Eperjesi gázrobbanás: hétre emelkedett az elhunytak száma
Vissza

Eperjesi gázrobbanás: hétre emelkedett az elhunytak száma

Rendkívül erős gázrobbanás történt pénteken egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen (Presov). A gázrobbanás után, amely a 9. és a 12. emelet közötti házrészben történt, az épület felső része lángokba borult, több ember a ház tetején rekedt.

Az első jelentések szerint öt ember meghalt, harminckilenc megsérült, és legalább hat személy hollétéről továbbra sincs semmi hír. Szombatra az elhunytak száma hétre nőtt.

A tüzet csak a késő éjjeli órákban sikerült eloltania a helyszínen dolgozó több mint száz tűzoltónak és mentőnek. A mentési munkálatokba a szlovák hadsereg szakértői is bekapcsolódtak. Az első vizsgálatok szerint a legfelső öt emelet teljesen instabil, és nagyrészt leomlott a lépcsőház is – rendőrségi szakértők szerint nem kizárt a lakótömb összeomlása sem.

Néhány személy hollétéről továbbra sincsenek megbízható információk, így a tűzoltók folytatják a 12 emeletes háztömb átkutatását – elképzelhető, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik.

A robbanás konkrét okai egyelőre nem ismertek.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő és Denisa Saková belügyminiszter a robbanást követően a helyszínre sietett. A ház lakói, több mint negyven család, az éjjelt ismerőseiknél, vagy a helyi iskolák kollégiumaiban töltötték. A szlovák elnöki hivatal közölte, hogy néhány család a Magas-Tátrában lévő államfői rezidenciában töltheti el a karácsonyi ünnepeket. Segítséget ígért a kormány és a helyi önkormányzat, amely külön bankszámlát hozott létre, ahová a pénzbeli támogatásokat lehet küldeni.

Szombaton reggel Eperjesen összeült a válságstáb, hogy meghatározza a további mentési feladatokat. A nap folyamán szakértők megvizsgálják a tömbház statikáját, amely alapul fog szolgálni a további lépésekhez. A tömbházzal szomszédos lakóházakban biztonsági okokból kikapcsolták a villanyt.

fotó: ujszo.com


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...
Ötven perc bűvölet

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ