Érkezik a plazmaferézis gép Kolozsvárra
Vissza

Érkezik a plazmaferézis gép Kolozsvárra

Az elmúlt időszakban gyakran olvashattuk, hogy rendszerint hosszú sorok kígyóznak a Kolozs Megyei Regionális Véradóközpont előtt, miután az önkéntes véradókon kívül a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak is ott sorakoznak, hogy a súlyos állapotú kórházban ápoltak számára vérplazmát adjanak. A hosszú várakozási idő mellett az is nehezíti a plazmaadás folyamatát, hogy hiányzik az a különleges gépezet, amely nagyobb mennyiségű plazmalevételre alkalmas.

Míg Bányai József kolozsvári ügyvéd, akinek hozzátartozója az elmúlt időszakban rászorult a plazmakészítményre, rendkívül elégedetlen az egészségügyi rendszer működésével, addig Sime Adriana, a véradó központ igazgatónője azt állítja, a jelenlegi rendkívüli helyzetben csak ennyit tehetnek. Az mindenesetre biztató fejlemény, hogy jövő héten új plazmaferézis gép érkezik Kolozsvárra, így több súlyos állapotú beteg kezeléséhez szükséges plazmát állíthatnak elő.

Sajtóértesülések szerint a kolozsvári véradó központ eddig azért nem rendelkezett plazmaferézis géppel, mert nem nyújtottak be kérvényt az egészségügyi minisztériumhoz a speciális berendezés beszerzésére, és a jelenlegi gép csupán vérlemezkéket leválasztására volt alkalmas. – A plazmaferézishez szükséges gép jövő héten érkezik, de eddig is készült plazma az önkéntes véradók vérvételét követően. Mindkét eljárásnak megvan az előnye és a hátránya. A plazmaferézis jobban igénybe veszi a donort, mert nem 400 milliliter vért vesznek le tőle röpke 10 perc alatt, hanem több mint egyórás eljárásról van szó, miközben a tű folyamatosan a vérerében van – nyilatkozta lapuknak Sime Adriana igazgatónő.

Nemrég Bányai József kolozsvári ügyvéd elégedetlenkedett Facebook-falán amiatt, hogy egy november 24-én levett vérplazma december elsejéig sem jutott el a rászoruló beteghez. – A donornak a besztercei véradó központhoz kellett mennie Kolozsvárról azért, hogy vérplazmát adhasson. A segítségemre siető barátaim, ismerőseim két-három órát álltak sorban a kolozsvári véradó központnál, egyesek sorra sem kerültek – fogalmazott a rendkívül felháborodott ügyvéd, aki nem érti, hogy a tavaszi járványhullámból tanulva miért nem fejlesztettek, bővítettek, szerezték be a megfelelő gépet a véradó központban.

– Nem a mi mulasztásunk, hogy a vérplazma nem jutott el időben a beteghez. Mi a vérvétellel, a vér nagyon szigorú ellenőrzésével foglalkozunk. Leadjuk, s onnan már nem a mi felelősségünk – mondta az igazgatónő.

A véradó központok minél több, korábban PCR-pozitív, de legalább 3 hete tünetmentes személy jelentkezését várják. Kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt előállítására van szükség, s amennyiben Kolozsvárra érkezik a speciális gép, egy véradótól több adag készítmény is előállítható.

A hatóságok által kidolgozott eljárás szerint a jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol a kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakemberek döntenek a jelentkező alkalmasságáról a plazmaferézist illetően, valamint tájékoztatást adnak magáról az eljárásról. A szakemberek tehát ellenőrzik a jelentkező egészségi állapotát, megmérik a vérnyomását, a pulzusát, a testhőmérsékletét és a vérének festékanyag-tartalmát (hemoglobin). A vizsgálatok alapján minden esetben orvos dönt a jelentkező alkalmasságáról. A procedúra során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal jutnak információhoz az előállítandó konvaleszcens plazma felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

A plazmaadás során a klasszikus véradással ellentétben csak a vér folyékony alkotórésze kerül levételre, a vér sejtes elemeit a donor visszakapja. A levett véralkotó részek 1-2 napon belül pótlódnak. Az orvosok tanácsolják a fehérjegazdag táplálkozást és minimum 2 liter folyadék fogyasztását a plazmaadás előtt, hogy az jól feltöltse az érpályákat. A donortól levett vér belefolyik egy egyszer használatos steril harangba, itt centrifugálódik és kilép belőle a plazma. A folyamat végeztével a sejteket visszajuttatják a szervezetbe egy kis sóoldat utánpótlással együtt. Az egész 40-45 percet vesz igénybe a donor súlyától (minimum 52 kg) és a levételi mennyiségtől függően.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...