Eurovíziós Dalfesztivál: kizárták a román zsűrit, a TVR magyarázatot vár
Vissza

Eurovíziós Dalfesztivál: kizárták a román zsűrit, a TVR magyarázatot vár

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői nem vették figyelembe a romániai zsűri pontozását a végső rangsor felállításakor, ehelyett más pontszámokat tüntettek fel az ország neve mellett. A Román Televízió (TVR) magyarázatot vár a helyzetre.

Közleményében a TVR megjegyzi, hogy a romániai zsűri maximális pontszámot adott a Moldovai Köztársaságot képviselő dalnak. A közszolgálati televízió illetékesei szerint az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) a szombat esti döntő eredményhirdetése közben közölte a résztvevő országokkal, hogy a második elődöntő második főpróbája után hat ország eredményei esetében "szabálytalan szavazási mintákat" azonosítottak. Ez okból ezeknek az országoknak a zsűrijét kizárták a versenyből, és az általuk adott pontszámok helyett a "hasonló szavazási szokásokkal rendelkező országok" összesített eredménye alapján kialakított pontozást tüntették fel mind a második elődöntőben, mind a fináléban.

A TVR szerint az EBU nem küldött semmiféle hivatalos értesítést Romániának a második elődöntőt követően a "szabálytalan szavazási mintákat illetően", az eredményhirdetés közben észlelte az EBU-val való kapcsolattartásért felelős személy, hogy eltérés van a romániai szakmai zsűri által előző nap leadott pontszámok és a szervezők által Románia nevében feltüntetett pontszámok között. Ugyanakkor Eda Marcus műsorvezetőnek nem engedélyezték az élő bejelentkezést a pontszámok ismertetésére, ahogyan arról az eljárásoknak megfelelően korábban megállapodtak a szervezőkkel – tájékoztat az Agerpres. A TVR fenntartja magának a jogot, hogy a válasz függvényében intézkedéseket hozzon a kialakult helyzet orvoslására.
Borítókép: euroworldvision.com


EZ ÉRDEKELHETI
HŰHA ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a ...
Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ