Eurimages támogatás egy magyar részvételű családi mesefilmnek
Vissza

Eurimages támogatás egy magyar részvételű családi mesefilmnek

A Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció gyártására 290 ezer euró támogatást szavazott meg az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye szerint az Eurimages decemberi döntése alapján 17 koprodukciónak szavazott meg gyártási támogatást, amelyek közül a Tomi, Polli és a ház szelleme volt az egyetlen animáció.     

A stop-motion technikával készülő bábanimáció vezető animátora Papp Károly Kása magyar szakember, a forgatás hamarosan kezdődik a prágai Barrandov stúdióban. A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készülő alkotás rendezője a cseh Filip Pošivač, akinek ez lesz az első egészestés mozifilmje.     

A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat, és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét – írja a közlemény.     

A film magyar koproducere Osváth Gábor, aki Filmfabriq nevű gyártócégével sok sikeres rövidfilmmel együtt jegyzi a Szép csendben és a Foglyok című egészestés alkotásokat, mindkettő elérhető az NFI streaming platformján, a FILMIO kínálatában. Osváth Gábor korábbi animációs filmjei között szerepelnek Tóth Luca, Bucsi Réka és Turai Balázs fesztiválkedvenc filmjei, valamint a Hajótöröttek-sorozat.     

A támogatott projektek között van román vonatkozású is: Paul Negoescu Oameni de treabă (Men of Deeds) című román-bolgár filmje 125 000 euró Eurimages-támogatásban részesült. Főszereplője, a harmincas évei végén járó Ilie a falusi rendőrök kényelmes életét éli. Mivel nem avatkozik közbe, passzivitása cinkossá teszi egy gyilkossági ügyben. A faluban egyre nő a feszültség, ami arra sarkallja Iliét, hogy végre döntést hozzon.

(Borítóképen a Tomi, Polli és a ház szelleme animáció karakterei) 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ