Eurómilliárdokat hozhat a Hója-Bács-rezervátum egységes terve
Vissza

Eurómilliárdokat hozhat a Hója-Bács-rezervátum egységes terve

Mintaértékű összefogás ígéretét sejteti a Hója és a Bácsi erdő Természetvédelmi Terület létrehozását szorgalmazó mesterterv kidolgozására vonatkozó javaslat, amelyet Kolozsvár, Kisbács és Szászfenes önkormányzataihoz nyújtott be a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) megyei és helyi tanácsosainak csapata. Mint mondták, nem lezárni szeretnék a kolozsváriak egyik közkedvelt kirándulóhelyét, hanem megóvni az ingatlanfejlesztők gátlástalan térhódításától a lakosság számára. Ehhez most rendkívül bőkezű európai uniós pénzalap áll rendelkezésre azok számára, akik igénylik, Kolozsvár idei költségvetésében pedig 100 ezer lejt irányoztak elő a tervre.

(Borítókép: A Bácsi-torokban FOTÓ: KISMIHÁLY BOGLÁRKA)

A civil szférával folytatott hosszas egyeztetések eredményeként született meg a Hója-Bácsi erdő Természetvédelmi Terület létrehozását javasló mesterterv kidolgozásának ötlete – olvasható a pártközleményben. A több mint 1600 hektáros területet érintő javaslat Kolozsvár, Kisbács és Szászfenes önkormányzatainak együttműködését feltételezi és az ország legnagyobb kiterjedésű természeti rezervátumának létrehozásával kecsegtet.

„Nem nulláról indult ez a terv. Igen erős helyi támogatás övezi: a tudományos közösség és a kolozsváriak folyamatosan szorgalmazták. Magunkat is beleértve, mi módosító javaslatot nyújtottunk be a helyi költségvetéshez (ebben kérték a szükséges tanulmányok költségvetésének biztosítását – szerk. megj.). Most már csak a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy a Hója-Kisbács Természetvédelmi Terület létrejöjjön. Benyújtjuk ezt a tervezetet és megvalósulásához támogatásukra számítunk” – nyilatkozta Alexandra Oană, az USR kolozsvári helyi tanácsosa.

Kolozsvár 2022-es helyi költségvetésében 100 ezer lejt különítettek el a tervezet kezdeményezésére, amelynek támogatásáról biztosította önkormányzati kollégáit Emil Boc polgármester az USR-vel az év első felében folytatott egyeztetések alkalmával.

– Ez a terv csak egy első lépés az övezet védelme és megőrzése érdekében. Az Európai Unió ezer milliárd eurót szán a zöld átállásra. Ehhez az alaphoz csak akkor férhetünk hozzá, ha Románia tényleges lépéseket tesz természeti kincseinek megóvására. Az európai támogatások a jövőben mind az ökológiai vonaltól függenek. A hazai hatóságoknak gondjai vannak az uniós pénzek lehívásával, mert mindeddig nem alkalmazkodtak az új valósághoz. Nem elvont dolgokról van szó. A klímaváltozás egyes jelenségeinek már most tanúi vagyunk és ki tudja, mi vár ránk a következő években? Ezért különítette el az EU ezt a hatalmas összeget, amely még a(z Európa második világháború utáni újjáépítésére szánt) Marshall-tervet is felülmúlja. Ezeket az összegeket nem hívhatja le egy helyi közösség, még egy Kolozsvárhoz hasonló méretű nagyváros sem, ha hiányoznak azok a lépések, mint amilyet kollégáim tettek a mestertervvel. Meg kell értenünk, hogy óvnunk kell a természetet, azután pedig pénzbeli segítséget kapunk az Európai Uniótól – nyilatkozta Vlad Gheorghe europarlamenti képviselő.

Az USR-sek terve egységes mesterterv kidolgozását szorgalmazza több erdő – Bagolysűrű/Bogosir, Muzsdaj alja/Salos, Kőszegő/Chisegeu, Hója, Hójai molyhos tölgyerdő, Bácsi-torok Természeti Rezervátum, Sift fennsík – által határolt teljes területre és a biodiverzitás védelmének biztosításához szükséges minden közbeeső területre, amelyet a Kisbács, Szászfenes és Kolozsvár környéki metropoliszövezet hosszú és nagyon hosszútávú egységes fejlődése szempontjából feltétlenül szükségesnek tartanak. A fenntartható fejlődést szolgáló tervet kell kidolgozni, amely az életminőség javítását szolgálja a teljes metropoliszövezetben. Nem csupán egy erdőről van itt szó, inkább egy teljes ökoszisztémáról, amely akár európai szinten is példaértékűvé válhat, ha megkapja az uniós alapok lehívásához szükséges védelmet.

„Az ingatlanpiac okosfiúi nézzenek másfelé, a Hója Rezervátumot nem betonozzuk!” – közölte közösségi oldalán Vlad Gheorghe, aki az USR több jeles politikusával együtt hét végén részt vett a párt szervezte kerekasztalbeszélgetésen és a Hójában tartott helyszíni sajtóértekezleten.

A terv több létesítménynek és természeti érdekességnek biztosítana védelmet, mint például az évszázados vackorerdő, a mogyoróerdő, az ufótisztás a csavart törzsű fákkal, több régészeti terület, a Bácsi-torok, a falumúzeum stb.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tizennégy százalékkal nőtt a ...
Iohannis a Schengen-csatlakozásról: a ...
Janovics Jenő 150 – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ