a közeljövőben erre sem lehet számítani. Oláh Emese szavaiból kiderült: nagyon költséges műszaki megoldást javasolnak a szakemberek.

Rácz Levente beszélt arról is: az önkormányzat közel 10 millió lejjel támogatja a kolozsvári kórházakat, ennek több mint fele a sürgősségi kórháznak jutott. Az önkormányzat 2014 óta támogatja a helyi egészségügyi intézményeket, kevés olyan város van az országban, amelyik ezt elmondhatja magáról – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy van-e rálátásuk a kolozsvári kórházak jelenlegi helyzetére tekintettel az egyre súlyosbodó járványra, Oláh Emese kifejtette: a város hatáskörébe tartozó Clujana kórházban az orvosi ellátás a lehető legjobb, a többi esetében az illetékes tárcának, a közegészségügyi igazgatóságnak, az intézmény vezetőségének van beleszólása.

Fugel Edina a gólyacsomag-kezdeményezés sikertelenségéről számolt be, amelyet anyagi megfontolásból utasított vissza a tanács. Más településeken, ahol az önkormányzatok átvették a kolozsvári RMDSZ-es tanácsos ötletét, ez kivitelezhetőnek, népszerűnek bizonyult, mondta.  Fugel Edina abban reménykedik, hogy jövőre elhárulnak az anyagi akadályok, és minden kolozsvári újszülött részesülhet az ezer lej értékű kis csomagban.

Rácz Béla-Gergely frakcióvezető egy, a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával készített felmérést ismertetett. A kutatás során 364 kolozsvári magyart kérdeztek meg. Elmondta: ennek a közvélemény-kutatásnak inkább az volt a célja, hogy kapcsolatba lépjenek, megszólítsák az itt élő magyarokat, kikérjék a véleményüket arról, hogy mivel elégedettek vagy elégedetlenek a város működését illetően. Senkit nem lepett meg, hogy mindenekelőtt a kolozsvári forgalommal, a kaotikus építkezésekkel, illetve az árakkal elégedetlenek a megkérdezettek. Amivel viszont elégedettek, az a tömegközlekedés, a tisztaság, a kulturális rendezvények.

A felmérésből kiderült az is: a kolozsvári magyarok több mint fele nem tájékozott az RMDSZ-es önkormányzati képviselők munkájáról, a háromhavonta megrendezett Beszólóról, amely gyakorlatilag mindenki számára elérhető, a megkérdezettek 53 százaléka nem hallott. Az RMDSZ tanácsosok arra bátorítanak minden kolozsvári magyart, hogy a rendszeresen tartott telefonos fogadóórákon, illetve a különböző fórumokon, mint amilyen az említet Beszóló is, nyugodtan keressék fel ügyes-bajos dolgaikkal az önkormányzati képviselőket, akik eddig is és ezután is igyekeznek segítségükre lenni.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ