Évekbe telik még a Béke (Szent György) tér felújítása
Mérsékelnék a gépkocsiforgalmat, növelnék a zöldövezetet
Mérsékelnék a gépkocsiforgalmat, növelnék a zöldövezetet
Vissza

Évekbe telik még a Béke (Szent György) tér felújítása

Legalább két évbe telik, amíg megvalósul a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal nagyszabású elképzelése, amely a Béke (Szent György) tér és a környező utcák korszerűsítését célozza. A kolozsvári tanács tegnapi ülésén elfogadták ugyan a térrendezéssel kapcsolatos műszaki mutatókat, de csak ezt követően véglegesítik az uniós finanszírozású pályázatot, és a pályázat elbírálása is elég időigényes folyamat. Jelenleg nincs is mód a pályázat benyújtására, mivel nincsenek meghirdetve pályázati lehetőségek. Amennyiben a pályázatot sikeresnek nyilvánítják, kiírható a közbeszerzési eljárás, amit általában a vesztes cégek megfellebbeznek. A kivitelezés pedig további 18 hónapot vesz igénybe. Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester a Szabadságnak megerősítette azt, hogy leghamarabb 2020-ra fejeződhet be a Béke tér és a környék felújítása, amelynek fő célja a gépkocsiforgalom csökkentése, bicikliutak kialakítása, a zöldövezet kiterjesztése.

 

Elfogadta tegnapi ülésén a Kolozsvári Tanács a Béke tér és környékének korszerűsítésére vonatkozó határozattervezetet, amelynek fő célja a gépkocsiforgalom csökkentése, a gyalogos- és a zöldövezet kiterjesztése, biciklisávok létrehozása a Majális/Republicii utca alsó szakaszán – a Petőfi/Avram Iancu utca sarkától a Béke térig –,  a Béke téren, a Jókai/Napoca utcában, a Petru Maior/London és az Emil Isac/Bartha Miklós utcán.
– Egyelőre műszaki mutatókat fogadtunk el, pályázati lehetőségeket keresünk. Az önkormányzat összeállítja a pályázatát, amihez már csak ezek a sarokszámok hiányoztak. Kedvező elbírálás esetén pedig meghirdetjük az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SEAP) a kivitelezési eljárást. A pályázati lehetőségek egyelőre nem nyitottak, ez nem is tőlünk függ. Az elbírálási időszak hossza pedig a projekttől függ. A kolozsvári önkormányzat szeretné, ha a tervet 2020-ra sikerülne megvalósítani, de az előre nem látható és tőlünk független tényezők miatt ez az időpont módosulhat – nyilatkozta a tanácsülés után a Szabadságnak Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester.
A tanács májusi rendes tanácsülésén a gazdasági-műszaki mutatók elfogadásával zöld utat nyitottak  a polgármesteri hivatal számára, hogy EU-s alapokra pályázhasson, és ezekből fedezhesse a 28,2 millió lejes beruházás költségeit. A korszerűsítés során új biciklikölcsönző pontok létesülnek, fákat ültetnének, felújítanák az úttestet, a villanyhálózatot és a jelzőlámpákat. Jelenleg a gépkocsiforgalom tizenkétezer négyzetméteren zajlik, ezt csökkentenék 8800 négyzetméterre, míg a gyalogos rész az eddigi 7200 négyzetméterről  8800 négyzetméterre nőne. A 118 méteres bicikliutat is 1023 méteresre hosszabbítanák. A 795 négyzetméternyi zöldövezet nagysága is 894-re nő, a jelenlegi 30 fa mellé további 68 fát ültetnének, a fák tövénél pedig automata öntözőrendszert helyeznének el. A  jelenlegi 40 parkolóhelyet 10-re csökkentenék, de a fogyatékkal élő személyek számára fenntartott 2 parkolóhely megmaradna. A terv szerint 18-ról 13-ra csökkenne a taxik  számára fenntartott helyek száma. Jelenleg turistabusz nem állhat meg az övezetben, erre a felújítás során lehetőséget biztosítana az önkormányzat. Elektromos biciklik és rollerek számára 20, töltőállomásként működő parkolóhelyet is kialakítanának. Az önkormányzat célja a légszennyezés csökkentése, ezért szeretné megteremteni a biciklihasználat előmozdításához szükséges feltételeket, és a gyalogosok számára is biztonságos és kényelmes közlekedési lehetőséget biztosítana. A kivitelezés a Planwerk urbanisztikai tervezőcég tervei alapján történik. A projektet a közbeszerzési eljárás elindításától számított 30 hónapon belül kell megvalósítani, a munkálatok kivitelezésére 18 hónap áll a közbeszerzésen nyertes építőcég rendelkezésére.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kihallgatták Kövesit - Megkérdőjelezte ...
Bevezetik a vizet Kidébe, Mérába és ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ