Esőverte, vírus fenyegette lovas napok Kolozsváron (FOTÓRIPORTTAL)
Sajnálatos baleset történt a vágtaversenyen
Sajnálatos baleset történt a vágtaversenyen
Vissza

Esőverte, vírus fenyegette lovas napok Kolozsváron (FOTÓRIPORTTAL)

Szombaton az időjárás-előrejelzés arra késztette a bevállalós résztvevőket, hogy gumicsizmásan, esőkabátosan menjenek ki a Kerekdombra, a Tunyogi Béla vezette Szilaj Lovastanya által immár hetedik alkalommal szervezett Kolozsvári Lovasnapokra.

Az időjárás végül kegyes volt, az eső csupán néhány alkalommal zavarta be a résztvevőket a sörsátrak alá; a rendezvényen többek között vásári játékokra, ügyességi és kutya-bemutatóra, ló szépségversenyre, vágtaversenyre és „lóhúzó” próbára került sor.  Nem maradt el a gyermekek kedvence műsorpontja sem, a kakas nyakon csípése, a vágtaversenyen viszont sajnálatos baleset történt: az egyik résztvevő leesett a lóról és vélhetően kitörte a bokáját. A látványos kutyabemutató is sok nézőt vonzott: hogy az akció hitelesebbnek tűnjön, lövések dördültek el, az erre a feladatra kiképzett kutyák lefegyverezték és leteperték a csibészeket, bekísérték őket a rendőrőrse.

„Piculákkal” jutalmazták a kicsiket

Amikor pénteken Tunyogi Béla főszervezővel, a Szilaj Lovastanya tulajdonosával egyeztettem a részleteket, bizakodóan nyilatkozott: sem a járvány, sem pedig a narancssárga esőriasztás nem vette el a kedvüket, a lovasnapokat megtartják. Kitartása, elszántsága meghozta az eredményt: szombaton mintegy kétszázan voltak jelen a rendezvényen. A résztvevők túlnyomó többsége a bezártságot és a vírusjárvány miatti folyamatos negatív híreket megelégelő családosok köréből került ki: a gyermekek felszabadultan, önfeledten vették birtokukba a zöld területet, az ünnepélyes megnyitó előtt vidáman csatlakoztak a Simeon Egyesületet képviselő Szabó Tünde és György László szervezésében sorra került vásári játékokhoz. Volt diótörés, repül az oroszlán, patkó- és célba dobás, koronázzuk meg a gyereket és labirintus. Aki az utóbbiból sikeresen előkerült, annak teljesítményét „piculákkal” jutalmazták.

A megnyitó után az ügyességi játékokból álló, a Hajós János és csapata által bemutatott Circus-Hungricus közben sikerül szóra bírnom a konferáló feladatokat is ellátó Tunyogi Bélát. Közben a háttérben egyensúlyozás, gólyalábakról célba lövés íjjal, illetve baltadobálás zajlott.

- Derűlátó és kitartó vagyok: nem voltak szervezési nehézséget. Immár a hetedik lovasnapokat szervezzük, kialakult a kapcsolatrendszer, ám sajnos ezúttal négy ló maradt ki a versenyekből, lesántultak. Még akkor is, ha kevesebb a versenyző, a programpontokat megtartjuk, örvendünk azoknak, akik eljöttek – mondta a főszervező. - Úgy látom, az embereknek elege lett a bezártságból, az otthon ülésből, vágynak a szabadtéri tevékenységekre – tette hozzá.

Következett a ló szépségverseny, amelynek a zsűrijébe a leghangosabban visító egyik gyermeket is bevették. A közönség és a zsűri előtt felvonult Felhő, Herceg (Prințul), Ottó, Vihar, Laci, Manó, Hajnal, Valahia és Vilma. A lovakat ügettetni is kell, ez viszont néhány esetben csupán segítséggel sikerül. A nyertes végül Hajnal lett, őt Manó követi a pódiumon.

„Lépjen mindenki hátra, lövések következnek”

A biztonsági övezetet körbevevő szalagtól még hármat kellett hátralépni mielőtt elkezdődött a kutyabemutató. Figyelmeztettek: bár idomítva vannak, a kutyák veszélyesek, a bemutató során pedig lövések is eldördülnek.  

A közönség ámulva-bámulva nézte, amint a Dan Negru, a K9 Klub Ham-Ham kutyaidomárja és csapata felkészül a bemutatóra: előkerültek a fegyverek, a vastag bundából és szivacsból készült kutyakiképző védőruházatok, a gumiabroncsok. A kutyák különböző feladatokat láttak el: csibészt tepertek le, illetve „kísértek be” a rendőrőrsre, „terroristát” ráncigáltak ki egy személygépkocsiból stb.

A programpontok között a „lóhúzó” verseny is szerepelt: előbb féltucatnyi, majd tucatnyi gyermek próbált hátrahúzni egy lovat, sikertelenül. Ám amikor már majdnem az egész gyereksereg ragadta meg a kötelet, a ló egy pillanatig elbizonytalanodott, meglepte az őt hirtelen hátra húzó erő, de azonnal előre lendült, s könnyedén elhúzta a kicsiket.

Megebédelték a nyakon csípett ElemértA 11 éves Szélyes Villő és Mosescu-Dobra Laura már nagyon várta a Csípjük nyakon a kakast! elnevezésű versenyszámot, ami évek óta ez a gyermekek egyik kedvenc programpontja, sokan nem csak a lovakért, hanem a kakasért is várják a rendezvényt.

- Azt várjuk, amikor el kell kapni a kakast. Múltkor is legalább húsz gyermek hajkurászta, amíg végül sikerült valakinek nyakon csípnie – nevetgéltek a lányok.

z Elemérnek keresztelt baromfit végül épp Laura csípte nyakon, a család pedig jóízűen elfogyasztotta vasárnapi ebéd formájában.

***

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg.


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: óriási pofonba szaladt ...
Sporthírek röviden
Az eMag online kereskedő 90 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ