Év eleji pénzosztás: buszbérletre, étkeztetésre, ünneplésre is jut
Öt lejjel növelték az iskolások ösztöndíjait
Öt lejjel növelték az iskolások ösztöndíjait
Vissza

Év eleji pénzosztás: buszbérletre, étkeztetésre, ünneplésre is jut

Több határozatot szavaztak meg tegnap a városi tanácsosok, amelyek nyomán a Közszállítási Vállalat (CTP) tízmillió lejes támogatásban részesül. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a fentebbi összeggel az iskolások és egyetemi hallgatók ingyenes vagy kedvezményes áru bérletét fedezi. Ugyanakkor minden iskolai ösztöndíj összege is öt lejjel nőtt. A tanácsosok ezúttal is jóváhagyták azt a tervezetet, hogy a rohammentő egységnél szolgálatot teljesítő tíz személy napi kétszer főtt ételben részesüljön. Január lévén két ünnepi eseményre is utaltak ki pénzt: január 24-nek, azaz a kis egyesülés napjának megünneplésére 180 ezer lejt, míg Florin Piersic színművész 83. születésnapjára 130 ezer lejt költ a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal. Elutasították egy bukaresti székhelyű civil szervezet azon kérését, amely arra vonatkozott, hogy a bölcsődei helyek kiosztásakor több pontot adnak, ha a szülők több mint két éve laknak hivatalosan a kincses városban.

 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal idén is támogatja az egyetemi alapképzésen, mesteri tagozaton tanuló vagy doktori tanulmányaikat folytató fiatalok közszállítási buszbérletét. Habár a tanácsosok eddig minden évben kifogásolták, hogy a buszbérlet kártyabirtokláshoz van kötve, most az ezzel kapcsolatos vita elmaradt.  

Kinek jár az ingyenes bérlet? 

A nappali tagozaton tanuló egyetemistáknak a közszállítási bérlet kiváltásakor be kell mutatni az érvényes láttamozással rendelkező diákkönyvet és a hatféle   – StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS, A Card/A Kártya és City Card Student  –  kártya egyikét.  A kártyákon szerepelnie kell a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Városi Tanács logójának is. Az ingyenes buszbérlet két vonalra érvényes. Az önkormányzat szerint az igénylők száma évről évre nő. A két vonalra érvényes egyetemista bérlet ára 70 lej, ebből az összegből 35 lejt fedez a polgármesteri hivatal, és 35 lejt fedez az az egyetem, ahol a hallgató tanul. 

Az iskolások két vonalra érvényes ingyenes buszbérletben részesülnek, amennyiben iskolájuk nincs közel a lakóhelyükhöz, és oda-vissza buszjáratokkal közlekednek, vagy délután különböző, oktatással kapcsolatos tevékenységekben vesznek részt. Ötvenszázalékos kedvezményben részesülnek azok a tanulók, akik a lakóhelyükhöz közel található iskolában tanulnak, de busszal jutnak el az iskoláig. Nem részesülnek ingyenes, illetve kedvezményes bérletben azok a tanulók, akiknek levonták a magaviseleti jegyüket, vagy akik megbuktak az elmúlt tanévben. A Közszállítási Vállalat által kibocsátott iskolás bérleteket az iskoláknak küldik el, ahol majd szétosztják az erre jogosultak között. 

A tanácsosok további 550 ezer lejt különítettek el a szopori, pataréti és Szénafüveken lakó gyerekek iskolába szállítására. Ezenkívül az önkormányzat 17 Pataréten élő gyerek munkanapokon történő étkeztetését és utaztatását is támogatja idén. A támogatást, akárcsak a tavaly, a Népek Fejlődése Alapítvány révén bonyolítja le az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Egészségügyi és Szociális Igazgatóság. A kedvezményezett gyerekek mindegyike részt vesz az alapítvány által biztosított szociális és nevelési programban. A tavalyi 9 lej helyett 12 lejt fordítanak egy gyerek napi étkeztetésére.

Újdonság az iskolai ösztöndíjaknál 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által iskolásoknak megítélt ösztöndíj összege öt lejjel nő. A kiválósági ösztöndíj 125-ről 130-ra, az érdemösztöndíj 95-ről 100-ra, a tanulmányi ösztöndíj 80-ról 85-re, míg a szociális ösztöndíj 75-ről 80-ra. Az önkormányzat adatai szerint a 2018/2019-es tanévben több mint háromezerrel csökkent az iskolai ösztöndíjasok száma: míg a 2017/2018-as tanév második félévében közel 16,5 ezren részesültek ösztöndíjban, a 2018/2019-es tanév első félé­vében csak közel 13,2 ezer tanuló kap ösztöndíjat. 

A rohammentő egységnél (SMURD) szolgálatot teljesítő tíz személy napi kétszer főtt ételt kap idén is, erre a célra 120 ezer lejt különítenek el.  

Mivel az ünneplésnek is meg kell adni a módját, a román fejedelemségek egyesülése napjának, azaz január 24-nek a megünneplésére 180 ezer lejt, Florin Piersic színművész születésnapjára 130 ezer lejt költenek el. 

Elutasították a tanácsosok az állam által elszenvedett visszaéléseket kivizsgáló egyesület által benyújtott kérést. A bukaresti székhelyű civil szervezet kérte, hogy az önkormányzat módosítsa a bölcsődei helyek elfoglalására vonatkozó szabályzatot, mivel szerintük diszkriminatív a bölcsődeszabályzat azon kitétele, miszerint több pontot kapnak a több éve hivatalosan Kolozsváron lakó szülők.  

Havi 540 lejes költséget állapított meg 2019-re az önkormányzat a bölcsődékben gondozott gyermek esetében. Az intézményes gyerekgondozás költségébe a szülőnek, esetleg a gyámoknak be kell szállniuk, a befizetendő napidíj a családi jövedelem összegének és a családban élő gyerekek számának függvényében változik. A havi bruttó 700 lej feletti átlagjövedelmet összesítő egygyerekes családoknak 5,15 lejt kell kifizetniük minden bölcsődei nap után. Ha a családban több gyereket is nevelnek, akkor ez az összeg 2,57 lejre csökken. Ugyancsak 2,57 lej a napidíj azokban az egygyerekes családokban, ahol a bruttó havi átlagjövedelem nem éri el a 700 lejt. A 700 lejnél kisebb jövedelmű, többgyerekes családoknak 1,29 lejes napidíjat kell kifizetniük. Egy bölcsődében töltött nap gyerekenként összesen 25,74 lejbe kerül, a különbözet fedezése költségvetési forrásból történik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

I. liga, rájátszás: Ismét pontokat ...
Ne vigy minket a kísértésbe!
Megjelent az Acta Materialia ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ