Évet értékelt a Reactor Egyesület
Vissza

Évet értékelt a Reactor Egyesület

A kiszállások és a változatos repertoár éve volt 2019 a Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület számára, amelynek tagjai tavaly számos műhelyfoglalkozáson, fesztiválon vettek részt. „Mint általában, a Reactorban több szinten zajlanak a dolgok, és bár ez az év erőltetett menet volt produkciók, kiszállások és visszatérítés szempontjából, minden könnyedén ment. Az Egyesület 5 éves tapasztalata nyomott hagyott rajtunk, és ennek ereje a legváratlanabb pillanatokban lepett meg minket”, olvasható a társulat évértékelő közleményében.

A Reactor a 2019-es évet a szolidaritás és a közösségi erő éveként könyvelte el. Tavaly közösen hallatták a hangjukat – amikor tiltakoztak az UNITER-gálán a kulturális támogatások ellen –, közösen álltak kihívások elé – a Work in Progress felhívásukban a közönség dönthette el a Reactor soron következő előadását – , és „megduplázódtak” – a Reactor Zilahon is tartott évadot.

Repertoár tekintetében 2019 a sokféleség, változatosság éve volt. Az egyesület folytatta az elmúlt 100 év történelmének vizsgálatát, új irányban vállaltak kockázatokat, miközben megpróbálták hasznosítani a nézőiktől kapott visszajelzéseket. Tavaly összesen 6 bemutatójuk volt – Rândul 3, aproape de margine, Baladele memoriei, La Plasticatta, Glorie, Totul e bine când se termină, Îmi place sushi –, amely a MiniREACTOR két premierjével egészült ki – Despre Stele, Tărâmul de mijloc.

Az elmúlt év a kiszállások éve is volt, fennállásuk óta 2019-ben voltak a legtöbb alkalommal kiszálláson. Ennek a rekordnak a felállításához hozzájárult a Reactor és MiniREACTOR zilahi évada, amelyet szeptember–november időszakban tartottak, és a számos hazai és külföldi fesztiválszereplés.

Az egyesület tavaly több díjat is bezsebelt. A 99,6% című produkciójuk elnyerte Budapesten a Halász Péter-díjat, a független közegben, magyar közreműködők által is készített előadásukért. Az UNITER Gálán megkapták a British Council által felajánlott díjat, a társadalmi befogadás népszerűsítéséért és támogatásáért, a civil aktivitás bátorításáért tett erőfeszítéseikért.

A Reactor tavaly publikálta első színházi kötetét is, Miracolul de la Cluj și M.I.S.A.PĂRUT. Istorie recentă și spectacol címmel, újraindította, új dizájnnal a weboldalát, szerepelt a Scena.ro színházi folyóirat címlapján, emellett pedig sikeres közösségi finanszírozási kampányt is szervezett.

Tavaly összesen 110 kulturális esemény zajlott a Reactorban, 32 pedig a MiniREACTORban, összesen 21 hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek, és 31 további kiszállásuk volt. Tehát összesen 194 rendezvényt szerveztek, amelyekre több mint 13 ezer néző volt kíváncsi. Az eseményeiken 90 művész működött együtt, 7 gyakornokuk és 100 meghívott alkotójuk volt, tehát több mint 190 romániai és külföldi művésszel dolgoztak, olvasható az egyesület összegzésében.

(Borítókép: A szolidaritás és a közösségi erő éveként könyvelték el 2019-et. Fotó forrása: Reactor Egyesület)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ