Erdei óvoda Magyarfenesen Szent László legendával, szoborparkkal
Vissza

Erdei óvoda Magyarfenesen Szent László legendával, szoborparkkal

Magyarfenesen Erdei óvoda várta az érdeklődőket július 1-12 között az Argumentum nostrum Egyesület szervezésében, amelyet idén harmadik alkalommal szerveztek a már ismert ANYÓ és GRUND program mellett. Az Erdei Óvoda kiemelt célja a természet és a falusi élet megismertetése a főleg Kolozsváron és környékén élő gyermekekkel.

A program nevéhez hűen a természet-közeliséget, az állatokkal való barátkozást, a környezettudatosságot helyezi előtérbe. A gyerekek az itt töltött idő nagy részét a szabadban töltötték, sétáltak, túráztak, állatokkal, növényekkel ismerkedtek. 

Az erdei óvoda bázisa a magyarfenesi óvoda épülete volt, innen indultak a kisgyerekek naponta felfedező útjaikra, határjárásra, a környező települések megismerésére, és itt használták ki a sportpálya nyújtotta lehetőségeket is. 

A program egyik fénypontja a Szent László legendával való megismerkedés volt, amelynek apropóján kőpénz gyűjtést is szerveztek. Nagy örömmel fogadták ezt a programpontot a gyermekek, hihetetlen kitartás jellemezte őket a hosszú út megtételében. A kirándulások során megfigyelhették a természet csodáit, a vadvirágos domboldalt, az állatokat.

Magyarfenes kellemes utcáin a házi kedvencekkel is találkozhattak, a kerítések mögött pedig nyúl-, liba-, kacsaetetés is zajlott, disznókat, juhokat simogathattak, táplálkozási szokásaikkal ismerkedhettek.

A falu panorámáját is megcsodálhatták a résztvevők a Csicsal dombról, ahol kipróbálhatták erejüket a mászásban is.

Nagy élmény volt, a nagy melegben a helyi patakba csupasz lábbal gázolni, lehetőség nyílt papírcsónakok hajtogatására, majd ezek leengedésére a vízen. Ezt követően ki sem akartak jönni a vízből és azt kívánták, hogy másnap is pancsolhassanak.

A gyermekek a helyi termékekkel is ismerkedhettek, egy helyi zöldséges kertet látogattak meg, ahol a növekedőfélben lévő zöldségeket figyelték meg. A gazda jóvoltából meg is ízlelhették a földből frissen kihúzott murkot.

A helyi játszótér is szinte mindennapos örömöt szerzett a kicsiknek.

Különleges élmény volt a faluban élő Bartha Ernő szobrászművész szoborparkjának meglátogatása, ahol a gyerekek nagyon otthonosan érezték magukat a csodálatos szalmaalkotások között. Az öntözőberendezés felvidította őket, ezen felül megbarátkozhattak Csámcsival, az idomított disznóval és megcsodálhatták a szalmából készült szobrokat. Ezt követően a kert mögötti fenyves erdővel nyílt lehetőség ismerkedni, ami ugyancsak elnyerte a gyerekek tetszését.

Egyik nap a helyi használtruha lerakat csarnokaiba kukkanthattak be a gyerekek, ahonnan nem mentek el üres kézzel, nemcsak ajándékot kaptak, hanem jó tanácsot is, miszerint nem szabad a ruhákat eldobni, hiszen ezek mind újrahasznosíthatók. Az udvaron álló medencében megfigyelhették a halakat és azok etetését is.

A Magyarfenesen eltöltött két hét felejthetetlen élményeket, feltöltődést jelentett a gyerekeknek, látható volt arcukon az öröm, amit a szabadban töltött idő szerzett. Maguk a gyerekek minősítették az erdei óvodát, egy kislány így nyilatkozott: „Óvónénik, nagyon jó erdei óvodát szerveztetek nekünk, jó volt ide jönni, jöjjünk jövőre is!”

Fekete Emőke, főszervező

Bota Ilona és Bereczki Szende, óvodapedagógusok


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...
„Nincs a világon semmi, amit magyarul ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ