Európai uniós forrásból tennék élhető várossá Tordát
Csép Leylla: látványos változások elé néz a kisváros
Csép Leylla: látványos változások elé néz a kisváros
Vissza

Európai uniós forrásból tennék élhető várossá Tordát

Torda országos első a nem megyeszékhely városok kategóriájában az európai alapok lehívása tekintetében. A helyi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderült: már tizenkét nagyobb mérvű program támogatását írták alá, négy program finanszírozását pedig elfogadták, további három program elbírálása pedig folyamatban van. Az összes projekt értéke meghaladja a 453 millió lejt, vagyis közel 100 millió eurót. Csép Leylla, tordai RMDSZ-es városi tanácsos elmondta: az uniós pénzből finanszírozott felújításoknak köszönhetően Torda városa látványos fejlődés elé néz. Felújítják a főtér kövezetét, a római kori várromot, biciklipályákat alakítanak ki, felszámolnak egy tíz hektáron elterülő hulladéklerakatot, amelynek a helyén parkot hoznak létre. Egyes munkálatok már elkezdődtek, más fejlesztéseknek csak jövőre fognak neki. A cél nemcsak a város fejlesztése, hanem turisztikai vonzerejének növelése, azaz az eddigi évi hétszázezer turista számának növelése.

A Tordai Polgármesteri Hivatal közleménye szerint a megyei jogú város országos első helyet érdemelt ki az európai pénzalapok lehívását illetően a nem megyeszékhely városok kategóriájában. 

– A Tordai Polgármesteri Hivatal 2016-ban összesen tizenkilenc uniós finanszírozású, városkorszerűsítő projektet nyújtott be. 2017-ben tizenhat projektet nyilvánítottak nyertesnek, ezek közül tizenkét projektnél már elkezdődtek a kivitelezési munkálatok, négy nyertes projekt esetében még nem kötöttük meg a finanszírozási szerződést, három projekt pedig elbírálás alatt áll. Már megvalósult a húsz elektromos busz beszerzése; ezek közül tizenkilenc már megérkezett, az utolsó pedig az év végéig érkezik. Az elektromos buszok számára töltőállomást fogunk kialakítani, és a biciklikölcsönző rendszert is hamarosan beüzemeltetjük – részletezte a megvalósításokat Csép Leylla tordai városi tanácsos. – A város szélén található egy tízhektáros terület, ahol régebben veszélyes hulladékokat tároltak. Ezt, az Aranyos folyó túlsó felén található részt a régi tordaiak Postarétként ismerik. A hulladéktelep felszámolását jövő év végéig be kell fejeznünk, majd utána a területet parkosítjuk – beszélt a hulladéklerakat felszámolásáról. – Az önkormányzat képviselőiben felvetődött az a gondolat, hogy a terület kitisztítása után felhívást intézünk több neves szállodalánc-hálózathoz, hogy a terület felhasználható szálloda és akvapark építésére – tette hozzá. 

A városi tanácsos szerint jóváhagyták a sportcsarnok építését is a jelenlegi úszómedence közvetlen közelében. Az utcák javításán már évek óta dolgoznak, amelyre országos és uniós pénzalapokat egyaránt felhasználnak. – A római kori várrom felújításának látványterve már elkészült, a felújítás viszont még várat magára. Ebben az esetben csak részleges felújításról van szó, amely főleg a várrom körüli sétálóövezet kialakítására, tájékoztató táblák kihelyezésére vonatkozik – magyarázta. A tordai főtér arculata is meg fog változni: kicserélik a kövezetet, amelyet ugyan nyolc-tíz éve tettek le, de mára már kezd tönkre menni. – Megpályáztuk a színház és a volt bíróság épülete felújításának támogatását is, de az erre vonatkozó projektjeinket még nem bírálták el. A cél az, hogy szép és élhető városunk legyen – fogalmazott Csép Leylla tordai városi tanácsos. 

Az uniós támogatások megszerzésével a város vezetői remélik, hogy Torda idegenforgalma is fellendül és meghaladja a most nyilvántartott 700 ezer turistát, akiknek zöme a tordai sóbányát látogatja. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ