Erich Türk koncertezik a Piarista templomban
Vissza

Erich Türk koncertezik a Piarista templomban

Erich Türk orgonakoncertje zárja a Kolozsvári Magyar Opera által szervezett A 700 éves Kolozsvár zenéje elnevezésű programsorozatot. A koncert november 3-án, csütörtökön délután 6 órakor kezdődik a Szentháromság (Piarista) templomban.

A művész kifejtette: ,,A Kolozsvár 700. évfordulójára szervezett ünnepi program a múltba visz, időutazásra hív bennünket. Még ha középkori zeneanyag hiányában repertóriumunk nem is jut el a 14. századig, a műsor mégis öt évszázadon átível, kezdve a kolozsvári zeneszerző, Hans Peter Türk 21. századi, pontosabban 2003-ban keltezett szerzeményével, az Ostinati per organo darabbal és végezve a híres Kájoni-kódex 17. századi dallamaival”.

Hans Peter Türk kontrasztokra épülő zeneműve mellett Sigismund Toduță karácsonyi énekeket feldolgozó ciklusából három alkotás szerepel a műsorban, míg a 19. századot eddig ismeretlen, korabeli szász evangélikus templomi zenei darabok képviselik. A korai romantika jelentős kolozsvári képviselője, Ruzitska György művei mellett a Josephus Fazakas Krizbacensis könyvéből származó Ciacona – ismeretlen szerző műve – is felcsendül, amely remekül példázza a kor improvizáción alapuló zenegyakorlatát.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új világokat teremteni a mese erejével ...
Munka a koronavírus-járvány idején: ...
Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ