Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban részesült Balázs Imre József, Jánosi Andrea és Kató Emőke
Vissza

Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban részesült Balázs Imre József, Jánosi Andrea és Kató Emőke

Tizedik alkalommal részesít Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban alkotókat a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Idén irodalom kategóriában Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész; képzőművészet kategóriában Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor; előadóművészet kategóriában Kató Emőke színművész kapja a díjat. Az elismeréseket a járványhelyzetre való tekintettel a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten adja át a Szövetség.

Az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjak átadása egy évtizedes szokás, a hazai magyar kortárs alkotók előtti tisztelgés immár hagyománynak számít, és a tisztelet érzését az sem csorbítja, hogy mindannyiunk biztonsága érdekében el kell napolnunk a díjátadónkat. Birtokában vagyunk azonban idén egy olyan fontos tapasztalatnak, amely engem bizalommal tölt el: a kortárs kultúráért díjátadó nem ragaszkodik a magyar kultúra zord januári napjához – ha a járvány ki is túrja, helyet követel magának egy szebb nyári napon, a kolozsvári ünnepi könyvhéten. Idén is ezzel tervezünk, így az ünnepi könyvhéten köszöntjük mostani díjazottainkat. Gratulálok nekik!” – írta Kelemen Hunor szövetségi elnök Facebook-bejegyzésében.   

Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész. 1976-ban született Székelyudvarhelyen, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar-angol szakán diplomázott, 1998-ban kezdett tanítani a Magyar Irodalomtudományi Tanszéken kortárs és 20. századi magyar irodalmat. Az avantgárd az erdélyi magyar irodalomban című doktori értekezését 2004-ben védte meg. 2014 óta az említett tanszék docense. 1999-ben, huszonhárom évesen lett a Korunk című folyóirat irodalmi és kritikai rovatának szerkesztője, 2008 és 2012 között főszerkesztője. 2011 és 2021 között több egyéni, illetve csoportos posztdoktori kutatási programban vett részt, 2017 és 2019 között a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János programjának ösztöndíjasa volt. Volt Látó-nívódíjas (1998), a Román Írószövetség debüt-díjasa (1998), a Magyar Írószövetség Arany János-jutalmazottja (2003), az MTA Arany János fiatal kutatói díjasa (2006), a Román Írószövetség Kolozsvári Fiókjának díjazottja (2007, 2010, 2014), a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének (Budapest) Pro Literatura díjazottja kritikusi kategóriában (2007), József Attila díjas 2011-ben, Alföld-díjas 2014-ben, a BBTE Bölcsészkarának kiemelt tudományos kutatója 2017-ben, illetve legutóbb, 2021-ben megkapta a Szépírók Társasága és a FISZ Osvát Ernő díját. Mindezek mögött huszonkét magyar, illetve egy román és egy angol nyelvű kötet áll, illetve 244 közlemény a magyar tudományos művek tára szerint. Tizenegy verseskötet, tizenegy kötetnyi értekező próza, öt kritikai-szerkesztői munkához kapcsolódó és hat olyan kötet, amely az irodalomtörténészi munkát reprezentálja.  
(Részlet a Keszeg Anna által írt laudációból)

 *

Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor. Művészi tevékenysége nemcsak könyvek illusztrálásában érhető tetten, hanem a Napsugár rajzaiban, a reklámgrafika, a könyvborítótervezés és az oktatás terén is. Felméri Cecília filmrendezővel közösen alkották meg a Mátyás, Mátyás című animációt, képi világát Jánosi Andrea álmodta meg. Alakjai, figurái sajátossá, állandóvá váltak, olyan védjeggyé, amely immár mindenki számára felismerhető. Az animáció révén ezek a figurák új dimenziót nyernek, életre kelnek, megmozdulnak, megszólalnak.  Az alkotómunka pedig Jánosi Andrea íróasztala, rajztáblája, számítógépe mellett történik. Ennek a műhelysaroknak a pár vonallal vázolt képe ott látható a művész honlapján, mindazokkal a szereplőkkel egyetemben, akik fontosak életében. Mert Jánosi Andrea nemcsak illusztrációinak világát népesíti be és varázsolja otthonossá, hanem az életében is ott nyüzsögnek az állatok, a sajátok és bármilyen élőlény, amely megsimogatható, amelyikkel barátságba lehet keveredni. 
(Részlet a Szuszámi Zsuzsa által írt laudációból)

 *

Kató Emőke színésznő. Lenyűgöző szerepek vannak mögötte, a kolozsvári társulat legjelentősebb előadásaiban játszott, Ljubljánától, Avignon át Torinóig. Sokféle hangon tud megszólalni, és sokféle tapasztalatot tud közvetíteni az a színészi test és az az emberi lélek, amivel bír. Lehetetlen beskatulyázni, szétvetne minden dobozt, mert nem a felismerhetőség kényelmére vágyik, hanem a még nem tapasztaltra: hogyan lehetnék az, aki még sohasem? Tépelődő alkotó, ezt talán nagyon kevesen tudják róla, akik meg igen, van hogy a féltés hangján hozzák szóba, mert ő nem fél semmitől és senkitől, képes összetörni, képes felemészteni magát, nincs az a fal, amit kikerülne. Határokat feszeget és időnkét nem érzékeli, hogy a túloldalra jutott. Igazi alkotó ember, minden ízében az. Nemcsak próbál, hanem próbára teszi magát; nemcsak keresi a szerep legerősebb jelentéseit, hanem magát is keresi; nemcsak a szót ejti ki, hanem önmagát is, néha szédületes magasságokból.  
(Részlet a Visky András által írt laudációból)

(Fotó forrása: rmdsz.ro)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ