Európában keresik a keleti óriáspark tervezőit
Vissza

Európában keresik a keleti óriáspark tervezőit

A természetes élőhely megőrzése az egyik fő szempont, amelynek legszigorúbb érvényesülésével épülne meg Kolozsváron több mint 45 hektáron a tervezett élményfürdő helyett a Keleti Park. A sport- és kulturális tevékenységekre alkalmas szabadidőközpontban még a villanyoszlopok méretét és a mesterséges fény irányát is a madarak szükségleteinek rendelnék alá. A gyakorlati megoldásokat nemzetközi pályázaton keresik.

Meghirdette a város legnagyobb, 45,5 hektáros Keleti Parkjának tervpályázatát a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal az Európai Unió Hivatalos Naplójában. Most konkrét megoldásokat, terveket keresnek az alapelvek megvalósítására. Ez a park nagy kiterjedésű vízfelületeket is magában foglal, a Közterületfenntartó Vállalat egykori faiskoláját és további nedves területet, amely városi környezetben egyedi élőhelynek számít. A pályázat témája a biotopvédelmen túl részletezi a park tervezett funkcióit is. Közkertek, kiállítóterek lesznek a park területén, töltőállomás elektromos járműveknek, szabadtéri és több mint 3000 négyzetméteren fedett sportpályák, modern közvilágítás és öntözőberendezés. Terveznek egy 400 férőhelyes amfiteátrumot is kulturális eseményeknek, ugyanakkor a pázsit 3000-5000 négyzetméter közötti felületét úgy kell megtervezni, hogy könnyedén lehetővé tegye például jégpályák vagy más, téli sportokra alkalmas pályák felállítását.

A természetes élőhely védelmét nemcsak az érvényes törvénykezés, de a pályázati téma szerinti egyértelmű szabályokkal is biztosítják – hangsúlyozza ismételten közösségi oldalán Emil Boc polgármester. Tilos lesz például kivágni az öreg fákat kivéve azokat, amelyek állapota balesetveszélyes, a közvilágítást illetően pedig a villanyoszlopok legfeljebb 4 méter magasak lehetnek és fényük csak a föld felé vetülhet, hogy ne zavarja a madarak természetes életciklusát.

A versenyfelhívás témáját több közvita és tanácskozás, egyeztetés előzte meg, a világhálón a kolozsváriak igényeit is felmérték. Ezen a területen eredetileg élményfürdő megépítését javasolta a helyi önkormányzat 2018-ban, ám a lakosság ezt elvetette egy újabb zöldövezet javára.

A tervpályázatra érkezett pályamunkákat nemzetközi zsűri fogja elbírálni, amelynek tagjai: Catherine Mosbach tájépítész (Párizs), Peter Veenstra tájépítész (Rotterdam), Catherine Franceschi-Zaharia földrajztudós (Párizs), Ligia Subţirică építész a pályáztató Kolozsvár részéről, Şerban Țigănaş építész, a Romániai Építészek Rendje erdélyi szervezetének képviselője, a Nemzetközi Építész Szövetség titkára, Toader Popescu egyetemi tanár és Radu Tudor Ponta építész, egyetemi docens (építészettörténeti és -elméleti és építettörökség konzerválási osztály, Ion Mincu Építészeti Egyetem, Bukarest), két póttag is van.

A tervpályázaton három díjat osztanak: az első díj a 6,288 millió lej becsült értékű tervezési szerződés, a második díj 120 ezer, a harmadik díj 60 ezer lej. A pályamunkákat 2021. február 5–7-én bírálják el, 8-án hirdetnek nyertest, az óvási időszak február 20-ig tart.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...