Európai Filmdíjak – két magyar és egy román film a válogatáslistán
Vissza

Európai Filmdíjak – két magyar és egy román film a válogatáslistán

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről, Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje, valamint a Călin Peter Netzer rendezte Ana, mon amour című alkotás is szerepel az Európai Filmdíjak válogatáslistáján, – derül ki az Európai Filmakadémia (EFA) közleményéből.

A listán 51 olyan játékfilm szerepel 31 európai országból, amelyet az EFA jelölésre javasol az elismerésekre. Itt találjuk többek a Számi vér című svéd-dán-norvég koprodukciót, a Guðmundur Arnar Guðmundsson rendezte, az idei TIFF-en a legjobb rendezésért járó díjat, valamint közönségdíjat nyert Nehéz szívvel (Heartstone) című izlandi filmet, és az Emlékképek című lengyel alkotást (rendező: Andrzej Wajda).

A jelöltekről az elkövetkező hetekben az akadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavaz a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban. A jelöltek kilétére november 4-én derül fény a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Filmfesztiválon.

A válogatáslistára a legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország egy-egy filmet közvetlenül szavazhatott be, a többi felkerülő filmről az EFA válogató bizottsága döntött, amelynek tagja volt az akadémia igazgatótanácsa, valamint meghívott szakértők, köztük Bognár Péter (Magyarország), Dave Calhoun (Egyesült Királyság), Giorgio Gosetti (Olaszország), Christophe Leparc (Franciaország), Jacob Neiendam (Dánia) és Alik Spiljuk (Ukrajna).

A legjobb európai operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, fodrász-sminkes, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban egy héttagú szakmai zsűri dönt a nyertesekről. A díjak ünnepélyes átadása december 9-én lesz Berlinben – olvasható a közleményben.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ