Európa nap és a szkeptikusok hada
Vissza

Európa nap és a szkeptikusok hada

1 950. május 9-én Robert Schuman és Jean Monnet sajtótájékoztatót tartott a francia külügyminisztérium patinás Óratermében, ahol felolvasták a ma már Schuman-tervként ismert dokumentumot, a mai Európai Unió születési okiratát. Schuman és Monnet lelkesedését, egy új, más, jobb világ létrehozásában való bizakodását aprócska baki árnyékolta be, a sajtótájékoztatóra ugyanis elfelejtették meghívni a rádiósokat és a fényképészeket, így deklarációjukat ismét fel kellett olvasniuk néhány hónap múlva. Mindennek ellenére, május 9. ma hivatalosan is az Európai Unió napja, az „Európa-nap”, amelyet számos uniós államban programok egész sora ünnepel.

Ünneplésre készül a 13 éve uniós tagállam Magyarország is. Ma Nyugat Európában ez a két fogalom – Magyarország és az Európai Unió – gyakorlatilag antonímának számít, és aligha mondhatjuk, hogy ez csak a magyarországi vagy közép-kelet-európai régióról tájékozatlan nyugati média miatt alakult így. Budapesten lehet legyinteni a külföldi bírálatokra, az elismert nemzetközi politológusok kemény elemzéseire vagy egész sor akadémikus és nemzetközi hírű tudós nyílt levelére, Nyugat megítélése mit sem változik. Magyarországon és Erdélyben a kortárs magyar politikai diskurzus vezető irányai és szólamai – a külföldi bírálatok és egyre élesedő támadások ellenére – továbbra is szinte töretlen népszerűségnek örvendenek. Ennek okairól nagyon sokan írtak jókat és szépeket, így jómagam nem is bocsátkozom álpolitológiai elemzésekbe, szociológiai mélyfúrásokba. Legyen annyi elég, hogy a nyelvi minőségében is romló (lásd a Bayer Zsolt-féle diskurzust és narratívát, mint a népszellem lelki hangulatát kifejező romlás metaforáját) magyar politika és közhangulat mélységekig ketté- szakította Magyarország lakossá- gát, tátongó űrt hozva létre Nyugat-Európa és a magyarok között. Olyan mély, társadalmi változásról beszélünk, amelynek következményei sajnos évekre, ha nem évtizedekre meghatározzák majd a magyar társadalmat. Hankiss Elemér „boldog Magyarország” projektje réges-rég csődöt mondott, ahogy poraiba szállt Antall József és generációjának is új Magyarország képe is.

{Tovább olvasható még 313 szó.}
Mindezek ellenére a makro-struktúrák és a nagy változások szintjén Magyarország mégis összehasonlíthatatlanul jobban áll 1989-es önmagához képest, de még a 2004-es uniós csatlakozásánál is sokkal fejlettebb. Budapest és a nagyobb magyar városok 13 évvel ezelőtt még alig léteztek Európa térképén, legfeljebb kelet-német, osztrák és erdélyi turisták h
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Romániában tavaly több menedékkérelmet ...
Európai és kínai együttműködéssel ...
Izgalmas előadások és művészeti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Nehéz lesz orvosként dolgozni műszaki ...
  • Látszólag
  • Egyetemi házasság
  • Nem hiába
  • Killyéni-emlékverseny: nagy harc ...