Európa nap és a szkeptikusok hada
Vissza

Európa nap és a szkeptikusok hada

1 950. május 9-én Robert Schuman és Jean Monnet sajtótájékoztatót tartott a francia külügyminisztérium patinás Óratermében, ahol felolvasták a ma már Schuman-tervként ismert dokumentumot, a mai Európai Unió születési okiratát. Schuman és Monnet lelkesedését, egy új, más, jobb világ létrehozásában való bizakodását aprócska baki árnyékolta be, a sajtótájékoztatóra ugyanis elfelejtették meghívni a rádiósokat és a fényképészeket, így deklarációjukat ismét fel kellett olvasniuk néhány hónap múlva. Mindennek ellenére, május 9. ma hivatalosan is az Európai Unió napja, az „Európa-nap”, amelyet számos uniós államban programok egész sora ünnepel.

Ünneplésre készül a 13 éve uniós tagállam Magyarország is. Ma Nyugat Európában ez a két fogalom – Magyarország és az Európai Unió – gyakorlatilag antonímának számít, és aligha mondhatjuk, hogy ez csak a magyarországi vagy közép-kelet-európai régióról tájékozatlan nyugati média miatt alakult így. Budapesten lehet legyinteni a külföldi bírálatokra, az elismert nemzetközi politológusok kemény elemzéseire vagy egész sor akadémikus és nemzetközi hírű tudós nyílt levelére, Nyugat megítélése mit sem változik. Magyarországon és Erdélyben a kortárs magyar politikai diskurzus vezető irányai és szólamai – a külföldi bírálatok és egyre élesedő támadások ellenére – továbbra is szinte töretlen népszerűségnek örvendenek. Ennek okairól nagyon sokan írtak jókat és szépeket, így jómagam nem is bocsátkozom álpolitológiai elemzésekbe, szociológiai mélyfúrásokba. Legyen annyi elég, hogy a nyelvi minőségében is romló (lásd a Bayer Zsolt-féle diskurzust és narratívát, mint a népszellem lelki hangulatát kifejező romlás metaforáját) magyar politika és közhangulat mélységekig ketté- szakította Magyarország lakossá- gát, tátongó űrt hozva létre Nyugat-Európa és a magyarok között. Olyan mély, társadalmi változásról beszélünk, amelynek következményei sajnos évekre, ha nem évtizedekre meghatározzák majd a magyar társadalmat. Hankiss Elemér „boldog Magyarország” projektje réges-rég csődöt mondott, ahogy poraiba szállt Antall József és generációjának is új Magyarország képe is.

{Tovább olvasható még 313 szó.}
Mindezek ellenére a makro-struktúrák és a nagy változások szintjén Magyarország mégis összehasonlíthatatlanul jobban áll 1989-es önmagához képest, de még a 2004-es uniós csatlakozásánál is sokkal fejlettebb. Budapest és a nagyobb magyar városok 13 évvel ezelőtt még alig léteztek Európa térképén, legfeljebb kelet-német, osztrák és erdélyi turisták h
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 – 2018)
  In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 – 2018)
 • Szavakon az emlékezet*
  Szavakon az emlékezet*
 • Idegek játéka
  Idegek játéka
 • Ördögűzés
  Ördögűzés
 • D-day
  D-day
 • Egyensúly
  Egyensúly
 • A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
  A bűvös kolozsvári: Krémer Tamás emlékezete
 • Kísérleti egerek
  Kísérleti egerek
 • Fotelfociológia
  Fotelfociológia

ROPOGÓS ROPOGÓS

In memoriam Práda Jánky Ilona (1933 ...
Török választások - Erdogan győzelmét ...
Szavakon az emlékezet*

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ