Évadot értékeltek a sétatéri színházban
Vissza

Évadot értékeltek a sétatéri színházban

Nyolc bemutató, 140 saját előadás, 14 meghívott produkció az Interferenciák fesztiválon, több díj, pénzügyi nehézségek és elmaradt előadások pótlása, így összegezhető a Kolozsvári Állami Magyar Színház most véget ért évada, amelyet sajtótájékoztatón értékelt Tompa Gábor. A színház igazgatója kiemelte, az idei évad az elmúlt évad pótlása volt, ugyanis a nyolc bemutatóból három a 2017/2018-as tervben is szerepelt – az előadások anyagi okok miatt késtek egy évet. Minden nehézség ellenére azonban összetett évadot zárt a társulat, összegezte Tompa. A 140 előadást, valamint a vendégelőadásokat összesen 21 038 néző látta, a fesztiválokon és vendégjátékokon további 1322 néző előtt játszottak. Az Interferenciák keretében műsorra tűzött 25 előadás közönségével kiegészülve a színháznak a 2018/2019-es évadban összesen 28 358 nézője volt.

A 2018/2019-es évadban sikerült a 2017-ben meghirdetett és értékelt, fiatal rendezőknek szóló előadás-pályázatra beérkezett pályamunkákból elkészíteni hármat, Leta Popescu rendezésében a vallomásos Lát(hatatlan) című produkciót, Ernesto Anaya Las Meninas című drámáját (rendező: Andrei Măjeri), valamint a Zsoldosok – Corneliu Seghedi gyengéd érintése című előadást (r.: Ioana Păun). Tompa Gábor szerint ezek mind nagyon értékes produkciók voltak, amelyeknek egyetlen közös vonásuk az volt, hogy fiatalok állították színpadra.

Idén sikerült folytatni a Homemade című előadást, az Under construction a pályakezdő fiatalok problémáira koncentrált. 2018-ban bemutatták Henrik Ibsen Nóráját, és Marin Sorescu Jónását is, utóbbi a bukaresti Nottara Színházzal koprodukcióban készült. A társulat csatlakozott az Európai Színházi Unió által meghirdetett Digital Natives nevű projektjéhez, amelynek folyományaként bemutatták a Concord Floral című előadást, kolozsvári középiskolások közreműködésével.

A színházigazgató ugyanakkor közölte: az idei nyolc bemutatóból csak egy volt nagyszínpadi, A velencei kalmár, a többi hét produkciót a stúdióban vagy nagytermi stúdióelőadásként állították színpadra.

Míg a most véget érő évadban az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadását szervezte az intézmény, a következőben az Európai Színházi Unió 18. fesztiváljának megszervezését tűzte ki célul, a fesztivált utoljára 2008-ban tartották Romániában. A 2019. november 20–30. között zajló rendezvényen az Unió tagszínházainak előadásai láthatók majd, a 17 tagból a tervek szerint tizenkettő vendégszerepel Kolozsváron. Tompa Gábor, aki az UTE elnöki posztját is betölti, elmondta: megválasztásakor azt vállalta, hogy feléleszti az unió fesztiválját, amely az unió „szíve és lelke volt”.

Az új, 2019–2020-as évad első bemutatói is ismertek már: ezek sorát Frank Wedekind Luluja nyitja meg, az Eszenyi Enikő rendezésében készülő előadást a kolozsvári társulat szeptemberbentűzi műsorra – a produkció az idei évad utolsó premierje kellett volna legyen. A tervezett előadások között szerepel Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című darabja is, a produkció a kolozsvári társulat és a drezdai színház koprodukciójában, Armin Petras rendező irányításával készül. A Brecht-műből készülő előadást – amely három verzióban, csak németül, csak magyarul, illetve kétnyelvű verzióban is látható lesz – szeptemberben Németországban, novemberben pedig Kolozsváron mutatják be.

Idén télen viszik színre a fiatal rendezőknek szóló pályázat utolsó nyertes tervét, Porogi Dorka Susan Sontag Alice az ágyban című darabját állítja színpadra.

A 2019/2020-as, 227. színházi évadot a 10. Kolozsvári Magyar Napokon indítja a társulat: augusztus 20-án a Nórát, 21-én pedig A velencei kalmár című előadást játsszák.

(Borítókép: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ