Európai transznacionális metaegyetem készül – a BBTE is részt vesz a létrehozásában
Vissza

Európai transznacionális metaegyetem készül – a BBTE is részt vesz a létrehozásában

Az EUTOPIA Európai Egyetemi Szövetség (https://eutopia-university.eu/), amelynek a BBTE is tagja, az egyike annak a 20 egyetemi szövetségnek, amelyeket az Európai Bizottság 2022. július 27-én, szerdán kiválasztott, hogy az elkövetkező 4 évben (plusz további 2 év), mintegy 14 millió euró kezdőtőkével, közösen egy európai transznacionális metaegyetemet hozzanak létre, integrált akadémiai képzésekkel, személyzettel és egyetemi terekkel.

A 20 győztes egyetemi szövetség közül 16, így az EUTOPIA is, európai szinten már a leginkább előrehaladott szakaszban működnek egy metaegyetem létrehozásához (2. szakasz), 4 szövetség pedig új, induló stádiumban van még (1. szakasz) – olvasható az intézmény közleményében.

Az EUTOPIA tagjai: a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a belgiumi Vrije Brussel, a franciaországi CY Cergy Paris, a svéd göteborgi, a szlovén ljubljanai, a spanyolországi Pompeu Fabra, a nagy-britanniai Warwick, a portugál Nova Lisabona, az velencei Ca’ Foscari, illetve a drezdai Műszaki Egyetem, s a szövetség törekvésében partnereire is számíthat (GUILD, Euronews), valamint olyan globális partnerekre, amelyek a maguk rendjén szintén profitálnak az EUTOPIA európai vezető szerepéből (afrikai, ázsiai, ausztráliai intézetek).

„Örömmel tölt el, hogy az EUTOPIA tagjai vagyunk, olyan régi hagyománnyal rendelkező és új egyetemek mellett, amelyeket közös értékeik kötnek össze: Kiválóság, Inklúzió, Fenntarthatóság, Együttműködés/Nyitás és Akadémiai Szabadság. A jövőben hozzájárulunk az EUTOPIA európai metaegyeteméhez – anélkül, hogy feladnánk a BBTE saját márkáját –, integrált akadémiai programokkal, személyzettel és egyetemi terekkel. Nem csupán klasszikus egyetemi együttműködésről van szó tehát, hanem erős akadémiai integrálásról. Városunk így egy erős európai egyetemiváros-hálózat részévé válik (Kolozsvár/ Brüsszel/ Velence/ Párizs/ Göteborg/ Ljubljana/ Lisszabon/ Barcelona/ Drezda /Coventry-Warwick), az ország egy neves akadémiai szövetséghez fog tartozni, amely egész Európát lefedi (Románia/ Belgium/ Olaszország/ Franciaország/ Svédország/ Szlovénia/ Portugália/ Spanyolország/ Németország/ Egyesült Királyság), a BBTE közösségének pedig egy Európát lefedő egyetemi körzet fog a rendelkezésére állni, amely a Sapere Aude! jelmondat szellemében a gondolkodók, a tudás megszületését és körforgását segíti elő” – idézik a közleményben Daniel David egyetemi tanárt, a BBTE rektorát.

A BBTE rektora hozzáfűzte: „2020-ban a BBTE-t befogadta a GUILD, a legrangosabb »world-class/research intensive«, azaz világszínvonalú, kutatásintenzív európai egyetemek szervezete, 2021-ben a QS nemzetközi vizsgálata nyomán QS***** rangú egyetem lett (ami igazolja: a BBTE »ötcsillagos« világszínvonalú egyetem), majd 2021-ben az egyetem tevékenységét kiválóságáért a HR Excellence in research is kitüntette (ami igazolja a BBTE európai szintű jó gyakorlatait), 2022-ben az EUTOPIÁ-n keresztül a BBTE részt vesz egy európai transznacionális egyetem létrehozásában, Európa legerősebb egyetemeivel karöltve. Ezek az eredményeket összességükben – hozzátéve, hogy az országos metarangsorban immár 7 éve az ország első egyetemeként van jelen, bár számunkra ez inkább egy benchmark, nem föltétlen a díjról szól –, a BBTE történetében talán a fejlődés egyik legerősebb pillanatát jelölik 1581 óta, így nemcsak a »Traditio et Excelenția« tudományos értékeket tükrözi, hanem teljes mértékben alátámasztja komplexebb tudományos elkötelezettségünket: »Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet!« Fontos, hogy ezt mindannyian megértsük, és felemelkedjünk e történelmi lehetőséghez, a saját érdekünkben, az Alma Mater Universitas Claudiopolitana történelme érdekében, a város és az ország érdekében, és mindenekelőtt az eljövendő generációk érdekében, akik majd meghatározzák ezt a hagyományokkal rendelkező, kiváló akadémiai közösséget. Az elődeink munkája és a saját közös munkánk eredményeként jutottunk ide, folytassuk tehát, tegyük továbbra is együtt, amit tenni kell!”

***

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Románia legrégebbi, 441 éves (1581-ben megkezdett) akadémiai hagyományával rendelkező egyeteme, az ország legnagyobb akadémiai közössége (mintegy 55.000 személy, 15 helyszín 11 megyében), Alapítása óta vezető egyetemeinek páholyába tartozik, hét éve az első helyen állt az országos Egyetemi Metarangsorban, amely a jelentős nemzetközi egyetemi rangsorok eredményeit összesíti. Emellett a BBTE évek óta országszinten a legelőkelőbb helyezéseket elfoglaló egyetemek között szerepel a globális és szakterületekre bontott nemzetközi rangsorokban, a világ vezető egyetemeinek első 5%-ában. Tudományos infrastruktúrájába európai hálózatokba bekapcsolt kutatási-fejlesztési-innovációs egységek, az UBB-EON-XR Központ keretében virtuális/ kiterjesztett/ vegyes valósággal integrált didaktikai oktatólaboratóriumok stb. tartoznak. A QS STAR 2021-es nemzetközi vizsgálata nyomán a BBTE QS***** rangú egyetem lett, 2020-ban pedig Délkelet-Európa legreprezentatívabb egyetemeként befogadta a GUILD, amely a legrangosabb „world-class/ research intensive”, azaz világszínvonalú, kutatásintenzív európai egyetemek szervezete, 2021-ben pedig csatlakozott az EUTOPIA Egyetemi Szövetséghez.


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ